Yerli Sinemada İzleyici Sayısı Neden Düşüyor?

55
14
5
4
4
Ülkemizde son günlerde vizyona giren Karakomik Filmler, Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu ve Recep İvedik 6 gibi büyük umutlarla vizyona giren pek çok yapım, gişede aradığını bulamadı. Peki Türkiye sinemasındaki bu düşüşün sebepleri neler?

Yerli film denince herkesin aklına Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar isimleri gelir. Normal şartlar altında Cem Yılmaz, A.R.O.G ve G.O.R.A gibi filmleriyle Şahan Gökbakar ise Recep İvedik serisi ile gişeleri kapatır, her zaman gişe rekortmenliğine aday olurdu ancak işler son dönemlerde pek de beklenildiği gibi gitmedi. “Filmloverss.com” sitesinin kurucusu Utku Ögetürk ve Şenay Aydemir ise bu konuyu enine boyuna ele aldılar.

Büyük umutlarla vizyona giren filmler, gişede aradığını bulamadı:

Karakomik Filmler

Geçtiğimiz günlerde Cem Yılmaz’ın sinemada bir ilke imza atarak 2 filmi tek biletle büyük umutlarla gösterime soktuğu Karakomik Filmler, gişede beklenilenin çok daha altında kalarak yalnızca 700 bin seyirci sayısına ulaşabilmişti. Yaptığı her Recep İvedik filmiyle kendi rekorunu kıran ve 6 milyonun üzerinde seyirci sayısına ulaşan Şahan Gökbakar ise Recep İvedik 6 ile aradığını bulmamış ve güncel olarak 3,3 milyon seyirciye ulaşmış durumda.

Sinemamızda yalnızca bu iki ismin filmleri izlenmiyor sanılabilir ancak durum böyle değil. Ayla ve Müslüm filmleriyle adından söz ettirmeye başlayan ve Türk sinema sektörüne damgasını vuran yapımcı Mustafa Uslu da “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” filmiyle aradığını bulamayan isimlerden biri. Ünlü sporcu Naim Süleymanoğlu’nun yaşamının anlatıldığı bu yapım, ilk haftasında yalnızca 484.604 izleyici tarafından izlenmiş durumda.

Yerli izleyicinin taşıdığı yük arttı:

Sinema kanunu

Yılın en çok ses getirmesi beklenen filmlerinin gişede sönük kalması, bu yılın başlarında yaşanan sinema krizinin ardından çıkartılan sinema yasasından kaynaklanıyor diyebiliriz. Bu noktada çıkartılan yeni sinema yasası sonrası artan bilet fiyatları, izleyiciyi beyaz perdeye küstürmüş gibi görünüyor. İşin tuhaf olan yanı ise izleyici sayısının düşmesine rağmen artan hasılatlar.

Filmloverss’a göre seyirci sayısındaki düşüşe rağmen hasılatlardaki bu artış, sinema seyircisinin omzuna bindirilen yükü kanıtlar nitelikte. Bu konu hakkında sinema yazarı olan Şenay Aydemir’in kaleme aldığı detaylı bir köşe yazısı da bulunuyor. Üstelik Şenay Aydemir ve Utku Ögetürk’ün bu konu üzerine konuştukları bir YouTube videosu da bulunuyor.

Peki size göre yerli filmlerin beklenen ilgiyi görememesinin altında yatan sebep nedir ve yeni sinema kanunun yürürlüğe girmesi sizin sinema rutininizi ne yönde etkiledi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.filmloverss.com/turkiye-sinemasinda-izleyici-sayisi-neden-dusuyor/
55
14
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
55
14
5
4
4