Ejderhalar da Sever: Game of Thrones Kitabında Adı Geçen Bütün Westeros Ejderhaları

34
6
4
0
0
Game of Thrones deyince aklımıza ilk gelen kavramlardan biri de şüphesiz ejderhalar. Tüm krallıklara korku salan bu yaratıklar, tarihi kanla yazılan Westeros'ta gücün sembolü haline gelmişlerdir.

Konu fantastik eserler olunca akla gelen ilk yaratıklardan birinin ejderhalar olduğuna şüphe yok. Ancak bu ejderhalar da doğal olarak kendi içlerinde farklı özelliklere sahip. Game of Thrones evreninde de ejderhalar hepimizin bildiği gibi büyük bir önem taşıyor. Westeros'un tarihini şekillendiren bu yaratıkları, FRPNET'in yayımladığı makaleye göre ekşi sözlük yazarı bigboned bizlere kısa kısa anlatmış. Ancak listemize başlamadan önce, ejderha kavramına bir de yazar George R.R. Martin'in gözünden bakalım.

  • George R.R. Martin, ejderhaları daha evrimsel bir bakış açısından ele alıyor. Birçok fantastik eserde 4 bacaklı ve 2 kanatlı olan ejderhalar, Game of Thrones evreninde 2 bacak ve 2 kanatlı olarak karşımıza çıkıyor. Martin, bunu doğada 4 bacağı olup kanatlı olan bir canlı göremediğine dayandırıyor.
  • Dizisinde de gördüğümüz gibi, ejderhalar bir kedi yavrusu kadar küçük doğup devasa boyutlara ulaşabilirler. Yeterli besin bulan ve özgür bir ejderha, ölene dek büyümeye devam eder.
  • Westeros'un bilinen en uzun yaşayan ejderhası, 220 yıldan uzun bir süre yaşayan Balerion'dur.
  • Ejderhaların vücudu ısı yayar. Avlarını kendi ateşleriyle pişirerek yiyen ejderhaların, ateşin ete ve kemiğe bürünmüş hali olduğuna inanılır.
  • Kemikleri çelikten bile güçlü olan ejderhalar, yaşlandıkça üzerinde sertleşen pulları sayesinde ateşe daha dayanıklı hâle gelir. Ayrıca, büyüdükçe alevlerinin gücü de artar. Örneğin Balerion ve Vhagar gibi büyük ejderhaların ateşi, taş ve çeliği eritebilecek güçtedir.
  • Bu tehlikeli ve ihtişamlı yaratıkların zayıf noktası ise gözleridir. Ejderhalar gözünden vurularak ölebilir ve ejderha ateşi gözlerini kör edebilir.
  • Oldukça zeki yaratıklar olan ejderhalar, verilen komutları da anlayabilir. Hayatları boyunca sadece 1 efendiye izin veren ejderhalar, efendileri olmadığında kişilikleri önceden kestirilemez ve çok tehlikeli olabilir. Efendileri dışında başka hiç kimsenin kendisini sürmesine izin vermeyen ejderhaların, efendileri sırtındayken ikinci bir kişinin üzerine binmesine izin verdikleri nadir de olsa görülmüştür. Bunun dışında efendileri ölen ejderhalar, yeni bir efendiyi kabul edebilir.
  • Ejderhalara hükmetme yetenekleriyle ilgili kayıtlar, Valyria ile beraber yok olmuştur. Valyria büyücüleri bu yetenekleri kalıtsal özellikler haline getirmeyi başarmıştır. Bu yüzden Valyria kökenli olmanın, ejderha efendiliğinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Örneğin, Valyria kökenli Targaryen Hanesi, bu kalıtsal özellikleri kaybetmemek için ensest evlilik yapmayı tercih eder.
  • Bahsedilen ejderha yeteneklerinin X kromozomuyla ilişkili olduğu düşünülür. Bu özelliği taşıyan X kromozomuna sahip erkekler ejderhalara binebilir. İki kromozomunda da ejderha yetenekleri olan kadınlar ise, ejderha yumurtalarının yavru vermesini de sağlayabilir.

Ejderhalarla ilgili bir ana fikrimiz olduğuna göre Westeros tarihindeki ejderhaları gözden geçirmeye koyulabiliriz.

Balerion (Kara Dehşet)

Binicileri:

I. Aegon Targaryen

I. Maegor Targaryen

I. Viserys Targaryen

Kara Dehşet Balerion, Westeros tarihindeki en büyük ejderhadır. I. Aegon Targaryen tarafından Westeros'un işgali sırasında kullanılmıştır. Valyria'da doğup Westeros'a ulaşmayı başaran tek ejderha Balerion'dur. 94 yılında 220'nin üzerinde olduğu düşünülen bir yaşta eceliyle ölmüştür.

Vhagar

Binicileri:

Visenya Targaryen

Laena Velaryon

Aemond Targaryen

Vhagar, Balerion'a kıyasla büyük olmasa da Westeros'un gördüğü en iyi savaşçı ejderhadır. Westeros'un fethi sırasında Visenya Targaryen tarafından sürülmüştür. Targaryen iç savaşını ele alan Ejderhaların Dansı'nda, Caraxes ve Arrax adında iki ejderhayı öldürmüştür. Diğer bir ejderha Meleys'in ölümünde de rol oynamıştır. Tanrıların Gözü Altındaki Savaş sırasında Caraxes ile savaşırken ölmüştür. Caraxes ve Vhagar, birbirinin boğazına ve kanadına yapışmış bir şekilde üzerindeki binicilerle beraber Tanrıların Gözü Gölü'ne çakılmışlardır. Düşüş sırasında Daemon Targaryen'ın, Caraxes üzerinden Vhagar'a atlayarak Aemond Targaryen'ı katlettiğine söylenir.

Meraxes

Binicileri:

Rhaenys Targaryen

Westeros'un fethinde yer alan üçlüden talihsiz olanıdır. Dorne Savaşı'nda bir ballista tarafından gözünden vurularak sürücüsü Rhaenys Targaryen ile beraber ölmüştür.

Caraxes (Kan Ejderi)

Binicileri:

Daemon Targaryen

Dönemin en güçlü iki ejderinden biri olan Caraxes, Tanrıların Gözü Altındaki Savaş sırasında Vhagar ile savaşarak can vermiştir.

Quicksilver

Binicileri:

I. Aenys Targaryen

Aegon Targaryen (Prens)

Tanrıların Gözü Altındaki Savaş sırasında I. Maegor Targaryen'ın bindiği Balerion tarafından sürücüsü Aegon ile birlikte öldürülmüştür.

Vermithor (Bronz Öfke)

Binicileri:

I. Jaehaerys Targaryen

Hugh the Hammer

Vermithor, Ejderhaların Dansı sırasında Seasmoke ve Tessarion adındaki ejderhalarla savaşırken ölmüştür. Ancak bu ejderhalara ağır yaralar verip onları da beraberinde götürmüştür.

Seasmoke

Binicileri:

Laenor Velaryon

Addam Velaryon

Ejderhaların Dansı sırasında Vermithor ve Tessarion isimli ejderhalarla savaşırken ölmüştür.

Tessarion (Mavi Kraliçe)

Binicileri:

Daeron Targaryen

Ejderhaların Dansı sırasında, Vermithor ve Seasmoke ile ölümüne savaşmış ve ölümcül yaralarla hayatta kalmıştır. Ancak ertesi gün merhamet olsun diye öldürülmüştür.

Silverwing

Binicileri:

Alysanne Targaryen

Ulf the Sot

Vermithor öldükten sonra üzüntüsünden kayıplara karışmıştır. Son olarak Menzil'in kuzeyindeki Kızıl Göl'de görülmüştür ve eceliyle öldüğüne inanılır.

Meleys (Kızıl Kraliçe)

Binicileri:

Rhaenys Targaryen  (Prenses)

Ejderhaların Dansı iç savaşı sırasında Karga Yuvası'ndaki muharebede Vhagar ve Sunfyre adındaki ejderhalar tarafından öldürülmüştür.

Dreamfyre

Binicileri:

Rhaena Targaryen (Prenses)

Helaena Targaryen

Dreamfyre, Ejderhaların Dansı sırasında Kral Toprakları'nda çıkan isyanlarda bir grup isyancının, ejderhaların tutulduğu Dragonpit'i bastığı Dragonpit Baskını sırasında ölmüştür. Zincirlere bağlı bir şekilde ölen oradaki diğer 3 ejderhanın aksine Dreamfyre, zincirlerinden kurtulmayı başarmıştır. Birçok isyancıyı öldürmüş olsa da Dragonpit'in kubbesine çarpınca yapının üzerine çökmesiyle ölmüştür.

Morghul

Binicileri:

Jaehaera Targaryen (Prenses)

Morghul, Dragonpit Baskını sırasında henüz hiç sürülemeden öldürülmüştür.

Shrykos

Binicileri:

Jaehaerys Targaryen (Prens)

Morghul ile aynı kaderi paylaşan Shrykos da Dragonpit Baskını sırasında öldürülmüştür.

Tyraxes

Binicileri:

Joffrey Velaryon

Dragonpit Baskını sırasında ölen bir diğer ejderha ise Tyraxes olmuştur.

Sunfyre (Altın)

Binicileri:

II. Aegon Targaryen

Westeros tarihinin en güzel ejderhası olarak anılan Sunfyre, Ejderhaların Dansı sırasında Meleys'i öldürdüğü savaşta kısmi bir felç geçirir. Ancak tam olarak olmasa da iyileşmeyi başarır. Grey Ghost adındaki bir ejderhayı öldürürken birkaç daha yara alır. En son Moondancer isimli bir ejderhayla savaşırken aldığı yaralardan dolayı ölür.

Vermax

Binicileri:

Jacaerys Velaryon

Westeros'un gördüğü en kanlı donanma savaşı olan Geçit Savaşı sırasında sürücüsüyle beraber denize çakılarak ölür. Çakılmadan önce de bir yay ile gözünden vurulduğu söylenir.

Arrax

Binicileri:

Lucerys Velaryon

Ejderhaların Dansı'nın başında Vhagar tarafından katledilmiştir.

Moondancer

Binicileri:

Baela Targaryen

Ejderhaların Dansı sırasında yaşanan Ejderha Kayası kuşatmasında Sunfyre tarafından öldürülmüştür.

Stormcloud

Binicileri:

III. Aegon Targaryen

Üç Kız Kardeş donanmasına saldırdığında aldığı yaralar sebebiyle Ejderha Kayası'nda can vermiştir.

Morning

Binicileri:

Rhaena Targaryen

Bilinmeyen sebeplerden dolayı genç yaşta öldüğüne inanılır.

Grey Ghost (Vahşi Ejderha)

Evcilleştirilememiş ejderhalardan biri olan Grey Ghost, Ejderha Kayası'ndaki volkanik bir dağ olan Ejderha Dağı çevresinde yaşamıştır. Sunfyre tarafından öldürülmüştür.

Cannibal (Vahşi Ejderha)

Ejderha Kayası'nda yaşamış bir başka vahşi ejderhadır. Yamyam anlamına gelen ismini, yavru ejderhaları ve yumurtaları avladığı için almıştır. Ejderhaların Dansı sonrasında gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur.

Sheepstealer (Vahşi Ejderha)

Binicileri:

Nettles

Hayatına vahşi bir ejderha olarak başlayan Sheepstealer, kendisini evcilleştirmeye çalışan bir çok lordu katletmiştir. Hatta öldürdüğü lord sayısının Westeros'taki bütün vahşi ejderhaların toplamından fazla olduğu rivayet edilir. Ancak Ejderhaların Dansı sırasında Nettles isimli bir Targaryen ya da Velaryon piçi olduğuna inanılan bir kız tarafından evcilleştirilir. Sheepstealer ve Nettles, iç savaş sırasında Westeros'tan kaçmıştır ve bir daha onlardan haber alınamamıştır.

Son Ejderha

III. Aegon Targaryen, Demir Taht'ın sahibiyken Kral Toprakları'nda doğan ve asıl ismi bilinmeyen Son Ejderha'nın hastalıklı ve zayıf olduğu söylenir. 153 yılında ölen Son Ejderha, Daenerys Targaryen'ın 3 ejderhası 146 yıl sonra doğana kadar Westeros'un son ejderhası unvanına sahip olmuştur.

Drogon, Viserion ve Rhaegal

299 yılında, Dothraki denizinde Daenerys Targaryen tarafından dünyaya getirilmişlerdir. Daenerys, Drogon'un biniciliğini yapmaktadır ve diğer 2 ejderha henüz bir biniciyi sahiplenmemiştir.

Kaynak : https://frpnet.net/makaleler/game-of-thronestaki-ejderhalar/amp
34
6
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
34
6
4
0
0