Arabalardaki Çiziklerin Kendi Kendine Onarılmasını Sağlayan Yeni Bir Kaplama Geliştirildi

8
2
1
0
0
Koreli bilim insanları, kendi kendini onarabilen bir araba kaplama malzemesi geliştirdiler. Yalnızca güneş ışığına ihtiyaç duyan kaplama, 30 dakika içerisinde kendi kendini onarıyor. Bu teknoloji, arabalardaki çizikleri tarihe gömebilir.

Otomobil sahiplerinin en büyük sorunu, hiç şüphesiz çiziklerdir. Pek çok araç sahibi, bu beladan korunabilmek için özel temizlik malzemesi ve seramik kaplama gibi yöntemlere başvuruyor. Ancak ne kadar dikkat edilirse edilsin, ne yazık ki çiziklerin önüne geçilemiyor. Ancak şimdi çizikleri tarihe gömecek bir gelişme yaşandı.

Kore Kimyasal Teknoloji Araştırma Enstitüsü (KRICT) bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, kendi kendini onarabilen bir kaplama geliştirdiler. Bu kaplama, yalnızca 30 dakikalık güneş ışığında kendi kendini onarabiliyor. Eğer bu malzeme yaygınlaşır ise araba çizikleri tamamen yok olabilir.

Işık şiddeti arttıkça onarım süresi kısalıyor!

Çizik araba

Koreli bilim insanları, bu kaplama için akrilik poliol bazlı bir polimer ağı kullandılar. Polimer ağı, bir uyarana tepki olarak parçalanabilen ve daha sonra orijinal haline dönebilen bir yapıya sahipti. Bu polimer ağını fototermal boya ile birleştiren bilim insanları, böylelikle kendi kendini onaran kaplama geliştirmeyi başarmış oldular. Uzmanlar, güneş ışığını mercek ile yansıttığımızda veya harici ışık kaynağı kullandığımızda, onarım süresinin 30 saniyeye kadar düşebileceğini söylüyorlar.

Geliştirilen kaplama malzemesinin çok önemli avantajları var. Bu avantajlardan ilki, fototermal boya ile ısının kendi kendine emiliyor oluşu. Yani onarım maliyeti düşüyor. Üstelik defalarca kullanılabiliyor. Kaplamanın en önemli özelliği ise şeffaf oluşu. Yani arabanın rengi her ne olursa olsun, bu kaplama malzemesi ile arabanın kendi kendini onarması mümkün...

Kaynak : https://newatlas.com/materials/self-healing-coating-30-minutes-sunlight/
8
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
2
1
0
0