Teknoloji Sektörünün Sadece Mühendislikten İbaret Olmadığını Kanıtlayan 5 Meslek

34
8
7
2
2
Dünyanın en büyük sektörü olan teknoloji dünyasında, hemen hemen her mesleği icra eden kişiye yer var. Yani öyle düşündüğünüz gibi sadece mühendislik kökenli bir geçmişe sahip olmanıza gerek yok. Gelin TeknoKariyer köşemizin yeni bölümüyle, yolu doğrudan mühendislikten geçmeyen 5 mesleğe yakından bakalım.

İyi bir işin hayatınızdaki tüm sorunları çözmesini istiyorsanız, sadece iyi bir diplomanın tüm kapıları açtığı düşüncesini terk etmeniz gerek. Eğer öyle olsaydı, Harvard’dan mezun işsizler görmezdiniz. Burada ortaya çıkan konu, kendinizi çalışmak istediğiniz alanda ne kadar geliştirdiğiniz, bu gelişimi nasıl yansıttığınızdır.  

Bugün, diploma klişesini bir kenara bıraktıktan sonra, teknoloji sektöründe diplomasına en çok ihtiyaç duyulan mühendislik alanları dışındaki işlere yakından bakacağız. Günümüzde Google, -biraz klasik bir örnek olacak ama- mühendis kadrolarını sadece mühendislik okumuş insanlarla doldurmuyor.

Teknoloji sektöründe mühendislikle ilişkisi olsa da mühendislikten ibaret olmayan bir kariyer inşa etmek mümkün mü?

Kalite güvencesi yetkilisi (Quality Assurence Menager):

Kalite, teknoloji şirketlerinin en çok önemsedikleri konular arasında. Aslında çoğu kalite güvence yetkilisi mühendislik kökenine sahip olsa da, alan dışından gelen kişilerin de bu mevkide rol üstlendiklerini görebiliyoruz. Genelde yönetsel becerilerin, kalite anlayışının ve “tüketici gözünden bakabilme” gibi yeteneklerin konuştuğu bir süreç yetkisi olarak tanımlayabiliriz.  

Mühendislik dışında ekonomi, maliye, işletme, finans gibi alanlarda uzman olanlar buraya kayabiliyor. Şirketin sektörüne göre iletişim çalışanları bile kalite güvencesi üzerine uzmanlaşıp, bu mevkilere gelebiliyorlar.  

Veri Bilimcisi (Data Scientist):

Teknoloji sektöründe işler, bilimsel çalışmalarla fazlasıyla paralel ilerler. Özellikle teknolojik gelişimlere yön veren firmaların en büyük ihtiyaçları arasında veri bilimcileri yer alır. Bu kişiler, bilgiyi analiz edip doğru kanalize etmekle yükümlülerdir. Ülkemizde veri bilimcisi olarak çalışacak çok az şirket var. Veri bilimciler, büyük teknoloji şirketleri için biçilmez kaftan olmuş durumdalar. Ayrıca AR-GE gibi çalışma alanlarına kaynaklık ederler. 

Veri bilimcisi olmak için mühendislik ya da farklı bir bilgisayar alanından mezun olmanın yanı sıra, istatistik gibi bölümlerden eğitim almak da yeterli. Üzerine alacağınız uzmanlıklarla veri bilimcisi olabilirsiniz. Bu uzmanlık için genelde kıstas yüksek lisans ya da doktora eğitimidir. Bu aşamalara gelmenin mühendislikten nispeten daha zor olduğu söylenilebilir. Nitekim veri bilimcileri, aynı anda çok sayıda şirket için çalışabildikleri gibi, yüksek miktarlarda ücretler alırlar. 

Ürün müdürlüğü, ürün geliştirme müdürlüğü (Product Manager):

Bir ürünün tasarım aşamasından üretim aşamasına, oradan da pazarlama aşamasına kadar takip eden kişiler üretim müdürleridirler. Herhangi bir teknik boyutta bilgi gerektirmesine rağmen şirketler, altyapısını daha sağlam gördükleri analitik zekaları yüksek kişileri bu mevkiye getirirler. Eğitim kökeni genellikle büyük bir önem taşımaz, önemli olan iş hayatındaki tecrübedir. Ürün müdürleri, AR-GE ya da tasarım bölümlerinde mühendislik geçmişene sahip olsalar da pazarlama alanındakilerin eğitim kökeni farklı olabilir. İletişim fakülteleri ya da iktisadi idari bilimlerden alınmış bir uzmanlık bile geçerli olacaktır.

Ürün müdürleri, ürünlerin tüketicilere nasıl sunulduğuyla yakından ilgilenirler.

Analiz yöneticiliği (Analytics Manager):

Aslında veri bilimcilerinin bir alt kademesi gibi görünen bu kişiler, bilim insanlarından biraz daha farklı çalışırlar. Amaçları veri analizlerini çözümlerin için uygun analitik yolları belirlemektir. Bir nevi hastanedeki doktor veri bilimcisiyse, analiz yöneticisi de hemşire gibidir.

Yine mühendislik alanları dışında kendisini araştırma ve analiz konusunda geliştirmiş, finans ya da ekonomi gibi bölümlerde lisansüstü eğitim seviyesine gelmiş kişiler kolaylıkla uygulayabilirler.  

Çözüm mimarlığı (Solutions Architect):

Bir işi yaparken hangi teknolojilerin kullanılacağına karar veren kişiler çözüm mimarlarıdır. Amaçları ekipler arasındaki teknoloji akışını doğru bir şekilde belirlemek, şirketlere tasarruf ettirmektir. Mühendislik alanları bu çalışma alanına çok yakındır, ancak bir yazılımcı ya da teknisyen de çözüm mimarlığı yapabilir.

34
8
7
2
2
Emoji İle Tepki Ver
34
8
7
2
2