Adobe’un Yeni Aracı ile Photoshop Kullanılan Yüzler Ayırt Edilebilecek

19
6
1
1
0
Adobe, Photoshop üzerinden düzenlenmiş fotoğrafları tespit edebilen bir algoritmayı duyurdu.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte fotoğraflar üzerinde oynamak mümkün olduğu için bir fotoğrafın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu belirlemek bazen fazlasıyla zor bir hal alabiliyor. UC Berkeley’deki bilim insanlarıyla birlikte bir çalışma yürüten Adobe, makine öğrenimi sayesinde üzerinde oynanan fotoğrafları otomatik olarak algılayabilen bir çalışmasını kamuoyuna duyurdu.

Şu an için bu aracı kamuya açık bir ürüne dönüştürmeye dair bir planı bulunmadığını bildiren Adobe sözcüsü, projenin Adobe’da bulunan ve üzerinde oynanmış görsel, video, ses ve dokümanları tespit etmek için verilen çabalardan yalnızca biri olduğunu belirtti.

Şirketin blogunda yayınlanan bir paylaşımdaysa şu sözlere yer verildi:

“Photoshop ve Adobe’un diğer yaratıcı araçlarının yeni bir dünyaya olanak sağlamasından büyük bir gurur duysak da teknolojimizin etik boyutunun da farkındayız. Sahte içerikler basında ciddi ve artan bir sorun olmaya devam ediyor.”

Araştırma, özellikle belirli bir alanın şeklini değiştirmek için kullanılan, Photoshop’un ‘Sıvılaştır’ özelliğinin kullanıldığı alanları tespit etmekte kullanılıyor. Mühendisler, yazılımı geliştirmek için sinir ağlarını sıvılaştırma özelliği kullanılan ve kullanılmayan görsellerin içerisinde bulunduğu bir veri tabanıyla eğitti.

Ortaya çıkan algoritma ciddi anlamda etkileyici oldu. Düzenlenmiş suratların da içerisinde bulunduğu suratlar arasında insanlar %53’lük bir doğruluk oranı yakalarken algoritma %99’luk bir doğruluk oranına sahip oldu.

Araç şu an için basında yayılan sahte medyaların önüne geçebilmek için fazlasıyla erken bir safhada olsa da en azından bu alanda atılan bir adım olarak görülüyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/6/14/18678782/adobe-machine-learning-ai-tool-spot-fake-facial-edits-liquify-manipulations
19
6
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
6
1
1
0