DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünün İsmini Değiştiriyor (Bundan Sonra Virüslere Ülke İsmi Verilmeyecek)

23
7
4
0
0
Dünya Sağlık Örgütü, yanlış anlaşılmaları engellemek için maymun çiçeği virüsünün isminin değiştirileceğini açıkladı. Açıklamalara göre herkes bir çevrim içi portal aracılığıyla yeni isim için öneri yapabilecek. Ayrıca örgüt, virüsün ülke isimlerine sahip varyantlarının da yeniden adlandırıldığını duyurdu.

Son yıllarda hepimizi etkisi altına alan COVID-19 pandemisini yeni yeni atlatmaya başlamışken ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, şu sıralarda tüm dünyanın en çok konuştuğu şeyler arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkemizde de görülen bu hastalık için geçtiğimiz haftalarda ‘küresel acil durum’ ilan etmiş ve endişeleri artırmıştı.

Şimdi ise DSÖ’den virüs ile ilgili yeni açıklamalar geldi. DSÖ, hastalığın mevcut isminin yanlış anlaşılmalara yol açabileceği gerekçesiyle yeniden isimlendirilmesini istediğini açıkladı. Örgüt, yeni isim için insanlardan yardım alacağını da açıklamalarına ekledi.

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün yeni ismi için insanlardan fikir alacak

Normalde virüslere isim verme yetkisinin DSÖ’nün yetki alanına girdiğini belirtelim. Ancak örgüt, maymun çiçeği olarak adlandırdığımız bu virüsün ismi için insanlardan fikir almayı planladığını ifade etti. Bu değişiklik kararının, uluslararası bilim insanları ve halk sağlığı yetkililerin mevcut ismin yanlış anlamalara yol açabileceği gerekçesiyle alındığı aktarıldı.

Hastalık için yeni isim önermek isteyen herkesin fikrini belirtebileceğini belirten örgüt, bunun çevrim içi bir portal aracılığıyla yapılabileceğiniz söylüyor. İsim önerilerinin, DSÖ’ye bağlı olan Uluslararası Sınıflandırma Ailesi’nin (FIC) internet sitesi yapılabileceği aktarılıyor.

Varyantların da ismi değiştirildi

DSÖ, bunlara ek olarak maymun çiçeği varyantlarının ismi ile ilgili değişikliklere gittiğini de ifade etti. Buna göre maymun çiçeği virüsü, isim belirleme politikaları henüz şu anki kadar iyi olmadığı 1958 yılında keşfedildi. O zamanlarda da virüsün varyantları, yoğun olduğu bölgelere göre isimlendirildi. Bu tarz bir uygulama, ayrımcılığa yol açabileceği için şu an kullanılmıyor.

Bu nedenle de örgüt, birçok uzmanın bir araya gelmesinin ardından bu varyantlarda isim değişikliğine gitti. Açıklamalara göre daha önce Orta Afrika ya da Kongo Havzası ve Batı Afrika verilen iki varyantın ismi sırasıyla Tür I ve Tür II olarak değiştirildi. Örgüt, bundan sonra ortaya çıkan virüslere ülke isimleri verilmeyeceğini de açıklamalarına ekledi.

Mayıs ayından bu yana dünya çapında 31.000’den fazla maymun çiçeği virüsüne rastlandığı ifade ediliyor. Virüsün genellikle eşcinsel veya biseksüel erkeklerde görüldüğüne dair araştırmalar da mevcut. Hastalığın belirtileri arasında ise ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlikler, yorgunluk, ciltte kabarcıklar yer alıyor.

Kaynak : https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-12/monkeypox-virus-who-asks-public-to-submit-new-name-ideas-in-online-portal
23
7
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
23
7
4
0
0