Instagram'daki Elektronik Sigara Reklamları Yasaklanıyor

11
6
0
0
0
İngiltere’deki Reklam Standartları Kurumu (ASA), aralarında British American Tobacco’nun (BAT) da olduğu dört elektronik sigara üreticisinin söz konusu ürünle ilgili Instagram’daki reklamlarını yasakladı.

Elektronik sigaralar, soluduğunuz su buharını oluşturmak için nikotini, aromaları ve diğer kimyasalları ısıtır. Normal sigaralar, çoğu toksik olan 7.000 kimyasal madde içeriyorken, e-sigaralarda tam olarak hangi kimyasalların olduğu bilinmiyor. Yine de sizi geleneksel sigaralardan daha az toksik kimyasallara maruz bıraktıklarına şüphe yok. 

Fakat bu, e-sigaraların zararsız olduğu anlamına gelmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) raporuna göre, Kasım 2019’dan bu yana e-sigara kullanıma bağlı olarak oluşan akciğer hasarları sebebiyle 47 kişi hayatını kaybetti. 

İngiltere’deki Reklam Standartları Kurumu (ASA); British American Tobacco (BAT), Ama Vape, Attitude Vapes ve Global Vaping Group olmak üzere dört büyük elektronik sigara üreticisinin Instagram’daki reklamlarını yasakladı. 

Reklamlardan birinde ünlü şarkıcı Lily Allen da yer alıyordu:

e-sigara reklamları

Tütün tüketimini azaltmayı destekleyen Amerikan kökenli kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Campaign for Tobacco-Free Kids (Tütün içermeyen Çocuklar İçin Kampanya), kararın ileriye yönelik büyük bir adım olduğunu; ancak BAT ve diğer tütün şirketlerinin zararlı ürünlerini dünyadaki gençlere tanıtmak için sosyal medyayı kullanmalarını engellemek için Facebook, Instagram ve Twitter'ın acilen politika değişikliğine gitmesi gerektiğini ifade etti. 

Şirketler, e-sigara modellerini tanıtmak için ünlü modelleri kullanmakla suçlanıyor:

Instagram e-sigara

Şirketler ayrıca, nikotin içeren e-sigaraları tanıtmak için 25 yaşında altında olan modelleri kullanmakla şuçlanıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan British American Tobacco (BAT), ürünlerle ilgili bilgiler verdiklerini; ancak doğrudan veya dolaylı tanıtım yapmadıklarını aktardı. 

İngiltere’deki yasalar, çevrimiçi olarak herhangi bir e-sigara reklamına izin verilmeyeceği konusunda gayet açık olsa da, bu yasağı bazı yöntemlerle delen birçok şirket bulunuyor. ASA, yukarıdaki dört şirketin nikotin içeren e-sigaraların tanıtımını, 18 yaşın altındaki kişilerin göremeyeceğinden emin olmadıkça Instagram ve benzeri sosyal medya platformları üzerinden yapmasını yasakladı. 

Elektronik sigara ile mücadele eden ülkelerden birisi olan Türkiye, bu konuda önemli adımlar atıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz ekim ayında yaptığı açıklamada, ülkemizde elektronik sigara girişi ve satışının tamamen yasaklanacağını belirtmişti. 

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-50821476
11
6
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
6
0
0
0