Tek Bir Saç Telinin Üzerinde Halay Çekebilecek Kadar Küçük Robot Geliştirildi: Peki Ne İşe Yarayacak?

8
5
3
2
1
Cornell Üniversitesi'ndeki bilim insanları, saç telinizin üzerinde dans edebilecek küçüklükte robot geliştirdiklerini duyurdu. Üstelik bu robot, hiçbir dış müdahaleye ihtiyaç duymadan kendi kendine hareket edebiliyor.

Bilim dünyasında metrenin milyarda biri olan nanometre boyutunda robot üretme yarışı devam ederken bugün, bu robotlara ulaşma hedefinde bir başarıya daha imza atıldı. Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, tek bir saç telinizde dans edebilecek kadar küçük, “bir karıncanın yanında bile karınca kadar(!) kalan” bir robot geliştirdi.

Üstelik ‘Antbots’ adı verilen ve çok sayıda üretilebilen yeni robotlar, otonom bir şekilde faaliyet gösterebiliyorlar. Fakat bu robotlardaki ‘otonom’ tabiri robotun kendi kararlarını alabilmesi şeklinde değil, herhangi bir dış müdahale olmadan kendi kendine hareket edebilmelerine ithafen kullanılıyor.

Robot, saç telinizde böyle hareket edebiliyor:

Paylaşılan detaylara göre robot, üç ana sistemden oluşuyor. Bunlardan biri, ışıktan güç almasını sağlayan fotovoltaik hücre, diğeri bu gücü kontrol etmek ve yönlendirmek için küçük bir entegre devre ve son olarak hareket etmek için kullandığı bir dizi menteşeli bacak.

robot

Üniversitenin açıklamasına göre yeni geliştirilen robotlar, ilaçların hedeflenen noktaya teslimine kadar çevresel temizlik ve takip, hücrelerin izlenmesi ve uyarılması ve mikroskobik cerrahi gibi kullanım alanlarına sahip olabilir. Robotlar, sadece 100 – 250 mikrometre (milimetrenin binde biri) arasında değişen büyüklüklere sahip.

Robotu geliştiren bilim insanları, çalışmalarını Science Robotics dergisinde yayımladı.

Kaynak : https://news.cornell.edu/stories/2022/09/brains-board-smart-microrobots-walk-autonomously
8
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
8
5
3
2
1