Tarihin En Uzun Reklam Filmi Olarak Avengers: Endgame ve Disney'in Planları

30
6
3
2
1
Sinema salonlarını tıklım tıklım dolduran, 10 yılı aşkın süredir devam eden modern bir mitoloji öyküsünün son halkası Avengers: Endgame… Geleceği planmayı fazlasıyla seven bu Disney, 25 Nisan’da aynı zamanda tarihin en uzun reklamı olan Avengers: Endgame’i gösterime sokacak. Şimdi “Reklam ne alaka?” dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin, anlatacaklarımız var.

Reklam deyince aklınıza ilk olarak ne geliyor? Bir ürün ya da hizmeti kısa ve etkili sürede tanıtan görsel ya da yazılı içerikler. Çok yüzeysel olarak bakacak olursak, reklamları böyle bir kalıba koymak mümkün. Peki size yakın zamanda tarihin belki de en uzun soluklu reklamlarından birisini izleyeceğimizi söylesek?

Evet, Avengers: Endgame filminden bahsediyoruz. Bu bakış açısına biraz daha yakınlaşmak için kaliteli reklamın ne olduğundan da bahsetmek gerekiyor. Muhtemelen aklınızda şimdiden birkaç etkileyici reklam belirdi. Zaten ana kural da tam olarak bu. İzleyiciyi etki altında bırakmak, ona bir reklamla karşılaştığını hissettirmemek. Hatta sırf bu yüzden unutamadığımız reklam filmlerini dönüp tekrar izlediğimiz bile oluyor. 

Sinema ve dizi kültüründe, teknolojik gelişmelerin ışığında yaşanan bazı radikal değişimler var. Artık internet üzerinden orijinal içeriklerin yayınlandığı platformların pazardaki hakimiyeti söz konusu. Netflix, ülkemiz için BluTV, Amazon Prime, Apple TV+ ve daha pek çok platform bu alanda ciddi bir rekabete hazırlanıyor. Günümüz teknoloji devleri, birer medya devi olma yolunda ilerliyor. 

Halihazırda bir medya devi olan Disney ise 2024 yılına kadar 2,5 milyar dolar(!) para harcamayı planladığı Disney+ platformunu bugün duyurdu. Disney, tarihin en büyük medya imparatorluklarından birisi olarak, en büyük rakiplerinden Fox’u satın alınca, yeni planlarını da zaten belli etmişti. 

Fox’u satın aldıktan sonra Disney’in X-Men, Deadpool gibi çok sayıda önemli sinema markasının Disney’in eline geçtiğini biliyoruz. Şirketin bu yıl sonlarına doğru sunacağı dizi ve film platformu ise bu açıdan bakıldığında büyük önem taşıyor. 

Zira geleneksel sinema salonlarındaki bir devir kapanıyor. Artık abonelik sistemine dayanan, hemen hemen her ortamda deneyim yaşatabilecek platformlara geçiş yapıyoruz. Elbette Disney bunun farkında ve muhtemelen, önümüzdeki yıllarda geçtiğimiz 10 yılda yaptığı kadar aktif sinema filmi içeriği üretmeyecek. Daha doğrusu üretecek, ancak bu içerikleri gidip sinema salonlarında değil, Disney’in platformu üzerinden izleyeceğiz.

Neden mi bu kadar emin konuşuyoruz?

Elimizdeki en güçlü veri, Avengers: Endgame filmiyle birlikte Disney’in yeni bir “sinematik” evren kuracak olması. Bu evrende Fox’u satın aldıktan sonra yayın haklarını ele geçirdiği karakterleri de görmemiz muhtemel. 

Disney+, daha açılır açılmaz sayısı 7500'ü bulan eski TV dizisi ve şovuna sahip olacak. Bunun üzerine büyük kısmı Marvel Sinematik Evreni ile bağlantılı olan, Star Wars evreninden de projelerin olduğu 25 orijinal yapımı ilk defa göreceğiz.

Marvel Sinematik Evreni izleyicilerinin ne kadar sabırsız bir kitle olduğunu çok iyi biliyoruz. Son 1 yıldır Avengers: Engame filmi üzerine yazılıp çizilenler, beklentiler o kadar yüksekti ki bu durum filmi çok ciddi bir ticari boyuta taşıdı. Halihazırda arkasında 10 yıllık geçmişi bulunan ve hikâye bazında radikal dönüşümleri göreceğimiz bir projeydi. Üzerine bir de sürekli birşeyler görmek isteyen izleyici kitlesini eklediğinizde pastayı tamamlamış oluyorsunuz.

Disney, Avengers: Endgame’de bazı karakterleri, içerik platformunda devam edeceği bir çizgiye oturtacak. Hatta bunlardan birisini Hawkeye karakterinin fragmanlarda yer alan sahnesinde gördük. Kendisi dizide bol bol göreceğimiz bir gence ok atmayı öğretiyordu. Bu gence ise Netflix’in başarılı projesi 13 Reasons to Why ile parlayan Katherine Langford canlandıracak. Hawkeye dizisinin başrolünü de böylece tanımış olacağız. 

Netflix gibileri dururken insanların her ay Disney'e para vermeleri için bir sebep lazım:

Tıpkı Hawkeye’da olacağı gibi Infinity War’ın başında ölmüş olan Loki’yi de geçmişteki hikâyeleriyle göreceğiz.

Bu açıdan bakıldığında Avengers: Endgame, bazı karakterlerin tanıtıldığı büyük bir şov olacak ve Disney, elindeki gücü, içeriklerine ilgi duyan insanlara reklam yaparak kullanacak. Avengers: Endgame ile sonlanacak ilk kısmın ardından neler yaşanacağını merak ederseniz, muhtemelen Disney’in dizi ve film platformuna üye olmanız gerekecek. 

Disney umarız böyle bir strateji planlarken, sinemasever kemik kitlesinin kalbini fazla kırmaz. Eğer Infinity War’da yaptığı gibi “devamı seneye” stratejisini dizi platformuna uygularsa, çoğu insanı küstürebilir.

Öyle ya da böyle Disney’in Avengers: Endgame’i büyük bir tanıtım aracılarak kullanacağı ortada. Koskoca şirket, 1 milyar doları bulan iki filmlik yatırımının tek getirisini sinema bileti ve oyuncak satışlarıyla karşılamak istemeyecektir. Aynı zamanda 2,5 milyar dolar harcayacağı platformu için çok sayıda aboneye ihtiyacı var.

Disney ve içerisinde bulunduğu kültür endüstrisinin mottosu, her zaman daha fazla para kazanmak üzerine kuruludur. Disney+ da bu süreci aynı şekilde devam ettirecek yeni nesil bir marka olacak.

30
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
30
6
3
2
1