Bilim İnsanları, Farelere Araba Sürmeyi Öğretti (Video)

29
8
4
2
2
Bilim insanları, fareler için özel bir araba oluşturdular. Farelere, bu aracın kullanımı öğretildi ve fareler, besinlerine bu araçlarla ulaşmayı başardılar. Trafik polislerinin bu gelişmeye nasıl bakacağı henüz bilinmiyor.

Fareler, bilim insanlarının en önemli çalışma arkadaşlarından. Tarih boyunca pek çok bilim insanı, fareler üzerinde sayısız deneyler yaptı. Bilim insanları kimi zaman fareleri tıbbi denekler olarak kullanmayı tercih ederken kimi zaman ise fareleri farklı alanlarda eğitmek için çalıştı. Az sonra bahsedeceğimiz fareler ise kendileri için özel olarak oluşturulan arabaları sürmeyi öğrendiler.

Çalışma, İngiltere'de bulunan Richmond Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Bilim insanlarının amacı, farelerin besinlerine ulaşmak için ufak oyuncaklar gibi görünen arabaları kullanmak için eğitmekti. Yapılan çalışmaların sonucunda fareler, araçları kullanarak besinlerine ulaşmayı başardılar.

Fare

Bilim insanları, farelerin kullanacakları araçları basit bir platform halinde oluşturdular. Bu araç, tekerlerinin üzerinde bulunan bir kafes ve bu kafeste yer alan bazı bakır çubuklardan ve kafesin tabanında bulunan alüminyum plakadan oluşuyordu. Kafesin tabanında bulunan alüminyum plaka farelerin aracı ileri doğru götürmesini, bakır çubuklar ise yön vermesini sağlıyordu.

Fareler, aracı her hareket ettirdiklerinde ödüllendirildi. Bilim insanları daha sonra, çalışmanın çapını genişlettiler ve toplamda dört metre karelik bir ortam oluşturdular. Bilim insanları bu ortamda farelerin, araçlara yön verebilme yeteneklerini de geliştirdiler ve her seferinde besinlerin farelere olan mesafesini arttırdılar. Bir süre sonra fareler, kendi kendilerine araçları kontrol edip besinlerine ulaşabildiler.

fareler

Araştırmanın bir numaralı ismi Kelly Lambert, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Lambert, sonuçlara göre farelerin öğrenme yeteneğinin bilinenden çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Ayrıca Lambert'e göre farelerin öğrenme yeteneklerinde, yaşadıkları ortamın büyük katkısı oluyor. Bilim insanı, laboratuvar ortamındaki farelerin araba sürmeyi geç öğrendiğini ancak daha geniş ve özgür bir ortamda yaşayan farelerin daha kolay bir şekilde öğrendiğini ifade etti.

Lambert, bu çalışmanın sadece bir başlangıç olduğunu söylüyor. Öyle ki bu çalışma ilerleyen dönemlerde hem farelerin yeni şeyler öğrenmesi hem de parkinson ve depresyon gibi hastalıklarla mücadele edebilmek için kullanılacak. Ancak bilim insanları, yanıtlarını aradıklarını tüm sorular için hala uzunca bir süre çalışmak durumundalar. İşte bir deney faresinin kendisi için oluşturulan aracı kullandığı o anlar;

Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-teach-rats-to-drive-tiny-cars-and-it-s-just-as-cute-as-it-sounds
29
8
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
29
8
4
2
2