Aylık Belirli Bir Ücret Karşılığında Yüzlerce Oyuna Sınırsız Erişebildiğimiz Xbox Game Pass, Oyun Sektörünü Nasıl Etkiledi?

18
1
0
0
0
Abonelik sistemleri, günümüzde hayatımızın önemli bir parçası hâline geldi. Gelmeye de devam edecek gibi gözüküyor. Gelin, Xbox Game Pass’in oyun sektörünü nasıl derinden etkilediğine birlikte göz atalım.

Oyun dünyasının geleceğinde; abonelik sistemleri, bulut teknolojisi ve sanal gerçekliği bol bol göreceğiz. Abonelik sistemleri ve bulut teknolojisi, şimdiden fazlasıyla gelişmeye başladı.

Bizler de bugünkü yazımızda abonelik sistemlerinin yükselişine etraflıca bakmak istiyoruz. Aylık oldukça uygun bir fiyat ödeyerek PC ve konsol aracılığıyla yüzlerce oyuna erişebildiğimiz bu sistemin derinliklerine inelim.

Aylık makul bir ücret ödeyerek istediğimiz cihazdan istediğimiz oyuna anında erişebilmek yavaş yavaş mümkün bir hâle geliyor.

Günümüzde film izlemek veya müzik dinlemek dediğimizde birçoğumuzun aklına ilk olarak aylık ücretli abonelikler geliyor. Bu abonelik sistemleri, artık hayatımızda öyle bir yer edindi ki film, dizi ve müzik dendiğinde tercih ettiğimiz ana platformlar hâline geldiler. İşte oyunlarda da tam olarak bunu yaşayacağız. Aslında oyun dünyasında aboneliklere yabancı değildik. PlayStation Plus, Xbox Live Gold ve EA Play derken bazı abonelikler zaten uzun zamandır mevcuttu.

Xbox Game Pass ile başlayan ‘’oyun dünyasında yeni çağ’’ olarak adlandırabileceğimiz bu süreç ise işleri epey bir değiştirdi/değiştirecek. Xbox’ın sevilen başkanı Phil Spencer, şirketin başına geçtiğinden itibaren Game Pass fikrini destekledi. Karşı çıkan ve endişe duyan onca kişiye rağmen Xbox Game Pass projesinin hayata geçmesinde büyük bir rol oynayan Spencer, ilk olarak 2017’de piyasaya sürülen bu sistemin önemli bir parçası.

Her geçen gün popülerliğini artırmaya devam eden Xbox Game Pass’in ana amacı, oyunculara kendi özgün deneyimlerini sunmayı başarmak. Öyle ki henüz beta sürecinde olan ve ülkemizde bulunmayan Xbox Cloud Gaming sayesinde, herhangi bir konsol sahibi olmanıza gerek olmadan; mobil cihazınızdan, tabletinizden veya akıllı televizyonunuz gibi ürünleriniz ile size sunulan yüzlerce oyuna anında erişebiliyorsunuz.

Ülkemizdeki aylık Xbox Game Pass Ultimate fiyatının 45 TL olduğunu ve içerisinde 300’den daha fazla PC ile konsol oyunu bulundurduğunu biliyoruz. Ayrıca Xbox Cloud Gaming de Xbox Game Pass Ultimate üyeliği içerisinde bulunan bir sistem. Yani ilerleyen yıllarda ülkemizde de açıldığında mevcut aboneliğimiz sayesinde bulut sistemi için de ekstra bir ücret ödememize gerek kalmayacak.

Xbox Game Pass’in ardından PlayStation’ın da çok güzel bir abonelik sistemi ile karşımıza çıktığını gördük.

Ülkemizdeki yeni oyun fiyatlarının 799 TL civarlarına dayandığını düşünecek olursak, özellikle bizim gibi sarsıntılı ekonomik dönemlerden geçen ülkeler için şahane bir fırsat olan abonelik sistemleri, oldukça uygun bir fiyata yüzlerce oyuna erişmemize olanak sağlıyor.

Çıktığından bu yana dünya çapında çok büyük bir ilgi gören ve sürekli olarak popülerliğini artırmaya devam eden Xbox Game Pass, Sony’yi de epey etkilemiş olacak ki geçtiğimiz aylarda PlayStation Plus’ın çok güzel bir değişime uğradığını ve içerisinde yüzlerce oyun barındıran uygun fiyatlı bir abonelik sistemine evrildiğini gördük.

Oyun dünyasının en dev isimlerinden olan Xbox ve PlayStation’ın böyle bir yola girmesi, aslında sektörü derinden etkilemeye çoktan başladı bile. Geriye sadece bu abonelik sistemlerinin yıllar içerisindeki gelişimini ve genişlemesini izlemek kalıyor.

Özellikle PlayStation Plus’ın yenilenen hâli, PlayStation kullanıcılarını epey bir memnun etmiş gibi gözüküyor diyebiliriz. Bahsettiğimiz bu abonelik sistemlerine her ay onlarca oyun eklenirken, bir kısmı da sistemden kaldırılıyor. Eklenen oyunlar, anlaşmalar yenilenmedikçe en az üç ay, genellikle de bir yıl boyunca sistemde kalıyorlar.

Birçok oyuncu, bu abonelik sistemlerinin oyun sektörüne zarar verdiğini düşünüyor, aslında işler hiç de öyle değil.

Bazı oyuncular, abonelik sistemlerinin oyun dünyası için kötü olduğunu ve çıkar çıkmaz bu sistemlere eklenen oyunların daha kalitesiz bir şekilde çıkmalarına sebep olabileceğini düşünüyor. Bu durum, bazı devasa bütçeli oyunlar için geçerli varsayılabilecek olsa da geliştiricilerin çok büyük bir kısmı bu tarz sistemlerden epey memnun.

Xbox Game Pass’e eklenen oyunlar, oyundan oyuna göre değişen bir ücretlendirme ile bu sisteme dahil oluyor. Özellikle bağımsız yapımların birçoğu, tek seferde oyunun geliştirme ücretini çıkarabiliyor ve bu sayede satılan her oyundan ekstra kazanç sağlayabiliyorlar.

Sistemi, Xbox Game Pass ile birçok defa anlaşma yapan Mike Rose’dan da dinleyebilirsiniz.

Oyunlar, Game Pass’e sadece para için eklenmiyor. Bir oyun Xbox Game Pass’e eklendiğinde; 25 milyondan daha fazla oyuncudan oluşan bir kitleye sunuluyor ve birçok yerde reklamı yapılıyor. Bu 25 milyonluk aktif kitlenin bir bölümü o oyunu deniyor. Deneyip de çok beğenen kişiler, Game Pass sayesinde keşfettikleri o oyunu satın alarak geliştiriciye desteklerini göstermeyi de tercih edebiliyorlar.

Ayrıca birçok oyun geliştiricisi, Xbox Game Pass gibi bir abonelik sisteminin onlar için oldukça faydalı olduğunu ve bu sistemde bulunmaktan memnun olduklarını sık sık dile getirmişti. Hâlen bu tarz abonelik sistemlerinden endişe duyanlar olsa da Xbox Game Pass’in oyun sektörünü şimdilik olumlu etkilediğini söyleyebiliriz. Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

18
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
1
0
0
0