Apple, iPhone'larda Çentikli Tasarımdan Kurtulmak İçin Yeni Bir Patent Aldı

31
15
9
6
1
Apple, yeni nesil iPhone'larda uçtan uca ekran tasarımı sunabilmek için yeni bir patent aldı. Söz konusu patente göre Apple, FaceID'yi emekli edecek ve bunun yerine ekran-altı TouchID gelecek.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, aynı zamanda akıllı telefon sektörünün de en büyük oyuncuları arasında yer alıyor. Buna rağmen Apple’ın trendleri takip etme konusunda diğer büyük akıllı telefon üreticilerinin gerisinde kaldığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır.

Apple, akıllı telefon ekranlarındaki kalın çerçeveleri ortadan kaldırmak için çentikli tasarıma geçen ilk büyük akıllı telefon üretici olmuştu. Ancak o günden bu yana büyük akıllı telefon üreticileri delikli ekran gibi yüzde 100’e yakın ekran/gövde oranı sunan tasarımlar ortaya koymalarına rağmen Apple, aynı geniş çentikli tasarımı sürdürdü.

Apple'ın ekran-altı TouchID patentinden bir görsel

Apple ekran altı touchid

Apple’ın eski tasarım şefi Jonathan Ive, iPhone’ların uçtan uca ekrana sahip olması gerektiğini savunuyordu ancak Apple’ın mevcut biyometrik güvenlik teknolojisi olan FaceID, geniş bir çentiğe ihtiyaç duyuyordu. Yine de bu, yakın zamanda bir şeylerin değişmeyeceği anlamına gelmiyor.

Bugün yeni bir patent alan Apple, yakın zamanda uçtan uca ekranlı iPhone’lar görebileceğimizin ipuçlarını vermiş oldu. Zira söz konusu patent, ekran-altı TouchID, bir başka deyişle ekrana gömülü parmak izi okuyucu tarif ediyordu. Üstelik Apple’ın ekran-altı TouchID patenti, günümüz akıllı telefonlarının pek çoğunun aksine geniş bir ekran altı parmak izi tarayıcı gösteriyor.

Ekran-altı TouchID'nin katmanları

ekran altı touch id

Apple, geniş bir ekran-altı TouchID sunarak uygulama özelinde bir biyometrik kilit koymayı ve bu kilidi ekstra bir işlem gerekmeksizin açabilmeyi amaçlıyor. Örneğin; bankacılık uygulamasına parmak izi kilidi koydunuz. Normal şartlarda önce uygulama simgesine dokunmanız, daha sonra parmak izi okuyucuya dokunmanız gerekiyor. 

Apple’ın ekran-altı TouchID patenti ise uygulama simgesine dokunduğunuz anda kimliğini doğrulayan bir teknoloji gösterdiğinden, uygulamada kilit yokmuşçasına kolaylıkla giriş yapabileceksiniz. Yine de Apple’ın söz konusu patenti gerçek bir üründe kullanıp kullanmayacağı ile ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.

Kaynak : https://9to5mac.com/2020/09/08/under-display-touch-id-3/
31
15
9
6
1
Emoji İle Tepki Ver
31
15
9
6
1