Apple, ABD Hükümetinin Gizli Görevlerde Kullanabileceği Özel Bir iPod Geliştirmiş

33
12
2
1
1
Eski bir Apple mühendisi olan David Shayer, şirketle ilgili gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. Apple'ın 2005 yılında ABD hükümeti ile iş birliği yaparak özel ve gizli bir iPod tasarladığını açıklayan Shayer, bu iPod'un veri toplayabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Apple'da bir dönem yazılım mühendisi olarak görev alan David Shayer, Apple ve ürünleriyle ilgili çeşitli bilgi paylaşımlarında bulunan "TidBits" isimli platforma skandal açıklamalarda bulundu. Shayer'in iddialarına göre Apple, 2005 yılında ABD hükümeti ile iş birliğine giderek özelleştirilmiş ve farklı amaçlarda kullanılan gizli bir iPod geliştirmeye çalışmış.

Shayer TidBits, o dönemlerde şirketin yazılım geliştirme direktörünün kendisine gelerek, ABD Enerji Bakanlığı'ndan iki mühendise yardımcı olmasını istediğini söylüyor. Bunun nedeninin özel bir iPod oluşturmak olduğunu ifade eden Shayer, iki mühendisin ABD'de önemli işler yürüten Bechtel isimli bir şirketin çalışanları olduğunu belirtiyor. İddialarına göre Shayer'in bu özel iPod projesindeki esas görevi, Enerji Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu herhangi bir şeyi yönetmekmiş.

iPod

Shayer, söz konusu projenin veri kaydedebilen bir iPod geliştirmekten ibaret olduğunu ifade ediyor. Apple'ın bu proje için genel merkezde özel bir oda tahsis ettiğini dile getiren eski Apple mühendisi, projeden Apple'ın sadece 4 çalışanının haberdar olduğunu söylüyor. Üstelik ABD hükümeti ile yapılan anlaşma kapsamında da herhangi bir iz bırakılmamış, projeye dahil olan isimler arasındaki iletişim de şahsen gerçekleşmiş. Yani bugün, 2005 yılındaki özelleştirilmiş iPod projesi ile ilgili herhangi bir kağıt parçası bulmak bile mümkün değil.

Eski Apple mühendisi, oluşturdukları gizli özelliklere sahip iPod'un beşinci nesil olduğunu ifade ediyor. Bu da Apple'ın o dönemlerde işletim sisteminde dijital imzalama yapmadığı, bu sayede de yazılım üzerinde değişiklikler yapmanın çok kolay olduğu anlamına geliyor. Ekip en nihayetinde, ihtiyaç duyulduğunda kolayca açılabilen 60 GB kapasiteli gizli özelliklere sahip bir iPod geliştirmeyi başarmış.

Apple

Shayer, o dönemlerde geliştirilen iPod'u hiç görmediğini iddia ediyor. Aslına bakacak olursak Shayer, özel iPod'un hangi verileri kaydedebildiğinden de pek emin değil. Ancak eski Apple mühendisi, bu özel iPod'un bir "geiger sayacı" olarak kullanıldığına inandığını söylüyor.

Geiger sayacı ne işe yarıyor?

Geiger sayacını en basit tabirle, radyoaktivite kanıtlarını toplayan bir cihaz olarak tanımlayabiliriz. Shayer, ABD Enerji Bakanlığı'nın iPod gibi görünen bir geiger sayacını gizli görevler sırasında kullanabileceğini ve bu gizli iPod sayesinde önemli verilere ulaşabileceğini düşünüyor. Geliştirilen gizli iPod'un hala çalışır durumda olup olmadığı, geçmişte kullanılıp kullanılmadığı şu an için bilinmiyor

Kaynak : https://www.macrumors.com/2020/08/18/apple-worked-with-u-s-government-on-secret-ipod/
33
12
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
33
12
2
1
1