Intel, AMD ile Olan Rekabetinde Oldukça Zor Durumda

31
13
5
3
2
İşlemci piyasasında süren rekabet her geçen gün daha da artıyor. Bir yanda pahalı fiyatıyla uygun performans sağlayan Intel, diğer yanda uygun fiyatıyla üstün performans sağlayan AMD. Ancak görünüşe göre bu mücadelenin kazananı AMD olacak.

Dünyanın en büyük iki çip üreticisi olan AMD ve Intel’in kıyasıya mücadelesi bitmek bilmiyor. Bu rekabetin kazananı bugüne kadar tam olarak söylenemiyordu. Kullanıcılar, iki teknoloji devi tercihinde kutuplaşmış, alıcılar ise hangi şirketin ürününü seçmekte zorlanıyordu.

İki devin rekabetinde zirveye çıkan isim ise günümüzde biraz daha belirgin olmaya başladı. AMD, bu yılın başlarında üçüncü jenerasyon Zen 2 Ryzen işlemcisini piyasaya sürdüğünde Intel zor anlardan geçti. Çünkü rakibi yepyeni bir mimari ile birlikte çekirdek sayısını da artırarak kendi işlemcilerini yenmeyi başarmıştı.

amd ryzen 3950x

Ardından AMD’nin 12 ve 16 çekirdekli Ryzen 9 3900X ve 3950X işlemcileri geldi. Bu işlemciler, Intel’in i9-9900 serisi işlemcisine kafa tutuyordu. Dolayısıyla Intel yalnızca oyun piyasasında tehdit edilmekle kalmamış, aynı zamanda iş istasyonlarında da büyük bir tehditle karşı karşıya kalmıştı.

Intel de AMD’ye cevap verebilmek için Cascade Lake i9-10980X işlemcisini piyasaya sürmek ve bunu uygun fiyatla yapmak zorunda kaldı. Fakat yine de hâlâ Intel’in 10980X işlemcisinden çok daha uygun fiyata satılan 3950X, testlerde 10980X’e kafa tutmaya devam ediyordu.

Şimdi de karşımıza AMD’nin 32 çekirdekli 3970X’i ve 24 çekirdekli 3960X Threadripper işlemcileri çıkmaya başladı. Bu, Intel için daha da kötü haber demek oluyordu. İki işlemci de performans açısından 10980X’i aşıyordu, hatta Xeon işlemcilerine bile kafa tutuyordu. Fakat AMD’nin olayı burada Bitmedi. Şirket, 64 çekirdekli Threadripper 3990X yeni işlemcisini tanıttı.

Öte yandan Intel, oyun piyasasında hâlâ liderliği elinde koruyor. Fakat AMD’nin Zen 3 işlemcileri bu liderliği korumaya yetecek mi? Hadi gelin bu rekabetin detaylarına inelim, Intel’in de rekabete nasıl dayanabileceğinden bahsedelim.

Hızlı yükseliş:

amd threadripper

AMD, Zen mimarisini üç yıl önce piyasaya sürdüğünden beri muhteşem bir yükselişle gelişimine devam ediyor. Zamanında Intel’in 8 çekirdekli i7-6900 işlemcisi her şeye yetecek gibi gözüküyordu. Fakat AMD bu fikri yanlış çıkardı ve i7-6900’ün yarı fiyatına Ryzen 7 1800’ü piyasaya sürdü. Ardından 16 çekirdekli Threadripper 1950X’i de piyasaya sürerek Intel’in alnından ter akmasını sağladı.

Daha sonra AMD, gözünü Intel’in vazgeçilmez piyasası olan iş istasyonlarına dikti. Şirket, bu piyasada da daha uygun fiyata daha performanslı işlemciler çıkararak Intel’i iyice kendinden bezdirdi.

Bundan birkaç ay sonra Intel, 2000 dolarlık i9-9980XE işlemcisini piyasaya sürdü. Bu işlemci Adobe Creative Suite ve oyun için AMD’nin Threadripper ve Ryzen 7 işlemcilerinden daha iyiydi. Fakat AMD’nin Threadripper 2990WX’i Blender gibi render programlarında çok daha iyi performans sağlıyordu.

AMD ve Intel arasındaki kıyasıya mücadele bir süre devam etmiş olsa da üstün çıkan taraf hep AMD oldu. Çünkü şirket yalnızca üstün performanslı işlemci satmıyor, aynı zamanda bunu Intel’e göre çok daha uygun fiyata satıyordu. Bu üstünlük özellikle Threadripper 3990X piyasaya sürüldüğünde daha da artacaktır.

Intel hâlâ oyun dünyasında lider (şu anlık):

intel 9900k

Intel’in oyun için en iyi işlemcileri i9-9900K ve i9-9900KS şu anda AMD’nin Ryzen 9 3950X’den daha iyi performans sunuyor. Ancak i7 ve i5 serisi işlemcilere en büyük rakip AMD’nin 3600 ve 3700 işlemcileri olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlemciler birçok kişi tarafından Intel yerine tercih ediliyor.

Peki neden günümüzdeki birçok üst düzey dizüstü bilgisayar i9 ve i7 işlemcilerini kullanmaya devam ediyor? Çünkü üreticiler Intel’den AMD’ye geçişi ‘tak’ diye yapamıyor. İşlemci değiştirmek için anakart mimarisinin de birlikte değişmesi gerekiyor.

Bizi neler bekliyor?

intel x

Intel, 10 nanometre oyuncu işlemcilerini yayınladığında sektörde yeniden büyük bir isim olduğunu duyurmaya hazırlanıyor. Bu işlemci ile birlikte performansta %10’luk bir artış yaşanacak. Aynı zamanda işlemcinin gerektirdiği güç yükünde de düşüş görülecek.

Intel’in çıkarması beklenen yeni işlemci, şirketin oyun dünyasında liderliğini korumasına yardımcı olacaktır. Peki iş istasyonlarında durum ne olacak? Şu anda anlaşılabildiği üzere Intel, AMD’ye karşı büyük bir yenilgi almış durumda ve bu durumun değişmesi oldukça zor görünüyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/11/28/amd-beating-intel-threadripper-ryzen/
31
13
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
31
13
5
3
2