Huawei, ABD'nin Yaptırımları Esnetme Kararının Henüz Yürürlüğe Girmediğini Açıkladı

12
8
5
1
0
Birkaç aydır ABD'nin yaptırım kararına maruz kalan Huawei'de işler, Trump'ın açıklamalarından sonra eski hâline dönecek gibi görünüyordu. Huawei yetkililerinden gelen açıklamalar ise hiçbir ilerleme olmadığını bizlere gösteriyor.

Birkaç hafta önce G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Huawei hakkında yaptığı açıklamalar, Çinli teknoloji devine yönelik yaptırımların iptal edileceğini işaret ediyordu. Trump'ın Huawei'ye adeta yeşil ışık yakan açıklamalarının ardından her şey düzelmiş gibi görünse de Huawei, ABD'nin yaptırımlarının hâlâ devam ettiğini açıkladı.

Associated Press'e konuşan Huawei yöneticisi Liang Hua, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Şimdiye kadar herhangi bir somut değişiklik görmedik" diyerek ABD'nin yaptırımlarının aynen devam ettiğini belirtti. Trump'ın ABD şirketlerinin Huawei'ye belirli koşullar altında tekrardan ekipman satışı yapabileceğini açıkladıktan iki hafta sonra gelen bu açıklama, akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

trump ve xi jinping

Kısıtlamalara getirilecek olan rahatlamanın memnuniyetle karşılanacağını belirten Hua, Huawei'nin hâlâ ABD'nin kara listesinde olduğunu belirtti. Temmuz ayının başında Japonya'da gerçekleştirilen G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşen Trump, Huawei için uygulanan yaptırımların adil olmadığını söylemişti.

ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross'un yaptığı bir diğer açıklama ise ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit etmeyen markaların kara listeye alınmayacağı yönünde olmuştu. Yani ABD şirketleri, Huawei'ye satış yapmadan önce ek bir değerlendirme yapacak ve herhangi bir tehdit tespit edilmemesi durumunda satış gerçekleştirilebilecek. ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei'ye ihracat amaçlı yapılan lisans taleplerinin hâlâ değerlendirme sürecinde olduğu ve bu bürokratik süreçlerin uzun olabileceğini de ekledi.

trump

Sonuç olarak Huawei'nin bulunduğu durum hakkında şu an için olumlu bir gelişme yok gibi görünüyor. Huawei tarafından gelen bir diğer açıklamaya göre ise uygulanan bu kısıtlamalar şirketi şu an için olumsuz etkilemiyor. Önümüzdeki süreçte Huawei ile ABD arasındaki ilişkilerin ne yönde ilerlediğini hep beraber görüyor olacağız.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/mobile/huawei-blacklist-restrictions-no-change-news/
12
8
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
8
5
1
0