İkinci El Araç Piyasası İçin Durum İyi Değil: 6 Ayda Yüzde 25 Daralma Görüldü

30
7
3
1
0
Pandeminin başlamasıyla büyük daralma yaşayan ikinci el araç pazarının, yasakların gevşetilmesi ve artan seyahat isteği gibi sebeplerle tekrar canlanması bekleniyordu. Fakat işler pek de istenildiği gibi gitmedi. Büyüme görülmesi beklenen ikinci el araç pazarı, 6 ayda yüzde 25 daraldı. Konu hakkında yetkili MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç'un açıklamaları bulunuyor.

2020 yılında hayatımıza giren pandeminin kötü etkilediği pazarlardan biri olan ikinci el araç pazarı, yasaklar gevşetilmeye başlanmış olsa da büyüme gerçekleştiremiyor. Normal şartlarda artan seyahat isteği ve bayramların da etkisiyle artması beklenen ikinci el araç satışları, son 6 ayda yüzde 25 geriledi.

Konu hakkında açıklamalar yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, şimdiki satış verilerini geçen yılın bu zamanlarında yapılan satışlarla karşılaştırarak yaşanan gerilemeyi gösteriyor. İşte Erkoç’un konu hakkında yaptığı açıklamalar:

“Geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla yüzde 24,98 oranında bir gerileme var”

İkinci el araç pazarı

Erkoç’un açıklamalarında göze çarpan ilk detay, 2020’de yapılan ikinci el araç satışlarının Covid-19’a rağmen bir önceki seneye göre yüzde 18,9 oranında artış gösterirken 2021’in başından bu yana durgun geçmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda Erkoç, şunları söylüyor:

2020 yılında salgın sebebiyle sıfır araç temininde yaşanan problemler ikinci el araç satışlarının ve fiyatların artmasına sebep olmuştu. Ancak 2021 itibariyle hem satışlarda hem fiyatlarda bir gerileme söz konusu. 2020’nin haziran ayında 773 bin 260 adet olan pazar yüzde 25,6 kayıpla bu yılın haziran ayında 575 bin 335 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk yarısında 3 milyon 128 bin 945 adet olarak gerçekleşen pazar, bu yılın aynı dönemini 2 milyon 347 bin 440 adetle kapattı. Yılın ilk 6 ayında geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla yüzde 24,98 oranında bir gerileme var

İkinci el araç

Pandemi sonrasında beklenen iyileşmenin gerçekleşmemesi konusunda ise Erkoç, vatandaşların isteklerini ertelemek zorunda kaldıklarını söylüyor. Normalleşmenin başlaması, artan seyahat isteği ve bayram hareketliliğinin piyasayı canlandırmasını beklediklerini söyleyen Erkoç, durgunluğun devam ettiğini belirtiyor.

Son olarak fiyatların normal seyrine geldiğini ve vatandaşların bu fırsatı değerlendirebileceğini söyleyen Erkoç, bunun yanında kredi faiz oranlarının düşmesinin çok önemli olduğunu ekliyor. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.haberturk.com/ikinci-el-arac-pazari-6-ayda-yuzde-25-daraldi-3151682-ekonomi
30
7
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
30
7
3
1
0