2000 Beygirlik Dünyanın En Güçlü Arabasıyla Tanışın: Karşınızda Lotus Evija

42
5
0
0
0
Bugüne kadar üretilmiş en güçlü seri üretim otomobil ünvanı, 2000 beygirlik motora sahip olan Lotus Evija’nın oldu.

Rimac C_Two, 1914 beygirlik motoruyla dünyanın en güçlü seri üretim arabasıydı. Artık bu elektrikli otomobilin yerini bir başka süper spor otomobil aldı. İngiliz otomobil üreticisi Lotus’un Evija modeli, 2000 beygir güce ulaşmayı başaran ilk seri üretim otomobil oldu.

Yeni Evija, Lotus için önemli bir otomobil olarak göze çarpıyor. Aracın tekerleklerinin her biri, bugüne kadar üretilmiş tüm Lotus modellerinden daha fazla beygir gücüne sahip. Firmayı satın alan Çinli Geely, firmanın alışıldık hafif ve spor modellerini alıp bir elektrikli canavara çevirdi.

lotus

İnsanların büyük çoğunluğunun kullandığı otomobillerin gücü 200 beygirin altındadır. Bu otomobilde ise tam 2000 beygirlik bir motor var. Üstelik elektrikli araçlar, hız hissini fosil yakıt kullanan muadillerinden çok daha iyi verir. 

Evija’nın torku 1700 Nm’ye kadar çıkabiliyor. 20 ya da 21 inçlik Magnezyum jantlara sahip olan araç, birkaç saniye içerisinde yola çıkmaya ve tüm gücünü kullanmaya hazır oluyor. 

Williams İleri Mühendislik, aracın ihtiyaç duyduğu gücü sağlayabilen 2000 kW çıkışa sahip bir batarya geliştirmeyi başardı. Karbon fiber monokokta orta kısımda yer alan bu batarya, hem ağırlık dağılımına yardımcı oluyor hem de 70 kWh enerji depolayabiliyor. Bu da aracın 400 kilometre menzili olmasını sağlıyor. Ha aracı çılgın gibi kullanıp limitlerini zorlayacaksanız soğutma sistemi size hayatınızın en heyecanlı ve dehşetli 7 dakikasını yaşama şansı veriyor. Aracın sıcaklığını kontrol altında tutmak çok da zor olmuyor.

lotus evija

Lotus Evija, 800 kW şarja sahip. Aracın tamamen şarj olması yalnızca 9 dakika sürüyor. Tabii bunun için bu kadar hızlı bir şarj lazım.

Araç henüz test edilmediği için Lotus bize yalnızca tahmini performans rakamlarını verebiliyor. Bu elektrikli canavar, 0-100 km/s hızlanmasını 3 saniyenin altında yapacak. Standart bir aile otomobilinin otobandaki hız sınırına ancak erişebildiği 9 saniyelik sürede ise Evija 0’dan 300 km/s hıza ulaşabilecek. Aracın en yüksek hızının 320 km’den fazla olacağı açıklandı. 

Aracın özel vites kutusu ve dönüşleri kolaylaştıran özel sistemi sayesinde yolu daha iyi kavraması sağlanıyor. Havacılıktan ilham aldığı söylenen gövde tasarımı da hava kanalları ve çıkışlarıyla desteklenmiş durumda. Lotus, bu kanalların işlevinin araca uygulanan hava sürtünmesini azaltmak olduğunu söylüyor. Hava çıkışlarının etrafında LED arka farlar bulunuyor. Ön farlarda ise lazer tercih edildi.

spor otomobil

Aracın yukarı doğru açılan kapılarında herhangi bir anahtar girişi yok, anahtarı elektronik olarak kullanılıyor. Aracın içine girdiğinizde, oldukça şık bir ön panel sizi karşılıyor. Otomobilin düğmesi bol paneli ve uzay gemisi dümenine benzeyen direksiyonu sizi karşılıyor. 

Evija’lar yalnızca 130 adet üretilecek. Her biri renk, iç kaplama ve detaylar açısından özelleştirilebilecek. Hatta isterseniz aracın C-sütununa kendi istediğiniz logoyu da koydurabiliyorsunuz. (C Sütunu: gövde ile tavanı bağlayan sütunlardan arkada olanı. A sütunu şoför tarafındaki; B, ortadaki sütun). Bakalım bu 130 talihli, otomobillerini nasıl süsleyecek.

Kaynak : https://newatlas.com/lotus-evija-2000hp-electric-hypercar/60618/#p578466
42
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
42
5
0
0
0