Yeni Nesil Trafik Işıkları, Ne Zaman Karşıdan Karşıya Geçeceğinizi Tahmin Ediyor

20
3
0
0
0
Avusturyalı bir şirket tarafından geliştirilen yeni nesil trafik lambaları, yayaların karşıdan karşıya geçip geçmeyeceğini tespit ederek ışıkları buna göre ayarlıyor.

Trafik lambalarının çoğunda yayalar için düğmeler bulunur. Bu düğmeler, trafik lambalarına karşıdan karşıya geçeceğinizi belirtmenize ve araçlar için trafik ışıklarının kırmızıya dönmesini sağlar. En azından çalışma mekanizmasının amacı budur. Modern teknolojiler ise böyle analog sistemlere ihtiyaç duymuyor.

Avusturyalı bir grup araçtırmacı, trafik lambalarının karşıdan karşıya geçmek isteyip istemediğinizi otomatik olarak tespit etmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. Kamera ile tarama teknolojileri kullanan bu sistem, 8x4,5 metrelik bir alanı sürekli olarak tarıyor. Bu alanda 1 ya da birkaç kişi aynı anda birkaç saniye durakladığında sistem lambalara komut gönderiyor.

Sistemin en büyük avantajlarından biri esnek yapıda olması. Büyük bir yaya grubu karşıdan karşıya geçmek istediğinde yayalar için yeşil ışığın süresi uzatılabiliyor ya da yaya karşıdan karşıya geçmekten vazgeçtiğinde ışık direkt olarak kırmızıya çevrilebiliyor. Gizlilikle ilgili sorunlar de çözülmüş durumda, görüntüler sistemin dışına asla çıkmıyor.

Daha da önemlisi bu sistem, bir araştırma projesi olmanın dışına çıkmış durumda. Günther Pincher adlı şirket, Viyana şehrinde sistemin ilk denemelerini gerçekleştirecek ve 2020 yılında belirlenen bölgelerde trafik ışıkları tamamen yeni sisteme sahip olacak. Yeni teknolojinin ülkemizde kullanılmaya başlanmasına hala biraz zaman var.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/05/27/pedestrian-sensing-traffic-lights/
20
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
3
0
0
0