Kablosuz İnternetinizin Çok Daha Güvenli Bir Hâle Gelmesini Sağlayan Yol: WPS Nedir, Nasıl Kullanılır?

61
18
9
4
3
Evinizdeki modemin üzerinde bulunan WPS düğmesine basınca ne olur hiç merak ettiniz mi? WPS aslında kablosuz Wi-Fi ağınızı çok daha güvenli hâle getiren bir özelliktir ve WPS açık olunca kimse kolay kolay ağınıza bağlanamaz. Gelin WPS tam olarak nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır ve açılır gibi merak ettiğiniz soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

Şu an bu yazıyı okuyabiliyorsanız evinizde modem ve internet bağlantısı var demektir. Modeminiz ilk kez kurulduğu zaman kablosuz Wi-Fi ağına bağlanmak için bir şifre girdiniz ve belki o şifreyi bir daha değiştirmediniz. İyi ama modem şifrelerini kırmak genelde kolaydır, bu güvenlik önlemi yeterli mi? Elbette değil, zaten bu nedenle modemin üstüne bakarsanız bir WPS düğmesi ya da yanında bir WPS şifresi görürsünüz.

''Tamam da WPS düğmesine basınca ne olur?'' diyorsanız cevabımız, Wi-Fi ağınız çok daha güvenli olur, olacaktır. Çünkü WPS özelliği ile ağ içinde ağ oluşturur ve böylece internet bağlantınızı çok daha güvenli hâle getirmiş olursunuz. Bu özellik o kadar gelişti ki artık bazı uyumlu modem ve cihazlar NFC ile birbirine bağlanabiliyor. Gelin WPS nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak ettiğiniz soruları yanıtlandırmaya başlayalım. 

Temelden başlayalım, WPS nedir?

Wi-Fi Simple Config, kısaca WPS, Türkçesi ile Wi-Fi Korumalı Kurulum; ilk kez 2006 yılında tanıtılan bir kablosuz ağ güvenlik protokolü ya da diğer bir deyişle ağ güvenlik standardıdır. Bugün neredeyse tüm Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinde olan bu sistem, teknik detaylara hakim olmayan kullanıcıların bile güvenli bir kablosuz ev ağı oluşturmalarını sağlar.

Peki WPS ne işe yarar?

wps

Muhtemelen evinizde kullandığınız Wi-Fi kablosuz ağ modeminde hâlâ modemin üstüne bulunan şifreyi ya da kendi oluşturduğunuz şifreyi kullanıyorsunuz. Hatta bazı kullanıcılar işlerini kolaylaştırmak için bu şifreyi tamamen kaldırıyor. İyi ama Wi-Fi kapsamına giren herkesin bu ağa bağlanmaması için basit bir şifre yeterli mi?

Modem şifreleri genel olarak en kolay kırılan şifrelerdir. Çünkü pek çok kullanıcı modem şifresini umursamaz. Hâlbuki sanal gizliliğinizin ilk anahtarı bu şifrelerdir. İşte bu noktada devreye WPS girer. Modeminizin WPS özelliğini aktif hâle getirdikten sonra modem şifrenizi bilen birinin bile ağınıza bağlanmadan önce WPS protokolünün onayına ihtiyacı olur. Yani WPS için bir nevi Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinin iki faktörlü kimlik doğrulaması diyebiliriz.

WPS düğmesine basınca ne olur, modemde WPS açık olmalı mı?

wps

Birazdan detaylarıyla anlatacağımız WPS açma yöntemlerinden bir tanesi modem üzerinde bulunan WPS düğmesine basmak ya da bir süre basılı tutmaktır. Yani modem üzerindeki WPS düğmesine basınca bu güvenlik protokolünü aktif hâle getirmiş olursunuz. WPS düğmesinin ışığı bağlantı sağlanınca ya da belirli bir süre geçtikten sonra sönecektir.

Modemde WPS açık olmalı mı sorusunun yanıtı ise kullanıcı alışkanlıklarına bağlı bir durum. Eğer Wi-Fi kablosuz ağ modeminizin çok daha güvenli olmasını istiyorsanız WPS açık olsa hiç fena olmaz. Fakat diyorsanız 'Benim şifrem bana yeter, kim benim ağıma bağlanacak?'' tamam, WPS kapalı olsa da olur. 

WPS nasıl kullanılır ve nasıl açılır? WPS ile bağlanma yöntemleri: 

  • Yöntem #1: PIN girerek WPS bağlantısı
  • Yöntem #2: Düğmeye basarak WPS bağlantısı
  • Yöntem #3: NFC ile WPS bağlantısı

Yöntem #1: PIN girerek WPS bağlantısı:

wps

Modem şifresi ile WPS PIN’i birbirinden farklıdır. WPS PIN’i, tıpkı modem şifresi gibi modemin arkasında yazabilir ancak çoğu zaman modem arayüzüne girdiğiniz zaman görürsünüz. Zaten genel olarak modem üzerinde WPS düğmesi yoksa bu güvenlik protokolünü aktif hâle getirmek için de modem arayüzüne girmek gerekir.

Modem markasına ve internet servis sağlayıcınıza göre değişen bir yöntemle modem arayüzünüze girin. Ayarlar sayfasından WPS özelliğini aktif hâle getirin ve ağ alanındayken WPS PIN’ini girerek ağa bağlanın. Eski modem modellerinde WPS özelliğini elle yapılandırmanız gerekebilir ancak pek çok yeni modelde bu protokol varsayılan özelliklerle geliyor. 

Yöntem #2: Düğmeye basarak WPS bağlantısı:

Biliyoruz modem üzerinde bulunan ışıklar ve düğmeler bazen kafa karıştırıcı olabiliyor ama dikkatli bakarsanız eğer varsa WPS düğmesi hemen gözünüze çarpacaktır. WPS güvenlik protokolünü etkinleştirmenin en kolay ve etkili yöntemi modem üzerinde bulunan WPS düğmesini kullanmaktır.

Modem markanıza göre WPS düğmesine bir kez basmalı ya da bir süre basılır tutmalısınız. Işık yanıp sönmeye başladığı zaman cihazınızı WPS güvenlik protokolü üzerinden ağa bağlamış olursunuz. Bağlantı sağlandığı zaman ya da herhangi bağlantı yapılmayıp belirli bir süre geçtiği zaman WPS düğmesi ışığı kendi kendine sönecektir. Bazı modellerde bağlantı sırasında ışık yanabilir. 

Yöntem #3: NFC ile WPS bağlantısı:

''Ne PIN’i ne düğmesi yok mu şöyle teknolojik bir şey?'' diyorsanız buyrun sizi yakın alan iletişim yöntemi yani NFC ile tanıştıralım. NFC aslında geleceğin değil bugünün teknolojisi ama maalesef internet servis sağlayıcınız tarafından size verilen modem modellerin büyük bir bölümünde böyle bir özellik yok.

NFC yöntemini kullanarak WPS bağlantısı sağlamak için NFC özelliğine sahip bir modeme ve cihaza ihtiyacınız var. Her ikisinde de bu özellik varsa yapmanız gereken tek şey cihazı modeme yaklaştırmak. Bu yaklaştırma ile saniyeler içerisinde WPS güvenlik protokolü üzerinden Wi-Fi kablosuz ağ modeminize bağlanmış olursunuz. 

Artık kullanımda olmadığı için ayrı bir başlık açmadığımız bir WPS bağlantı yöntemi daha var, USB ile WPS bağlantısı. Tıpkı eskiden Wi-Fi özelliği olmayan bilgisayarlarda kullandığımıza benzeyen bir USB aygıtını bilgisayarınıza takıyor ve bu aygıt ile WPS protokolü üzerinden ağınıza bağlanıyordunuz. Fakat dediğimiz gibi artık kullanılan bir yöntem değil. 

Merak edilen WPS sorularına kısa yanıtlar:

wps

WPS açık olursa ne olur?

WPS açık olursa ağınıza WPS güvenlik protokolü üzerinden bağlanmış olursunuz. Ancak her zaman açık olmasın çünkü bu durumda güvenli olmaz.

WPS nasıl kapatılır?

PIN kodu ile bağlandıysanız modem arayüzünden, düğme ile bağlandıysanız aynı düğme ile , NFC ile bağlandıysanız yine modem arayüzünden WPS protokolünü kapatabilirsiniz. Modemi kapatıp açmak da bir seçenek.

Neden WPS ışığı yanmıyor?

WPS bağlantısı sağlandığı zaman ya da bağlantı olmadan belirli bir süre geçtiği zaman WPS söner. Modemin kullanıcı kılavuzuna bakarak ya da üretici firma ile iletişime geçerek modem modeliniz hakkındaki en doğru bilgiyi alabilirsiniz.

Wi-Fi kablosuz ağ modeminizi çok daha güvenli hale getiren WPS nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak bu güvenlik protokolü hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. WPS özelliği farklı marka ve model modemlerde farklı şekillerde kullanıldığı için en iyisi üretici firmadan bilgi almanız olacaktır. 

Benzer içeriklere de göz atmak isteyebilirsiniz: 

61
18
9
4
3
Emoji İle Tepki Ver
61
18
9
4
3