Avustralya, Dünyanın En Büyük Yangını ile Başa Çıkmak İçin Ne Yapmıştı?

130
34
19
6
4
Türkiye’nin birçok şehrinde orman yangını ihbarları geldi. Bildiğiniz gibi 2020 yılının başında Avustralya benzer bir afet yaşamıştı, dilerseniz gelin Avustralya dünyanın en büyük yangınıyla başa çıkmak için hangi yolları izlemişti hatırlayalım.

Türkiye yanıyor sevgili Webtekno okurları, bu durum içlerimizi dağlıyor ve yangın söndürüldükten sonra hayatı mahvolan insanları düşününce daha da dağlanacak. Ülkemizin pek çok şehrindeki büyük orman yangınını hepimiz gördük ve son zamanlarda yangın haberleri sık sık gelmeye başladı.

Avustralya, 2020 yılının Ocak ayında dünyanın en büyük yangın afetini yaşamış ve bununla bir şekilde başa çıkmıştı. Bu yazımızda Avustralya’nın dünyanın en büyük yangınıyla mücadele ederken kullandığı metotları bir araya getirdik.

Binlerce profesyonel ekip yangınla savaştı

avustralya yangını

Avustralya hükumetinin sağladığı bilgiye göre en az toplam 3.700 itfaiyeci sahada yangınla savaştı. Yangın en kötü durumundayken 2.700 kadar itfaiyeci görev alıyordu. Yangının sonlarına doğru ise sahada 1.100 kadar itfaiyeci vardı.

Sağlanan bilgiye göre bu itfaiyeciler toplam 4,2 milyon hektarlık alanın yangına kurban gittiğini belirtiyor. Ortalama bir yangında heba olan alanın 300.000 hektar olduğunu göz önüne alınca gerçekten içler acısı bir durum.

Tabii yangınla sadece itfaiyeciler değil, ordu ve sağlık personelleri de savaştı. Helikopterlerle havadan tazyikli su boşaltan savaş pilotları ve yaralı insanları, hayvanları iyileştirmeye çalışan binlerce sağlık çalışanı da vardı.

Yangını söndürmedeki en büyük rol çok fazla araç kullanımıydı

avustralya yangınında kullanılan hava araçları

(Avustralya yangınında kullanılan hava araçları)

İtfaiye ekipleri, yangınları söndürmek için hava ve kara tabanlı araç ve ekipmanların bir kombinasyonunu kullandı. Kırsal İtfaiye Teşkilatı, yangınların kötü durumda olduğu her gün gökyüzünde yaklaşık 100 hava araçlı bir filoya sahip olduklarını belirtmişti, Victoria Country İtfaiye Kurumu ise 60'tan fazla hava aracı ile destek olmuştu.

Helikopterler, sabit kanatlı uçaklar ve daha büyük hava tankerlerini içeren bu filoların çoğunda yangınların üzerine ‘su bombası’ atmak için özel mekanizmalar bulunuyordu.

avustralya yangını

Avustralya genelinde yangınla mücadele için 500'den fazla hava aracı mevcuttu. Yaklaşık 130 hava aracından oluşan kendi filosuna sahip Ulusal Hava İtfaiye Merkezi'ne göre bu hava araçları gerektiğinde bir devletin müdahalesini artırmaya yardımcı olmaya hazır bir konumdaydı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da ayrıca denizaşırı ülkelerden yangın söndürme uçakları kiralamak için kendi cebinden 14 milyon dolar taahhüt etmişti.

Hava araçları ve kara araçları yangın söndürmede nasıl kullanıldı?

yangın söndürme helikopteri

Helikopterler görselde anlatıldığı gibi kullanılırken yerde ise ekipler itfaiye araçlarını ve inşaat araçlarını kullanarak yangını söndürmek için uğraştılar. İş makinelerinin kullanımı ise büyük toprak parçalarını alıp yangının üstüne boşaltarak sağlanıyordu. Kırsal İtfaiye Teşkilatı, yangınların en kötü zamanında kara operasyonlarında 750’den fazla araca sahip olduklarını belirtmişti.

Bütün bu büyük operasyonlara rağmen Avustralya Hükumeti eleştiri bombardımanına tutulmuştu

avustralya yangını harabeleri

(Avustralya yangınından kalan harabe)

Avustralya Başbakanı, tüm dünya tarafından yangınlara gösterdiği yavaş tepki sebebiyle büyük bir eleştiri bombardımanına tutulmuştu. Kendisi ilk yangınlar çıktığında acilen müdahale etmedi, eğer etseydi yangın bu kadar fazla büyümeyecekti.

Olaylar sonucunda kendisi 2 milyar dolarlık bir iyileşme süreci bütçesi ayırdığını duyurmuştu. Yine de bu olaydan yangınlara asla geç tepki verilmemesi gerektiğini öğrenmiştik.

Böylelikle Avustralya’nın dünyanın en büyük yangınıyla başa çıkmak için hangi yöntemlere başvurduğundan bahsettiğimiz içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Düşüncelerinizi ve önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lütfen unutmayın.

130
34
19
6
4
Emoji İle Tepki Ver
130
34
19
6
4