Google, Türkiye'de İlk Kez Bir Davada Muhatap Kabul Edildi

94
28
9
6
4
Google, Türkiye'de ilk defa açılan bir davada muhatap olarak kabul edildi. Şirket, Kötü Kedi Şerafettin filminin yapımcıları tarafından açılan davada taraf olarak mahkemeye çağırıldı.

Google, Türkiye’de açılan davalarda Türkiye’de tüzel kişiliğinin olmadığı gerekçesiyle davaların Google Inc’e yönlendirilmesini istiyordu. Ancak yeni bir dava, Google’ın Türkiye’deki bu durumunu değiştirdi. 

Kötü Kedi Şerafettin filminin, korsan yayın yapan sitelerden kaldırılması için açılan tazminat davası ile ilgili açıklama yapan Avukat Kadir Kurtuluş, Google’ın Türkiye’deki şirketi olan Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.’nin davada taraf kabul edildiğini açıkladı.

Kötü Kedi Şerafettin filminin yapımcıları, 3 yıl önce filmin yayınladığı internet sitelerinin aramadan çıkarılması için Google’a başvurdu. Ancak Google, yapımcıların başvurusunu reddetti. Red cevabı alan yapımcılar, Google’a 100 bin liralık tazminat davası açtılar.

Google Türkiye dava

Açılan tazminat davasında yapımcıların avukatı Kadir Kurtuluş, mahkemede Türkiye’de faaliyette bulunan Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti ile Google Inc arasında organik bir bağ olduğunu savundu. Kurtuluş, bu organik bağ nedeniyle Google Reklamcılık Ltd Şti’nin davalı olarak davaya eklenmesini talep etti. 

Avukat Kadir Kurtuluş’un talebini değerlendiren Asliye Hukuk Mahkemesi, organik bağı kabul ederek Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti’yi davalı olarak kabul etti. Mahkemenin Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti’yi davalı olarak kabul etmesinin ardından açıklama yapan Kadir Kurtuluş, mahkemenin bu kararının Google’ın tüzel kişiliğinin perdesinin aralanmasına neden olduğunu söyledi. 

Tazminat davasına bakan mahkemenin Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti’yi davalı olarak kabul etmesi, emsal karar olarak bundan sonra kullanılabilecek. Google’a karşı açılacak davalar bundan sonra Türkiye’de bulunan Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti’ye açılabilecek.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/mahkemeden-emsal-google-karari-5475858/
94
28
9
6
4
Emoji İle Tepki Ver
94
28
9
6
4