Apple, Ultra Güçlü '3nm' Teknolojisini Kullanan İlk Şirket Olacak: Ama iPhone 14'te Değil!

35
5
2
1
0
TSMC tarafından üretilen 3nm'lik işlemci setleri, ilk kez Apple tarafından kullanılacak. Tabii bu son derece gelişmiş olan çip setleri Apple'ın ilk hangi cihazında göreceğimiz oldukça büyük bir merak konusu. Beklentiler Apple'ın bu setleri iPhone 14'te kullanması yönünde olsa da gelen haberler biraz daha bekleyeceğimizi gösteriyor.

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC son dönemde harıl harıl 3nm mimariye sahip çiplerin üretimini gerçekleştiriyor. Bu çiplerin elbette ki yeni nesil işlemcilerin altyapılarından yer alması bekleniyor. Peki 3 nm'lik işlemciye sahip cihazları ilk nerede göreceğiz?

Normalde işlemci alırken pek çok kişi için nm değeri çok bir anlam ifade etmese de, aslında performans üzerinde önemli bir role sahip. Nanometre teriminin kısaltması olan nm, 1 santimetrenin 10000000'da 1'idir. 3nm demek, transistörler arasındaki mesafe 3nm olacak demektir. Bu da işlemci performansını önemli şekilde etkiler. Apple, bu performans artışından ilk yararlanan firma olmak istiyor. 

iPhone 15'te görebiliriz!

apple m2

Commercial Times'ın haberine göre 3nm çiplerin kullanıldığı Apple ürünlerini 2022'nin ikinci çeyreğinde göreceğiz. Bu da muhtemelen M2 Pro serisi ile birlikte daha sık dizilmiş transistörlerin karşımıza çıkacağı anlamına geliyor. Haliyle 2022 yılının ikinci yarısında çıkacak Mac'lerde çok ciddi performans artışları görülebilir. Ancak farklı kaynaklardan gelen bilgilerde yeni çip setlerinin bir 'telefonda' karşımıza 2023 yılında çıkabileceği belirtiliyor. 

Elbette ki bu atılım yalnızca bilgisayarlar ile sınırlı olmayacak. 3nm üzerine inşa edilen çipsetleri arasında iPhone'lara özel geliştirilen A17 gibi çipsetler de yer alabilecek. Elbette ki bu teknolojiyi daha sonra M serisinin yeni üyelerinde ve iPad gibi cihazlarda da göreceğiz. Apple'ın iPhone 14'te sunması beklenen A14 Bionic ve A15 Bionic çipleri ise 4nm ve 5nm tabanlı. Yani iPhone 14'lerde göreceğimiz işlemciler zaten yeterince güçlü olacak. 

GizmoChina'nın haberine göre ise; yeni 3nm'lik işlemci setlerini 2023'te piyasaya sürülmesi beklenen iPhone 15'te de görebilriz. Ancak bu oldukça uzun bir süre, bu sebeple de yeni çiplerin hızlı bir şekilde hazırlanıyor oluşu yeni nesil MacBook ve iPad'lerde görme ihtimalimizi güçlendiriyor. Tabii biraz önce de bahsettiğimiz gibi iPhone 14 serisinde bile 4 ve 5 nm'lik çiplere yer verilmesi beklenirken, iPhone 15'te bu yeni 3nm çip setlerine geçilmesi de şaşırtıcı olacaktır. Ancak TSMC tarafından üretilen bu yeni teknolojinin performans olarak aşağı kalacağını sanmıyoruz. Zira Apple'ın halihazırda kullandığı çip setlerinden çok farklı bir performans sunacağı neredeyse kesin. 

TSMC'nin geçtiğimiz yıldan bu yana düzenli olarak 3nm çipler ürettiği biliniyor. Bu da çip setleri için artık yeterince parça bulunduğu anlamına geliyor. Öte yandan 3nm çipsetleri çok da uzun ömürlü olmayabilir, zira TMSC 2nm çipler üzerinde çalışmaya başlamış durumda. 

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/22/08/18/apple-could-be-the-first-to-use-tsmcs-3nm-chip-process-for-m2-pro
35
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
35
5
2
1
0