Bazılarının Türkiye'de de Olmasını İsteyeceğiniz Birbirinden İlginç 11 Toplu Ulaşım Aracı

28
7
5
1
1
İnsanlık olarak birçok toplu taşıma aracını istediğimiz yerlere ulaşmak için kullandık. Bu toplu taşıma araçları neredeyse her ülkede birbirine benziyorken bazı ülkelerde coğrafi ve kültürel farklılıklar nedeniyle çok ilginç toplu taşıma araçları görmemiz mümkün. Hatta bu o kadar ilginç ki kızakla işe gidenler bile var.

Tarihten günümüze toplu taşıma yolculuğuna baktığımızda insanlık; at arabası gibi ilkel toplu taşıma araçlarının yanı sıra metro gibi günümüzün hayat kurtaran modern toplu taşıma araçlarını kullandı ve kullanmaya devam etmekte. Bu toplu taşıma araçları her gün A noktasından B noktasına milyonlarca kişiyi ulaştırıyor ve az da olsa trafik yoğunluğunu azaltıyor.

Ülkemize geldiğimizde ise kullanılan en farklı taşıma araçlarını düşünürsek aklımıza en fazla şehir içi banliyö trenleri ve teleferik gelecektir. Dünyadaki bazı ülkelerde ise çok garip toplu taşıma araçları tercih ediliyor. Biz de diğer ülkelerde bulunan ilginç taşıma araçlarını derledik.

Uçarak manzara izlemeyi kim istemez ki?: Schwebebahn havarayı, Almanya

Schwebebahn havarayı, Almanya'nın Wuppertal kentinde toplu taşıma aracı olarak kullanılan asma trendir. Bu asma trenlerin ilk versiyonları 1900'lü yıllarda taşıma amacıyla ortaya çıkmıştır. Schwebebahn, Dünyanın en eski raylı taşıma araçları listesinin ilk sıralarında yer alacak tarihe sahip bir taşıma aracıdır. Toplu taşıma ve turistik gezi amacıyla kullanılmaktadır.

Bu asma trenlerin insanları kendine çekebilecek cazibesi ise önünden geçtiği Dresden Elbe Vadisi'nin panoramik manzarasını deneyimleme imkanı sunmasında yatmaktadır. Bu manzarası sayesinde turistler bu taşıma aracını sıklıkla tercih etmektedir.

Sürücüsüz minibüsle işe gidebilirsiniz: Robobus Minibüs, Çin

Çinli WeRide firması tarafından üretilen bu insansız minibüsler, geçtiğimiz aylarda halkın kullanımına sunuldu. Şirketin Robobus adını verdiği bu minibüsler, ilk olarak Guangzhou Uluslararası Bio Adası'nda yaşayan insanlar için kullanıma açıldı. Diğer elektrikli araçların aksine bu araçta herhangi bir direksiyon, gaz ve fren pedalı bulunmuyor. Raporlara göre insansız araçlar üzerine projeler üreten firma, bölgede daha önce kendi üretimi olan ticari Robotaxi'yle ilgili başarılı bir hizmet deneyimi sunmuştur.

Ek olarak bu Robobus'un kendi mobil uygulaması da bulunmaktadır. Yolcular minibüsün konumu ve diğer bilgilere bu uygulama üzerinden takip etme imkanına sahiptir.

Kızakla tepeden kayabilirsiniz: Monte Toboggans kızağı, Portekiz

Monte Toboggans kaba tabirle iki insan tarafından yönlendirilen, toplu taşıma aracı olarak kullanılan hasırdan yapılmış bir kızaktır. Kızağı kontrol eden iki sürücü ise gaza basma, frene basma ve direksiyon olarak yön verme görevini görmektedir.

Bu toplu taşıma araçları eski yıllarda Portekizde bulunan Monte Tepesi'nden Funchal'a inmek için yerel halk tarafından yaygın olarak tercih edilmiştir. Günümüze gelindiğindeyse yerel halk tarafından az olarak kullanılsa da modern taşıtların artmasıyla bu kızaklar daha çok turistik gezi yapmak isteyen turistler tarafından tercih edilmektedir.

7 dakikada 30 km yol giden tren mi olur?: Maglev treni, Çin

Çinde bulunan Maglev treni, havaalanına ulaşım sağlamak ve yüksek hızlara ulaşması amacıyla tasarlanmış bir toplu taşıma aracıdır. Maglev'in anlamı ise manyetik levitasyon teknolojisinin kısaltmasıdır. Pistin birkaç santim üzerinde bir nevi havada giden bu taşıma aracı Pudong Havalimanı'na ortalama 7 dakikada 431 km/s hızla ulaşmaktadır. Fazla vakti olmayanlar ya da uzaklarda yaşayanlar için kolaylaştırıcı bir deneyim sunmaktadır. 

Buz üzerinde ulaşım sağlayan canavar: Ice Angel teknesi, Amerika Birleşik Devletleri

Buz üzerinde ulaşım sağlayan bu güçlü araç, Wisconsin'in dışında bulunan Madeline Adası'nda yılın dondurucu soğukluğa ulaştığı zamanlarda halkın yardıma koşmaktadır. Gölün buz tuttuğu zamanlarda itfaiye tarafından kullanıma sunulmakta ve yaygın olarak tercih edilmektedir. Hava pervaneleriyle çalışan bu tekneler gölün üzerinde güvenli ve sorunsuz bir şekilde hareket ederek ada sakinlerini anakaraya götürmek ve anakaradan getirmek amacıyla tasarlanmıştır.

Hindistan cevizinden taksi yapmışlar: Coco Taksiler, Küba

Coco Taksiler, 90'lı yıllardan bu yana Küba'ya gezi yapan turistler için popüler olarak toplu taşıma aracı olarak tercih edilmektedir. Fiberglas kabuklardan yapılan ve farklı bir tasarımı bulunan bu taksinin temelinde scooter yatmaktadır. Bu taksiler adlarınıysa parlak sarı olan hindistan cevizi kabuklarından almaktadır. 

Bu araçlar yaygın olarak Küba'nın Havana, Veradero ve Trinidad gibi büyük şehirlerinde kullanılmaktadır. Turistler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır. 

Hem karada hem suda giden araç: DUKW, Birleşik Krallık

Suda ve karada kullanılabilme amacıyla Amerikan ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında dizayn edilen bu araçlar, özel bir şirket sayesinde toplu taşıma amacıyla kullanılabiliyor. Turistik amaç için daha çok tercih edilen bu araç, suda gitme özelliği sayesinde Thames Nehri'nde gezinti yapabililiyor. Bu gezinti deneyiminden önce Londra'nın önemli binalarının yanından geçerek de turistleri bu eşsiz deneyimden mahrum bırakmıyor.

Uzatılmış jiplerle şehir turu yapabilirsiniz: Jeepney, Flipinler

Jeepney'lerin farklı bir kültürel hikayesi bulunmaktadır. Bu toplu taşıma araçları II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri tarafından bırakılan Willy Jeep'lerden üretilmiştir. Bu araçlar daha fazla koltuk ekleyerek toplu taşıma araçlarına dönüştürülmek için tekrar tasarlanmış ve rengarenk boyanmıştır. Filipinler'in kültürel sembolü olarak da kabul edilmektedir.

Son yıllarda Flipinler Devlet Başkanı aldığı kararla Jeepney'leri aşamalı olarak kaldırılmayı ve çevre dostu modernize edilmiş araçlarla değiştirmeyi hedefliyor. 

Yelkenli botlarla Nil Nehri manzarası imkanı sunmak: Felucca Boats, Mısır

Felucca botları ahşap malzemeler kullanılarak tasarlanmış yelkenli teknelerdir. Nil Nehri'nin manzarasını doyasıya sunma imkanına sahip bu sessiz ve yavaş yelkenli toplu taşıma araçları sadece turistik geziler için kullanılmıyor. Nehri geçmek için kolay bir yöntem sunması ve maliyetinin düşük olması sebebiyle diğer deniz taşıtlarına alternatif olan bu yelkenli tekneler yerel halk tarafından da ulaşım ihtiyacının karşılanması amacıyla sıklıkla kullanılmakta.

Denizde giden otobüs mü olur? Otobüs tekne, Hollanda

Hollanda'da bulunan, özel bir tur şirketine ait bu otobüs bir anda tekneye dönüşebiliyor. Rotterdam'ın ve Amsterdam'ın en güzel yerlerinin önünden otobüs olarak geçen bu araç şehrin eşsiz manzarasını misafirlerine sunuyor. Suya dalınca anında tekneye dönüşen otobüs tekne eşsiz bir deneyime sebep oluyor. GPS takibi de bulunan otobüs, turistik amaçlar için kullanılıyor. Ek olarak isterlerse otobüs; misafirlerine yemek menüsü seçenekleri de sunuyor.

Çarpışma olasılığı olan tehlikeli tren: Norry Bambu trenleri, Kamboçya

Norry trenleri bambudan yapılmaktadır. Bu trenler temel olarak motorun üzerine oturtulmuş bambu bir tahtadan oluşmaktadır. Ahşap bir direk ise gaz ve fren görevi görmektedir. Norry'ler tek bir yolda yolculuk etmektedir. Bu yüzden de tehlikeli bir toplu taşıma aracıdır. İki trenin kafa kafaya karşılaştığı durumlardaysa bir trenin bekleyip diğer treninse sökülüp yol vermesi gerekmektedir. Sade bir yapısı ve basit bir kurulum tekniği olduğu için sökme işlemi bir dakika kadar sürmektedir..

Peki siz bu toplu taşıma araçlarından en çok hangisini beğendiniz? Hangisi ülkemizde olsa iyi olurdu?

Kaynaklar: Insider, Travel Earth, Digitnews

28
7
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
7
5
1
1