Türk Bilim İnsanı, Kanser Hücrelerinin Şifresi Konusundaki Çalışmalarıyla UNESCO Ödülünü Kazandı

51
1
1
0
0
ODTÜ Enformatik Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ, kanser hücrelerinin şifresini çözme üzerine yaptığı çalışmalar neticesinde L’Oréal UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü'ne layık görüldü.

Bilimin günden güne gelişmesi insan hayatına olumlu olarak geri dönüyor. Son birkaç on yıldır hastalıkların ve özellikle kanserin çoğalması, bilim insanlarının bunlara çözümler üretmesini gerektiriyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Enformatik Enstitüsü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ, kanser hücrelerinin şifresini çözme konusunda yaptığı çalışmalarını Paris'te UNESCO Genel Merkezi’nde verilen L’Oréal UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü'yle taçlandırdı.

Hürriyet'in haberine göre modellemelerini bilgisayar üzerinden yaptığını söyleyen Tunçbağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Kanser hücresinin içiyle ilgileniyoruz. Her bir kanser hücresi yani ‘ufak makine’de hangi hatalar oluyor da sürekli bölünmeye devam ediyor, bunu yaptıran sinyal nereden geliyor onu bulmaya çalışıyoruz."

"Yaptığımız iş, farklı tümörden elde edilmiş moleküler izlerin, hücre içindeki sinyal iletim ağının, kanser hücresinin hangi kısımlarında değişikliklere neden olduğunu hesaplamalı yöntemlerle ortaya çıkarmak. Bir diğer deyişle, elde edilen moleküler izlerden geriye giderek hastalık oluşma mekanizmasını aydınlatmaya çalışıyoruz. Buna tersine mühendislik de diyebiliriz. Elde ettiğimiz sonuçları, farklı hastaların tümörlerinin karşılaştırılmasında, ortaklıkların ve farklılıkların saptamasında kullanıyoruz. Böylece o tümöre özgü, en iyi tedavi stratejisini bulmaya çalışıyoruz.”

Nurcan Tunçbağ, sözlerine "Gelecekte tedavinin hedefe yönlendirilmiş, kişiye özgü olacağını düşünüyorum. Tedavi yöntemlerinde çokça duyulmaya başlanan immünoterapi ve gen düzenleme yöntemlerini de kanser tedavisinde duymaya devam edeceğiz" diyerek son verdi.

Kaynak : https://www.dha.com.tr/saglikyasam/kanser-sifrecisine-unesco-odulu/haber-1632494
51
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
51
1
1
0
0