Yaşayan Efsane Android, 11 Yaşına Giriyor

65
8
3
2
1
Google’ın temellerini attığı, dünyanın en popüler mobil işletim sistemi olan Android tam 11 yaşına basıyor.

Google’ın arama motoru dışındaki en önemli ürünü hangisi diye soracak olursak Chrome ve Haritalar başta olmak üzere birçok özelliği sıralayabiliriz, ancak Android işletim sistemi hiç şüphesiz Google’ın arama motorundan sonraki en önemli ürünü. Android işletim sistemi her gün büyümeye devam ediyor. Android’in HTC Dream isimli telefonla beraber ortaya çıkmasının ardından ise tam 11 yıl geçti.

Android, Apple’ın iPhone’u piyasaya sürmesinden bir yıl sonra Google tarafından geliştirildi. Modern telefonlar için Android işletim sistemi Google’ın bir vizyonuydu ve bu vizyon yıllar içerisinde oldukça başarılı oldu. On yılı aşkın sürede iki mobil işletim sisteminde de köklü değişikler oldu. Özellikle Android’in ilk geliştirildiği yıllarda kullanıcılar sanki bir beta testinde gibi hissediyorlardı.

(HTC Dream)

Ancak Android, hızlı bir gelişme göstererek kullanıcılarını memnun etmeye başladı. Android ilk çıktığı günden beri bir Gmail hesabıyla doğrudan senkronize olabiliyordu. Bu özelliğin Apple’a 2011 yılında geldiğini hatırlatalım. Bildirim panelini de ilk günden beri kullanan Android, diğer işletim sitemlerine bu konuda örnek oldu.

Android’in ilk sürümünün piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra Android 2.0 sürümü Motorola DROID isimli cihazla karşımıza çıktı. Telefonun donanımı HTC Dream’den daha iyiydi, birden fazla e-posta hesabına destek veriyordu, geliştirilmiş bir tarayıcıya sahipti ve daha iyi bir kullanıcı arayüzüne sahipti.

Nexus One, Android için dönüm noktası oldu

DROID, 2009’un sonlarında açık ara amiral gemisi bir telefon olmasına rağmen, tüketiciler Android işletim sistemine sahip başka telefonlar da görmek istediler. Telefon üreticileri de Android işletim sistemi çalıştıran telefon üretmek için kolları sıvamaya başlamıştı. Samsung, HTC ve Motorola’nın ardından, 2010’un ortalarında ilk Galaxy S’yi piyasaya sürmeden önce 2009 yılında bir avuç Android telefon çıkardı. Google, bu taleplerin artmasıyla beraber Android işletim sistemi üzerindeki etkisini korumak adına Ocak 2010’da HTC yapımı Nexus One telefonunu piyasaya sürdü.

Google: Aktif 2,5 milyar Android cihazı var

Nexus One ile beraber inanılmaz bir yükseliş yaşayan Android işletim sistemi, o tarihten beri dünyanın en kullanılan işletim sitemi oldu. Her yıl düzenlenen Google I/O geliştirici konferansında, şirket 2,5 milyar aktif Android cihazı bulunduğunu söyledi. Ancak, bu aktif Android kullanıcılarının büyük bir kısmı Android işletim sisteminin son sürümünü kullanmıyor çünkü güncelleme işlemi Android’in tarihi boyunca sorun yaşadığı bir işlem oldu. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Android’in gideceği yolu tahmin etmek şu an için zor olsa bile geçtiğimiz 11 yılda Android’in tarih kitaplarına geçtiğini söylemek yanlış olmaz.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/09/22/this-week-in-tech-history-android-turns-11/
65
8
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
65
8
3
2
1