Anket Sonucu: Her 10 Kişiden 1’i Yerli Otomobile 100 Bin TL’den Fazla Ödemeye Hazır

54
20
14
1
1
Tek Soruluk Dev Anket köşemizin geçtiğimiz haftaki bölümünde yerli otomobile ilişkin fiyat beklentinizi sormuştuk. Ankete katılım sonlandı ve 18 bin kişinin yanıtına göre, yerli otomobilin fiyat beklentisi ortaya çıktı.

Uzun bir süredir planlama aşamasında olan yerli otomobil için çalışmalar devam ediyor. Kasım 2017’de açıklanan ve “5 babayiğit” olarak bilinen Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding şirketlerinin yatırımları ve çalışmaları devam ediyor. devam ediyor. Bu şirketlerin çalışmalarına ayrıca devlet tarafından da destek veriliyor.

Yerli otomobilin teknik aşamaları yanı sıra vatandaş tarafından en çok merak edilen özelliği ise fiyatı. Zira otomotiv fiyatlarındaki artıştan dolayı, yerli otomobilin piyasaya sürülmesi ihtimali ve muhtemel olarak piyasa ortalamasının altında bir etikete sahip olması beklentisi var. Fiyat konusunda yapılan en net açıklama ise yine Faruk Özlü tarafından, 2017’de yapılmış ve aracın C segmentinde 80 ila 100 bin TL arasında fiyata sahip olacağını söylemişti. 

Fiyatı belirleyecek bir diğer unsur ise rekabet. Nitekim bu unsur, yurt içinden çok yurt dışına ilişkin bir detay. Ayrıca yerli otomobilin 4 ya da 5 farklı modelle piyasaya sürüleceği de konuşulmuştu. Benzer bir modeli, elektrikli otomobiller piyasasının liderlerinden Tesla yapıyor, her modelin farklı performans sınıflarını piyasaya sürüyor ve rekabet gücünü arttırıyor. 

Elimizdeki veriler net olmasa da fiyat konusundaki en net bilgiyi sizlerden yani yerli otomobilin potansiyel müşterilerinden aldık.

Geçtiğimiz hafta, “Yerli otomobil bugün piyasaya sürülse, EN FAZLA kaç para ödersiniz?” sorumuza toplamda 18 bin 256 kişi oy verdi. Sonuçlar şöyle:

  • 40-60 bin TL: %35
  • 61-80 bin TL: %29
  • 81-100 bin  TL: %21
  • 100-120 bin TL: %8
  • 120-140 bin TL: %6

Peki bu sonuçlar bize neyi gösteriyor?

Elbette çoğunluğun en düşük fiyat olan 40-60 bin TL seçeneğine odaklanması çok çok normal. Nitekim geriye kalan %65’lik kesimin yerli otomobil için daha yüksek harcama yapabileceğini de görüyoruz. Bu da her 3 kişiden 2’sinin yerli otomobil için 60 bin TL’den daha fazla harcama yapabileceği anlamına geliyor. 

Her 5 kişiden 1’i, yerli otomobil için 81-100 bin TL aralığında ödeme yapabileceğini söylemiş durumda. Yaklaşık her 10 kişiden 1’i ise 100 bin TL’nin üzerine çıkan fiyatlara hazır.

Elbette bir araç için harcama yaparken, çoğu insan ihtiyaçlarını en ekonomik düzeyde en iyi karşılayan otomobillere yöneliyor. Yerli otomobilin elektrikli olacağının söylenmesi, hatta bataryasında bor madenini kullanan yeni bir tekniğin benimsenecek olması beklentileri yükseltiyor. 

Beklentilerinizi ve düşüncelerini yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Yerli otomobil projesine ilişkin en net detayları sunmaya devam edeceğiz. Takipte kalın :)

54
20
14
1
1
Emoji İle Tepki Ver
54
20
14
1
1