Avrupa Birliği'nden Apple’a Bir Darbe Daha: 3. Parti Uygulama Mağazalarına Müsaade Etmek Zorunda Kalacak

74
31
25
7
3
Avrupa Birliği, akıllı telefon üreticilerinin cihazlarda 3. parti uygulama mağazalarına izin vermesini zorunlu kılan yasayı oy birliğiyle onayladı.

2022 yılı boyunca sıkça konuşulan Apple’ın iPhone’ları USB Type-C’ye geçirme zorunluluğu geçtiğimiz haftalarda oy çokluğu ile kabul edilmişti. 2024 yılının sonuna kadar tüm iPhone modellerini Type-C geçirmesi gereken Cupertino’lu teknoloji devinin üst düzey yöneticilerinden Greg Joswiak ise bunun devasa miktarda atığa yol açacağını belirtmişti.

Bugün Avrupa Birliğinden geçen yeni bir yasa ise ortalığı iyice kızıştıracak gibi. Bu aydan itibaren yürürlüğe giren yasa doğrultusunda Apple ve diğer akıllı telefon üreticileri akıllı telefonlarında 3. parti uygulama mağazalarına izin vermek zorunda kalacak.

App Store artık tek seçenek değil

AB yetkilisi Gerard de Graaf, yaptığı açıklamada Apple’ı hedef alarak “Eğer bir iPhone kullanıyorsanız sadece App Store’dan uygulama indirmek zorunda kalmamalısınız. Diğer uygulama mağazaları ve internetten de uygulama indirmek hakkınız.” diyerek Apple’ın bu dayatmasına karşı olduklarını belirtti.

Yeni yasa sayesinde Apple ve diğer telefon üreticileri, telefonlarda sabit uygulama mağazalarına ek olarak internetten legal uygulama indirmelerine ve F-Droid, Samsung Store ve benzeri uygulama mağazalarına da izin vermek zorunda kalacak. Tabii ki bu uygulama mağazaları ve internet siteleri illegal uygulamalar, modifiye edilmiş uygulamalar ve virüslü uygulamaları barındırmamak zorunda.

Yapılan açıklamada ayrıca bu yasaya uyması gereken üreticilerin “ılımlı” ve “uzlaşmaya uzak” olarak gruplandırılacağını ve önümüzdeki 6 ay içinde akıllı cihazlarda gerekli değişiklikleri yapmayan şirketlerin bulundukları gruba göre cezalandırılacağı belirtildi.

Android işletim sistemi her ne kadar Android 13 ile internetten uygulama indirmeyi zorlaştırsa da yine de pek çok uygulama mağazasına ev sahipliği yapabiliyor. Apple’ın ise katı kuralları nedeniyle “uzlaşmaya uzak” şirketler grubunda yer alacağı şüphesiz.

Apple yetkilileri konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmasa da bu yasanın Apple’ı zor durumda bırakacağı kesin.

Kaynak : https://9to5mac.com/2022/11/01/eu-force-third-party-app-stores-on-apple/
74
31
25
7
3
Emoji İle Tepki Ver
74
31
25
7
3