‘İkinci El’deki En Büyük Tuzak: Bir Arabanın Kilometresinin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

6
3
2
1
0
İkinci el otomobil pazarında en çok karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden bir tanesi kilometre düşürme. Peki kilometre düşürme yapılan bir otomobil nasıl tespit edilir? İşte dolandırılmamak için yapmanız gerekenler…

Türkiye’de sıfır araba sahibi olmak iyiden iyiye zorlaştı. Bir süredir uçup giden fiyatları bir kenara bıraksak bile tedarik sorunları nedeniyle araba bulunamıyor. Hal böyle olunca da vatandaş, ikinci el modellere yöneliyor. Ancak bu kez de ciddi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu sorunlardan bir tanesi de “kilometre düşürme” işlemi.

İkinci el otomobillerde sıklıkla görülen dolandırıcılıkların başında gelen kilometre düşürmeyi, adından da anlaşılabileceği üzere satılmak istenen bir otomobilin kilometre sayacı ile oynanması olarak tanımlayabiliriz. Dolandırıcılar, bu sayede daha fazla yol yapıp yıpranmış bir otomobili, daha iyi durumdaymış gibi gösteriyorlar. Peki “nitelikli dolandırıcılık” suçu kapsamına giren ve 3 ila 10 yıl arasında hapis cezasına neden olan kilometre düşürme yönteminden korunmak için ne yapılmalı?

Bir otomobilde kilometre düşürme yapıldığı nasıl anlaşılır?

kilometre düşürme

  • PTT üzerinden kilometre sorgulamak
  • Servis kayıtlarına ait belgeleri incelemek
  • Beyin testi yaptırtmak
  • Otomobil üzerinde fiziksel kontrol yapmak

İkinci el otomobillerde kilometre düşürme yapılıp yapılmadığının anlaşılmasının birkaç kolay yolu vardır. Eğer siz de şimdi anlatacağımız hususlara dikkat ederseniz, ikinci el otomobil satın alırken kendinizi daha güvenli hissedebilirsiniz. Ancak her şeyden önce; 2. el araç alırken içinizin rahat olması için Otorapor gibi işinde uzman zincirlerden ekspertiz hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

PTT üzerinden kilometre sorgulamak

PTT ile kilometre sorgulama

İkinci el otomobillerde kilometreyle oynanıp oynanmadığını anlamanın en kolay yolu, PTT’den kilometre sorgulama işlemi gerçekleştirmektir. Otomobiller, muayene dönemi geldiğinde yetkili TÜVTÜRK istasyonlarına gider ve kontrol ettirilirler. İşte o muayenelerde araçların kaç kilometre yaptığı kayıt altına alınır. Eğer daha yakın bir tarihte daha düşük kilometre gösteriliyorsa o otomobilin kilometresi düşürülmüş demektir.

Servis kayıtlarına ait belgeleri incelemek

otomobil servis kayıtları

Birisi tarafından satın alınmış tüm otomobillere periyodik bakım gereklidir. İşte her yetkili servis bakımı sonrasında araç sahibine bazı belgeler sunar. Bu belgeleri kontrol ederseniz, bir aracın en son ne zaman servise girdiğini ve o sırada kaç kilometrede olduğunu görürsünüz. Belgedeki rakam ile kilometre göstergesi arasında önemli bir fark varsa aracın kilometresi ile oynandığını anlamış olursunuz.

Beyin testi yaptırtmak

araba beyin testi

Modern otomobillerin neredeyse hepsinde elektronik beyin sistemi bulunur. Otorapor gibi uzman isimlerden hizmet alan bir otomobil bu teste sokulduğunda, arıza gibi durumlar anında tespit edilir. Ayrıca beyin testi aracın kilometresini genel anlamda doğru tahmin eder. Yapılan test ile gösterge arasındaki fark, araçtan uzak durmanız için gayet makul bir sebeptir.

Otomobil üzerinde fiziksel kontrol yapmak

kilometresi düşürülen araba nasıl anlaşılır

Bir arabanın yıpranmışlığı, o arabanın kullanım miktarı ile doğru orantılıdır. Yani bir aracı ne kadar çok kullanırsanız, o kadar çok yıpratırsınız. İşte bu da bir aracın kilometresinin gerçek olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak bir yöntemdir. Neticede 20 bin kilometre olarak gördüğünüz bir otomobilin koltukları ve torpido döşemesi aşırı derecede yıpranmış veya yırtılmış olmaz.

Yıpranmışlık demişken; lastik ömrünü uzatmak için neler yapılması gerektiğini merak ediyorsanız:

Elbette buraya kadar anlattığımız şeylerin hepsini kendiniz yapamazsınız. PTT sorgulamasını gerçekleştirip bilgi sahibi olsanız bile elde ettiğiniz veri birkaç yıl öncesine ait olabilir. Öte yandan, servis kaydı olduğu iddia edilen belgeler sahte olabilir. Test ve fiziksel kontrollerin ise Otorapor Oto Ekspertiz gibi alanında uzmanlaşmış ekipler tarafından yapılması, her zaman en doğru sonucu verecektir.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Otorapor'un aşağıdaki videosunu izlemenizi tavsiye ederiz:

6
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
2
1
0