Hubble, 80 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki Cüce Galaksinin Fotoğrafını Çekti

11
4
1
1
0
NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’dan 80 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan cüce galaksi IC 4653’ün fotoğrafını çekti. NASA/ESA ortaklığında çekilen bu fotoğrafın, galaksimizi anlama konusunda önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor.

Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni bir fotoğraf, bir cüce sarmal gökadasının yapısını çok ayrıntılı olarak ortaya koydu. “ESO 138-28” olarak da bilinen galaksi, güneydeki Ara takımyıldızında bulunuyor. Gökbilimciler, fotoğrafı çekilen IC 4653'ün Dünya'dan 80 milyon ışık yılı uzaklıkta konumlandığını varsayıyorlar.

Uzayın derinliklerini anlamamız konusunda oldukça önemli olan ve Hubble tarafından çekilen bu görüntü, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasındaki ortaklık sayesinde çekildi. ESA'ya göre IC 4653 gibi galaksileri gözlemleyebilmek, gökbilimcilerin kendi Samanyolu galaksimiz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabilir. ESA’nın bu konudaki açıklamaları şu şekilde:

“NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu görüntü, Dünya'dan 80 milyon ışıkyılı uzaklıktaki bir galaksi olan IC 4653'ü gösteriyor. Bu, kulağa oldukça yüksek bir mesafe gibi gelebilir ancak kozmik ölçekte o kadar da çok değil. Bu tür mesafelerde, gördüğümüz nesnelerin türleri ve yapıları bölgemizdekilerle aynı.”

Cüce galaksi, kozmik ölçekte bize çok yakın:

80 milyon ışık yılı uzaklıktaki cüce galaksi

Bu fotoğrafla birlikte NASA’nın emektar teleskobu Hubble, bizlere milyonlarca ışık yılı uzaktaki nesnelerin zaman içindeki geriye dönük hallerini gösteriyor. Hubble'ın şimdiye dek görebildiği en uzak nesne ise yaklaşık 13,4 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyordu.  Başka bir deyişle gökbilimciler, Büyük Patlama'dan sonraki 400 milyon yıllık döneme ait bir ışık saptadılar.

Kozmik ölçekte cüce galaksi IC 4653’nin gezegenimize oldukça yakın sayılabileceğini belirten ESA, görüntülerdeki galaksinin parlayan bir elmas benzeri yıldız alanıyla çevrili olduğunu söylüyor. Fotoğrafta yer alan detaylar, bize bu galaksinin içinde neler olduğu hakkında bir hikâye de anlatıyor; parlak mavi lekeler, aktif yıldız oluşum bölgelerini gösteriyor. ESA’nın açıklamalarına göre detaylar şu şekilde:

“Diğer galaksilerin yapılarını incelemek, kendi yapımızı öğrenmenin kilit bir yoludur çünkü insanlar, Samanyolu’ndan dışarı çıkıp geriye bakmadan galaksinin dışarıdan nasıl göründüğünü asla göremezler.”

Hubble Uzay Teleskobu, Nisan 1990'da STS-31 görevi esnasında uzay mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşındı. Uzayı gözlemleyen bu teleskop, saatte yaklaşık 28 bin kilometre hızla gezegenimizin yörüngesinde dolaşıyor.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1196233/NASA-news-hubble-telescope-pictures-galaxy-IC-4653-hubble-telescope-images
11
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
4
1
1
0