Chernobyl Dizisindeki Karakterlerin Yürek Burkan Gerçek Hikayeleri

68
8
5
3
1
HBO tarafından yayınlanan ve kısa sürede fenomen haline gelen mini dizi Chernobyl'in karakterlerinin gerçek hikayelerini sizler için derledik.

Game of Thrones ile birlikte popülerliğini dünya çapında artıran bir dizi platformu olan HBO, 26 Nisan 1986'da yaşanan ve etkilerinin hala sürdüğü Çernobil Faciası'nı dizileştirdi. Dizinin yayınlanan her bölümü adından fazlasıyla söz ettirirken dizinin ardından bölgeye olan turistik ziyaretlerde çok ciddi artış gösterdi. HBO'nun başarılı dizileri arasında yer alan Chernobyl'in karakterlerini ve bu karakterlerin gerçek hayattaki kişiliklerini sizler için derledik. İşte Chernobyl dizisinin karakterleri ve bu karakterlerin gerçek yaşamadaki hayatları;

Valery Legasov (Jarred Harris tarafından canlandırıldı)

Valery Legasov, dönemin önemli bilim insanlarındandı. Kurchatov Atom Enerjisi Enstitüsü’nde çalışmalarını yürüten Legasov, Çernobil Faciasi'nın araştırmacılarından bir tanesi oldu. Yaşanan facianın araştırılması sırasında pek çok grup gerçeklerin bir şekilde gizlenmesi ya da çarptırılmasını düşünürken Legasov, gerçeklerin ortaya çıkması için çok ciddi mücadeleler verdi. Legasov'un üzerindeki baskı bir süre tehditlere dönüştü. Facia ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarının açıklanmasına sadece bir gün kala bu değerli bilim insanı, konuyla ilgili bir ses kaydı oluşturarak intihar etti.

Boris Shcherbina (Stellan Skarsgard tarafından canlandırıldı)

Boris Shcherbina, 1976 yılında siyasate atıldı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi’ne üye olan Shcherbina, 1984 yılında Bakanlar Kurulu'na başkan yardımcısı oldu. Çernobil faciasının yaşanmasıyla birlikte bu olayın kriz yönetiminden sorumlu olan Shcherbina, yaşanan faciayı çok da ciddiye almamıştı. Aslında bunun sebebi siyasetçi kişiliğiydi. Shcherbina'nın nükleer reaktörler hakkında bilgisi yoktu. Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için kurulmuş bir şehir olan Prypiat şehrinin tahliye kararını, olay yaşandıktan 36 saat sonra veren Shcherbina, burada bulunan tüm insanların yoğun radyasyona maruz kalmalarına sebep oldu. Shcherbina 1990 yılında Moskova'da hayatını kaybetti.

Vasily Ignatenko (Adam Nagaitis tarafından canlandırıldı)

Vasily Ignatenko, Çernobil Faciası'nın boyutunu bilmeden bölgede bulunan itfaiye erlerinden birisiydi. Olayı algıladıktan sonra bile canla başla çalışan Ignatenko, faciadan 2 hafta sonra yoğun radyasyonun bıraktığı ağrılar nedeniyle hayatını kaybetti.

Lyudmila Ignatenko (Jessie Buckley tarafından canlandırıldı)

Yukarıda bahsettiğimiz itfaiye eri Vasily Ignatenko'nun karısı olan Lyudmila Ignatenko, facianın yaşadığı sırada hamileydi. Kocasının ölümünü izlemek zorunda kalan Ignatenko, hastane yetkilileri tarafından yapılan kocasından uzak durması gerektiği uyarılarını dikkate almadı. Yaşanan bu facia ve kocasının ölümünden sonra doğum yapan Ignatenko, çocuğunu radyasyonun etkileri nedeniyle kaybetti. Ignatenko çiftinin bebeği, kalp hastalığı ve karaciğer sirozu nedeniyle yaşama tutunamayarak hayatını kaybetti.

Aleksandr Akimov (Sam Troughton tarafından canlandırıldı)

Yaşanan facianın boyutlarının bu kadar ciddi bir şekilde atlatılmasını bile Aleksandr Akimov'a borçluyuz. Mühendis olarak yaşamını sürdüren Akimov, o gece vardiyasının amiriydi. Yaptıklarıyla olayın boyutunu sınırlandırmıştı. Akimov olmasıydı, Çernobil Facia'sının boyutları çok daha büyük olabilirdi. Olaydan sadece 2 hafta sonra Akimov da, tıpkı itfaiye eri gibi Akut Radyasyon Sendromu nedeniyle hayatını kaybetti.

Viktor Bryukhanov (Con O’neill tarafından canlandırıldı)

Viktor Bryukhanov facianın bu boyutlara ulaşmasının iki numaralı sebeplerinden bir tanesiydi. Olayın duyulmasının ardından bölgeye giden Santral Müdürü Bryukhanov, gece vardiya şefi Akimov'un ciddi radyasyon yayılımı uyarılarını ciddiye almamıştı. Saat gece 3'te sekreter yardımcısını arayarak durumu bildiren Bryukhanov, yetkililerin olaydan saatler sonra müdahele etmelerine neden oldu. Yaşanan facianın ardından 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Bryukhanov'un hastalığı nedeniyle cezası 5 yıla indirildi.

Anatoly Dyatlov (Paul Ritter tarafından canlandırıldı)

Anatoly Dyatlov yaşanan facianın bir numaralı sebebiydi. Çernobil'in baş mühendisi olan Dyatlov, patlamaya neden olan deneyin başındaydı. Reaktörün gücünün 30 megawatt'a düşmesini gören Dyatlov, testlerin devam etmesi emrini vermişti. Akimov'un uyarılarını dinlemeyen Dyatlov, çevreye yayılan yakıta rağmen, reaktörün sağlam olduğunu düşünüyordu. Sabaha karşı 5 sularında Dyatlov radyasyonun etkisiyle hastalandı. Yaşanan olayların ardından 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen Dyatlov, hapishanede geçirdiği 5 yılın ardından salındı. 1995 yılına kadar yaşamını sürdüren Dyatlov, kalp yetmezliği sonucunda hayatını kaybetti.

Nikolai Fomin (Adrian Rawlins tarafından canlandırıldı)

Tıpkı Dyatlov gibi reaktördeki baş mühendislerden bir diğeri de Nikolai Fomin'di. Fomin, Akimov'un acil su tankının patladığını bildirmesine rağmen bu durumun üzerinde durmamıştı. Altında çalışan personeline su tankına pompalama yapılmasına devam edilmesi yönünde talimat veren Fomin, bir başka görevliye de reaktörü incelemesi için gönderdi. Hem görevliye inanmayan hem de görevlinin hayatına mal olan Fomin de 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 5 yıl sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi.

Nikolai Tarakanov (Ralph Ineson tarafından canlandırıldı)

Dönemin generallerinden olan Nikolai Tarakanov, yaşanan facianın ardından bölgenin tasfiye edilmesini yönetmek için görevlendirilmişti. Reaktörün temizlenmesi için 3.000'den fazla tasfiyeciyi adeta ölüme gönderen Tarakanov, bu durumun farkındaydı.

Mikhail Gorbachev (David Dencik tarafından canlandırıldı)

Sovyetler Birliği’nin son lideri olarak yaşamını devam ettiren Mikhail Gorbachev, dönemin tartışılan isimlerindendi. Gorbachev facianın üzerinden tam 18 gün geçtikten sonra ancak bir açıklama yapabilmişti. Bu tavır da onun kınanmasına neden olmuştu. Gorbachev yaşanan olayları neden aynı gün anlatmadı bilinmez ancak daha sonradan kendisine Nobel Barış Ödülü verildi ve şu an 88 yaşında.

Biyorobotlar

Yaşanan bu faciaya neden olan yetkililerin pisliğini temizlemek askeri ve sivil personele kalmıştı. Reaktörün çatısının temizlenmesi sırasında sadece 90 saniyeliğine yoğun radyasyon altında kaldılar. Radyasyonun etkisi hepsinde çok ağır hasarlar bıraktı. Faciadan sonra kendilerine pek çok ayrıcalık tanınsa ve gazi ünvanı verilse bile, bu insanların çoğu sancılı bir ölüm süreci geçirdiler.

Yaşanan bu felaketin ardından pek çok insanın geleceği ellerinden alındı. Bunlara henüz doğmamış çocuklar da dahildi. Umarız bir daha böyle bir facia tekrar yaşanmaz.

Kaynak : https://t24.com.tr/foto-haber/cernobil-dizi-karakterlerinin-gercekteki-halleri-ve-hikayeleri,7938
68
8
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
68
8
5
3
1