Esaretin Bedeli'nin Yönetmeni, IMDb’deki Birinciliğe Karşı Çıktı: Daha İyisi Var

41
10
6
5
2
Uzun yıllardır IMDb veritabanındaki Tüm Zamanların En İyi 250 Filmi listesinde zirvenin sahibi Esaretin Bedeli. Filmin yönetmeni Frank Darabont ise yaptığı son açıklamayla bundan gurur duyduğunu söyledi ve ekledi: Esaretin Bedeli’nden daha iyi bir film biliyorum.

The Shawshank Redemption ya da Türkiye’deki adıyla Esaretin Bedeli. Filmi izlemese bile bilmeyen yok. Dünyanın en büyük sinema veritabanı IMDb’nin verilerine göre tüm zamanların en iyi filmi konumunda. Listede onun ardından gelen çok sayıda kaliteli film de var.

IMDb’de 10 üzerinden 9.3 puana sahip olan Esaretin Bedeli’nin bu konumu, bizzat filmin yönetmeni Frank Darabont tarafından da değerlendirildi. Paste Magazine isimli bir dergiye konuşan Darabont, “Bu listeye bakıp tabii ki The Godfather ya da Citizen Kane gibi filmleri görüyorum. Fakat bir düşünün ‘Shawshank gerçekten The Godfather’dan daha mı iyi?’ Buna inanmakta zorlanıyorum.” dedi.

IMDb’nin en iyi 250 film listesi, sinema izleyicilerinin oylarına göre belirleniyor. Bir filmi izledikten sonra IMDb’ye girip 1 ila 10 arasında bir puan verebiliyorsunuz. Filmlerin söz konusu puanları da yüz binlerce izleyici tarafından yapılan değerlendirmelere göre belirleniyor.

Esaretin Bedeli’ni yöneten Frank Darabont’un sözleri, aslında bu sistemi ve hep en iyiye ilgi duyma eğilimine karşı kibar bir eleştiri. Darabont, “Bu tip şeylerde son karar izleyicinin ve durum hayli memnuniyet verici” şeklinde konuşarak eleştirisini tatlıya bağlıyor.

Peki Esaretin Bedeli, diğer sitelere göre hangi konumda?

esaretin bedeli

Elbette bir filmin yönetmeni, kendi filminin kesin bir suretle böyle prestijler kazanmasından memnuniyet duyar. Ancak gelin görün ki IMDb’nin en iyiyi belirleme politikaları bile eleştiri konusu oluyorken, Darabont’un The Godfather’ı parmakla göstermesi tartışmaları yeniden alevlendirebilir.

Öte yandan bir diğer sinema sitesi ve izleyicilerin değil, eleştirmenlerin puanlarına göre en iyiler listesi oluşturan Rotten Tomatoes’a göre Esaretin Bedeli, 100 üzerinden 90 puana sahip. Yine aynı sitenin en iyi filmler listesinde ise zirvenin sahibi 2018 yapımı Black Panther. Site yönetimi ise IMDb'deki liderliğinden ötürü Esaretin Bedeli'ni kendi listelerinde göstermiyor.

Frank Darabont, 2010'dan bu yana tüm zamanların en çok izlenen dizilerinden The Walking Dead'i yönetiyor. Yeri gelmişken IMDb verilerine göre 2019'un en iyi filmleri listemize de göz atabilirsiniz.

41
10
6
5
2
Emoji İle Tepki Ver
41
10
6
5
2