Avrupa Birliği, Type-C'ye Geçiş İçin Son Tarihi Açıkladı: iPhone 17, Type-C ile Gelebilir

128
9
7
1
0
Avrupa Parlamentosu, elektronik ürünlerde USB Type-C'yi zorunlu haline getiren yasanın uygulanması için belirlenen son tarihi açıkladı.

Avrupa Parlamentosu, en çok da ABD merkezli teknoloji devi Applerahatsız edecek kararını geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Sabah saatlerinde bir yasa tasarısı için oylama yapan yetkililer, Avrupa'da satılacak akıllı telefon, tablet, kamera ve dizüstü bilgisayarların hepsi için ortak bir USB Type-C şarj girişi olması gerektiğine dair tasarıyı ezici bir çoğunlukla kabul etmişti.

Bugün ise bu yasanın başlangıç tarihi resmi olarak açıklandı. Yapılan açıklamaya göre üreticiler, 2024'ün sonuna kadar tüm elektronik cihazlarını Type-C'ye geçirmek zorunda.

2025 yılında tüm telefonlarda Type-C olmak zorunda

Yapılan açıklamada AB Parlamentosu, 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren elektronik cihaz üreticilerinin akıllı telefon, tablet ve kamera gibi cihazların tamamında Type-C giriş kullanımı zorunlu olacak. Bu tarihten itibaren bütün yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera, kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör, klavye gibi cihazlarda Type-C şarj girişi standart ve zorunlu olarak yer alacak.

Bu durum en çok da lightning girişi kullanan Apple'ı etkileyecek

Avrupa Birliği USB Type-C'yi zorunlu tuttu

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bugüne dek piyasaya sürdüğü iPhone modellerinde lightning isimli özel bir konnektör kullanıyordu. Avrupa Parlamentosu'nun bu kararı ile bu durum değişmek zorunda kalacak. Apple'ın Avrupa Birliği'ndeki değişikliği 28 Aralık 2024'e kadar hayata geçirmesi gerekecek. Aksi takdirde Avrupa Birliği ülkelerinde iPhone satışı yapılamayacak. USB Type-C girişine sahip olan diğer tüm Apple ürünleri ise bugün olduğu gibi satılabilecek. Android ekosistemine baktığımızda ise genel anlamda USB Type-C'ye geçişin tamamlandığını görüyoruz. Haliyle bu karar, Samsung, Xiaomi veya Oppo gibi markaları çok da etkilemeyecek.

Tüm bunlara ek olarak, Apple'ın USB Type-C girişini iPhone'lara getirmesi 2025 yılını bulacaktır. Aceleci davranmak istemeyen Apple mühendislerinin iPhone 15 ve 16'da da lightning girişlerini kullanılacağı düşünülüyor. 

Avrupa Birliği'nin açıklamasına göre 28 Aralık 2024 tarihine kadar akıllı telefon, tablet ve kameraların tamamında USB Type-C bulunması gerekecek. 2026 yılına geldiğimizde ise dizüstü bilgisayarlar da bu kanun kapsamına alınacak. Ayrıca navigasyon cihazları, konsollar, oyun kumandaları, kablosuz kulaklıklar, akıllı saatler, taşınabilir hoparlörler, klavye ve fareler gibi diğer elektronik tüketici ürünleri de USB Type-C'ye geçiş yapmak zorunda olacak. Yetkililer, USB Type-C girişi kullanımının mümkün olmadığı küçük cihazlar için muafiyet uygulanacağını söylediler...

Kaynak : https://nokiamob.net/2022/12/13/the-eu-finally-passed-a-directive-on-the-mandatory-usb-c-connection-apple-doesnt-have-to-worry-until-the-iphone-17/
128
9
7
1
0
Emoji İle Tepki Ver
128
9
7
1
0