İlk Üretildiğinde İçine Elma Artıkları ve Peynir Koyulan Fanta, Neden II. Dünya Savaşı Almanyası'nda Ortaya Çıkmıştı?

5
4
3
1
0
Hepimizin severek tükettiği Fanta'nın -namıdiğer sarı kolanın- N*zi Almanyası zamanında ortaya çıktığını biliyor muydunuz?

Gördüğümüz an bile ağzımızda portakal tadı bırakan “Fanta”, N*zi Almanyası döneminde eldeki malzemeler ile ortaya çıkmış. Peki N*ziler ile bir bağı var mıydı?

Hadi gelin, dünyanın en popüler içeceklerinden biri olan Fanta’nın ortaya çıkış hikayesini yakından inceleyelim.

II. Dünya Savaşı sırasında Amerika, Almanya’ya ambargo uyguladı.

Nazi Askeri ve Coca Cola

Amerika, 1941'de savaşa girdiğinde Almanya ile tüm ticareti durdurdu. Almanya'ya, Coca-Cola’nın üretiminde kullanılan “7X” isimli formül ile üretilen hammadde ihracatında kısıtlama başladı. Bu sebeple Almanya'da ciddi bir Coca-Cola sıkıntısı yaşandı.

İlk Fanta, elma ve peynir aromalıydı.

Üretilen İlk Fanta

Coca Cola GmbH (Coca Cola Almanya) şirketinin başında olan Max Keith, eldeki malzemelerle bir meşrubat yapmaya karar verdi. O dönem ellerinde bulunan artık elma lifleri ve peynir altı suyunu karıştırarak bir içecek yaptılar.

İsmi “Fantastik”’ten geliyor.

Fanta Fantastik

Elde olan ürünler ile üretilen bu içeceğe bir de isim gerekiyordu. Coca Cola GmbH şirketinin başında olan Keith de ekibi bir isim düşünürken onları “Fantastik” isimler düşünmeye teşvik etti. Grubun kurucu üyelerinden Joe Knipp, Almanca “Fantastisch” (Fantastik) kelimesinin kısaltması olarak “Fanta” ismini önerdi.

Kısa sürede popüler oldu.

Fanta Afiş

Bu içecek, ortalama bir içecekten daha fazla şekere sahip olduğu için ve ülkede çok fazla meşrubat çeşidi olmadığı için kısa sürede en popüler içeceklerden biri oldu.

İsmin yayılmasıyla birlikte birçok ev hanımı bu içeceği yemeklerinin içinde aroma verici olarak da kullanmaya başladı.

Fanta'nın yaratıcısı Max Keith, N*zi partisine üye miydi? 

Max Keith

Savaşın sonuna kadar ABD'deki Coca-Cola yöneticileri; Keith'in şirket için mi, yoksa N*ziler için mi çalıştığını bilmiyorlardı çünkü onunla iletişim kurmak imkansızdı. Böyle bir endişeleri olmasına karşın Keith o dönemde Coca-Cola'nın çıkarlarını ve çalışanlarını koruyordu. Öyle ki Coca-Cola'nın II. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra Almanya'da üretimi yeniden tesis edebilmesi büyük ölçüde onun çabaları sayesinde gerçekleşti.

Max Keith'in çalıştığı dönemde Coca-Cola tarafından gönderilen bir müfettişin raporuna göre; Keith, N*zi olması için defalarca baskı görmesine karşın partiye katılmayı reddetmiş ve bu yüzden büyük zorluklar ile karşılaşmış.

Keith'in Fanta'yı kendi adı altında şişeleyip satarak bir servet kazanma fırsatı varken o sadece şirketin çıkarlarını düşündü hatta savaşın sonunda, Coca-Cola şirketini Almanya'daki görevlerine geri davet etti ve hem savaş yıllarından elde edilen kârı hem de Fanta'yı devretti.

Peki, Fanta neden N*zi askerleri ile reklamlar hazırlıyordu?

Nazi Askeri ve Fanta

Keith çok zeki bir iş adamıydı. Savaşta olan ve diktatörlük ile yönetilen bir ülkede, başında bulunduğu şirketi ayakta tutmayı ve üretime devam etmeyi başardı. Bu başarıyı elde edebilmesi için Keith’in H*tler’e yakın olmaktan başka bir çaresi yoktu.

Çünkü o dönemde iş adamları en ufak bir muhalefette ya hapse yollanıyordu ya da görevden alınıyordu. Aslında yapılan tüm iş birliklerinin gerçek sebebi de buydu, hem başarılı bir iş adamı olarak bilinmek hem de çok değer verdiği şirketini ayakta tutabilmek.

5
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
4
3
1
0