Kıldan İnceyi Unutun: Bilim İnsanları, Fiziğin Sınırlarını Zorlayan Dünyanın En İnce Cihazını Üretti

59
25
5
4
2
Bilim insanları, elektrik bilgilerini depolamak amacıyla dünyanın en ince cihazını üretti. Bilgilere göre bu cihazda, bir atom kalınlığında bor ve yine bir atom kalınlığında bir nitrojen tabakası kullanıldı. Bu da elektronik cihazın sadece 2 atom kalınlığında olduğu anlamına geliyor.

Teknoloji geliştikçe veri depolamanın ve saklamanın daha da önemli hale geldiğini biliyoruz. Teknolojinin bu gelişimi bir yandan depolamaya olan ihtiyacı artırırken öte yandan depolama alanında kullanılan cihazların boyut olarak küçülmesini sağlıyor. Mesela zamanın diskleri, bugün yerini fındık tanesinden küçük kartlara bırakmış durumda.

Teknolojinin daha mobil cihazlarla daha verimli sonuçlar elde etmemizi sağladığını söyledik fakat haberimizin konusu olan cihazın burada çıtayı çok yukarılara taşıdığını belirtebiliriz. Elektrik bilgilerini depolamak için kullanılan bu cihaz, sadece 2 atom kalınlığında.

Tek özelliği boyutu değil:

Cihaz

Elektrik bilgilerini depolamak için geliştirilen bu cihaz sayesinde elektronik aletler, daha düşük güç tüketirken daha verimli çalışacak. Normalde bildiğimiz veya duyduğumuz nano depolama cihazları en az 100 atom kalınlığında karşımıza çıkıyor. Fakat bu cihaz sayesinde bu teknolojinin 2 atom kalınlığına kadar indirilebildiğini görmüş olduk.

Yapısı, tekrar eden altıgenler şeklinde düzenlenmiş bir atom kalınlığındaki nitrojen ve bor tabakalarından oluşan teknoloji hakkında araştırmacılar, bu teknolojiyi kullanacak olan pratik cihazların daha hızlı olacaklarını, daha az yer kaplayacaklarını ve daha az enerji tüketeceklerini belirtiyor.

Tel Aviv Üniversitesinden Dr. Moshe Ben Shalom, teknolojinin yapısını şu şekilde anlatıyor:

Doğal üç boyutlu durumunda, bu malzeme birbirinin üzerine yerleştirilmiş çok sayıda katmandan oluşur ve her katman, komşusu olduğu diğer katmanlara göre 180 derece döndürülür (anti paralel konfigürasyon).

Kaynak : https://www.indyturk.com/node/382701/bi̇li̇m/bilim-insanları-dünyanın-en-ince-cihazını-üretti
59
25
5
4
2
Emoji İle Tepki Ver
59
25
5
4
2