Bir Topun, Farklı Gezegenlerdeki 'Düşme Hızını' Gösteren Eğlenceli Video

21
2
1
1
1
Gezegen bilimci Dr. James O'Donoghue, matematiksel hesaplamalardan faydalanarak bir topun farklı gezegenlerde hangi hız ile düşeceğini animasyon haline getirip paylaştı.

İnsanlık olarak henüz Dünya dışı bir gezegende 'top oynama' imkanı bulamadığımızdan farklı bir gezegen ya da gök cisminde topun nasıl hareket edebileceğine dair bir bilgimiz bulunmuyor. Gezegen bilimci Dr. James O'Donoghue, hazırlamış olduğu bir animasyon ile Dünya'da top oynamaktan keyif alan bir kişinin, Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerde aynı keyfi alamayacağını ortaya koymuş oldu.

Dr. James O'Donoghue tarafından paylaşılan animasyon kabaca 1 kilometre yükseklikten bırakılan bir topun, bırakıldığı gök cismine ulaşma hızını gösteriyor. Hava direncinin bulunmadığı varsayılarak oluşturulan animasyonda 1 kilometre yükseklikteki bir topun Dünya'ya varış süresi 14,3 saniye gösteriliyor.

güneş sistemi top deneyi

Güneş Sistemi'ndeki en büyük kütleli gök cismi olan Güneş'te 1 kilometre yükseklikteki bir topun yüzeye ulaşması yalnızca 2,7 saniye sürüyor. Bu süre Merkür'de 23,2 saniye, Venüs'te 15 saniye, Ay'da ise 35,3 saniye olarak karşımıza çıkıyor. Komşu gezegen Mars'ta ise topun yüzeye ulaşması 23,2 saniye sürüyor.

Mars ile Jüpiter arasında bulunan cüce gezegen Ceres'te topun yere düşmesi 57 saniyeyi buluyor. Jüpiter'de bu süre 9 saniyeye düşüyor. Satürn'de 13,8 saniye olan düşme süresi, Uranüs'te 15 saniye, Neptün'de 13,4 saniye, Plüton'da ise 56,7 saniye olarak karşımıza çıkıyor.

Bu noktada nasıl oluyor da Uranüs gibi devasa bir gezegen ile Venüs gibi küçük bir gezegende top, aynı sürede yere düşüyor diye sorabilirsiniz. Bunu ilginç benzerliğin nedeni, iki gezegenin özkütleleri arasındaki fark. Uranüs bir gaz devi olduğundan özkütlesi, Venüs ile neredeyse aynı. Benzer şekilde Mars, Merkür'den daha büyük bir gezegen olsa da Merkür'ün daha yüksek olan özkütlesi, iki gezegende topun aynı sürede yere düşmesine neden oluyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/fun-video-shows-what-would-happen-if-you-drop-a-ball-on-different-planets?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciencealert-latestnews+%28ScienceAlert-Latest%29
21
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
21
2
1
1
1