Google, Makine Öğrenimi ile Arama Sonuçlarını İyileştiriyor

10
1
0
0
0
Google, uzun yıllardır arama sonuçlarını iyileştirmenin yolların arıyor ve kullandığı yeni sistem, dili daha iyi anlamaya odaklanıyor. Şirket, makine öğrenme teknolojisiyle kullanıcılara nokta atışı sonuçlar sıralamayı hedefliyor.

Google'da her gün milyarlarca arama yapılıyor ve arama motoru yaklaşık %15 oranında yeni sorgulamayla karşılaşıyor. Elbette bu durum bazen doğru sonuçların sıralanmasının önünde engel teşkil edebiliyor. Şirket yaptığı açıklamayla, Google'ın artık aramaları daha iyi anlayacağını açıkladı.

Google'ın arama sonuçları özünde kullanılan dili anlayabilmekle ilgili ve arama motoru makine öğrenmesiyle arama tarihinin en büyük atılımını yaptı. Araştırma ekibi, dili anlama noktasındaki çalışmalarıyla son beş yılda büyük bir sıçrama sağladı.

google arama

Google geçtiğimiz sene "Bidirectional Encoder Representations from Transformers"​ (BERT) denilen, doğal dil işleme (NLP) ön eğitimi için açık kaynaklı ve ağ tabanlı bir teknik geliştirdi. Dönüştürücülerden Çift Yönlü Kodlayıcı Önerileri anlamına gelen teknoloji, kullanıcıların en son teknolojiye sahip soru cevaplama sistemini eğitmesini sağlıyor. 

BERT modelleri bir kelimenin tam bağlamını, öncesinde ve sonrasında gelen kelimelere bakarak ele alabiliyor. Böylece arama motoru sorgularının arkasındaki amacı anlayabiliyor.

BERT ile inşa edilebilen modellerden bazıları o kadar karmaşık ki, donanımların da sınırlarını zorluyor. Bu yüzden Google arama sonuçlarını daha iyi ve alakalı bilgilerle sunmak için en son Cloud TPU'larını (Bulut Tensör İşlem Birimi) kullanıyor.

google arama sonucu

Google verdiği örnekte "2019 Brezilya yolcusu ABD'ye vize alması gerekiyor" şeklinde bir aramayı ele alıyor. Aslında arama ABD'ye seyahat eden bir Brezilyalı hakkında. Önceden algoritmalar bu ayrımı anlamıyordu ve Brezilya'ya seyahat eden ABD vatandaşları hakkında da sonuçlar veriliyordu. BERT ile arama motoru aradaki farkı anlayabilecek ve ABD"ye" kelimesinin önemli olduğunu saptayarak daha alakalı sonuçlar önerecek.

Google BERT'i tüm dünyadaki insanlar için daha da iyileştirmeyi hedefliyor. Olay daha önce de belirttiğimiz gibi dili daha iyi anlamak. Ancak bu noktada elbette insanların da tutarlı aramalar yapmaları gerekiyor. Bakalım Google, arama sonuçlarında ne kadar ileri gidebilecek.

Kaynak : https://www.blog.google/products/search/search-language-understanding-bert/
10
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
1
0
0
0