İnsanlığı Mars'a Taşıyacak Roket, Yörüngeye Fırlatıldıktan Saniyeler Sonra Patladı!

22
5
3
3
0
SpaceX, insanlığı Ay’a, Mars’a ve daha da ötesine götürecek uzay aracı Starship'in ilk yörünge görevi bugün başladı. Ancak uzay aracı, fırlatıldıktan kısa süre sonra patladı.

Elon Musk’ın kurucusu ve CEO’su olduğu sivil uzay şirketi SpaceX, insanlık için yeni bir uzay çağını başlattı. Fırlatıldıktan sonra yeniden Dünya’ya geri inmeyi başaran roketler artık bir standart haline dönüşürken SpaceX’in gözü ise uzun yıllardır başka yerlerde.

Elon Musk’ın insanlığı Mars’a taşıma vizyonunu paylaşan şirket, bu hedefe ulaşmak için ‘Starship’ adlı devasa roketini de yıllardır geliştiriyor. Uzun süredir test edilen Starship roketi, bugün test aşamalarının sonuna iyice yaklaşacak. Roketin ilk yörünge uçuş testinin 18 Nisan'da yapılması planlanıyordu. Fakat rokette çıkan bir sorunun ardından fırlatma 20 Nisan'a ertelenmişti. Görev, bugün başarıyla başladı.

Starship, roketinden ayrıldıktan sonra kontrolü kaybetti:

Starship, roketinden ayrıldıktan sonra beklenen manevrayı gerçekleştiremedi. Uzay aracı, havada kontrolü kaybetti ve kendi etrafında dönmeye başladı. Bir süre sonra ise patladı.

starship

Dönme anı.

starship

Fırlatma anları:

starshipstarship

starship

18 Nisan'da yaşananlar: Fırlatma iptal edildi!

Starship fırlatması, fırlatmaya 40 saniye kala iptal edildi. Fırlatmanın en erken 48 saat sonra yeniden yapılabileceği paylaşıldı. Roketin 16.00 - 17.30 saatleri arasında fırlatılması bekleniyordu. Ertelenme nedeni henüz paylaşılmadı. Fakat Elon Musk'tan fırlatmadan birkaç dakika önce şöyle bir açıklama gelmişti:

"Bir basınç valfi donmuş gibi görünüyor, bu yüzden yakında çalışmaya başlamazsa, bugün fırlatma yok."

İlk yörünge testinde neler yaşanacak?

starship

Starship'in uzaya ilk çıkış testi olacak olan bugünkü uçuşun hemen hemen 90 dakika sürmesi planlanıyor. Starship uzay aracının Dünya'nın etrafında tam tur atması planlanıyor.

Fakat uçuşta kullanılacak Booster 7 ve Ship 24 kod adlı Super Heavy roketi ile Starship uzay aracı, bu uçuşta herhangi bir görev yerine getirmeyecek. Normalde her iki parçanın da Dünya'ya yeniden inmesi planlanırken bu görevde araçlar bilerek okyanusa düşürülecek.

Uçuşta, araçlardan olabildiğince veri toplanması hedeflenecek. Toplanan veriler, gelecek yıllardaki insanlı görevlerin en sağlıklı biçimde yapılması için kritik önem taşıyacak.

Starship nedir?

starship

120 metrelik Starship, hem kargo hem de insan taşıyabilecek bir araç. En önemli özelliği ise tamamen yeniden kullanılabilir olması. SpaceX, aracın insanlığın Ay’a dönmesini sağlayacağını söylerken, ilerleyen dönemlerde de Mars ve ötesine seyahat edilmesine yardımcı olacağını belirtiyor. İki katmanlı aracın ilk katmanı Super Heavy isimli roket, ikinci katmanı ise Starship uzay aracından oluşuyor.

Ay'a yeniden dönüşümüz de Starship ile olacak:

NASA, 2025 sonlarında düzenlenecek Artemis III görevinde astronotları Ay’a taşıması için Starship’i seçmişti. Kasım 2024’te düzenlenecek Ay görevi için ise kendi roketi SLS’i seçmişti. Starship’in SLS’ten hem daha büyük hem de daha güçlü olduğunu belirtelim.

Starship, sancılı test süreçlerinden geçmiş, birçok kez patlamıştı:

22
5
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
22
5
3
3
0