Apple'ın İstemeseniz Bile Sizi Takip Etmeye Devam Ettiği İddia Edildi: İlk Dava Açıldı

14
7
1
0
0
İki bağımsız araştırmacının yaptığı bir çalışma, Apple'ın istemeseniz bile sizi takip ettiğini ortaya koydu. Üstelik takip eden uygulamalar, Apple'ın kendi uygulamalarıydı.

Son yıllarda özellikle gizlilik konusunda yaptığı yatırımları ürünlerinin pazarlamasında öne Apple, bugün son derece çarpıcı bir iddiayla gündeme geldi.

Bağımsız iki araştırmacı, Apple’ın kendi uygulamalarının iPhone ayarlarında analiz paylaşma özelliğini kapattığınızda bile sizi takip etmeye devam ettiğini ortaya koydu.

Apple, analiz verilerini paylaşmamayı seçseniz bile sizi takip ediyor olabilir:

apple

Uygulama geliştiricisi ve güvenlik araştırmacısı Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry, verileri paylaşma özelliğini kapatsanız bile sizi takip etmeye devam eden 'birkaç uygulama' tespit ettiklerini öne sürdü. Üstelik bu uygulamalar arasında Apple’ın şu uygulamaları da yer alıyordu:

  • App Store
  • Apple Music
  • Apple TV
  • Apple Books
  • Apple Stocks

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada jail-break edilmiş ve iOS 14.6 ve iOS 16 işletim sisteminde çalıştırılan iki iPhone’u kullandı. Her iki telefonda da verilerin anlık olarak, aynı anda Apple’a gönderildiği görüldü. Üstelik analizlerin paylaşılmasını istememenizi sağlayan ayar, bu durumu değiştirmiyordu.

Üstelik App Store’da durum biraz daha ciddi:

Araştırmacılar, Twitter’dan yaptıkları paylaşımda App Store’da iOS 14.6 ile geçmişte yapılan bazı değişikliklere dikkat çekti. Buna göre App Store, artık uygulama içinde yaptığınız her bir dokunma işlemini kayıt altına almaya başladı. Kullanım verileri, Apple’ın veri tabanına anlık olarak işleniyordu.

Apple'ın söz konusu verileri kullanma amacı bilinmezken, en potansiyel amacı reklamlar konusunda daha yüksek kâr sağlayacak iyileştirmeler yapılması olarak görülüyor. Kullanıcıların nerelere daha fazla ilgi ölçtüğünün öğrenilmesi, reklamların yerleştirilmesinde büyük bir rol oynayabiliyor.

İddialar yankı bulacak mı?

Araştırmacıların ortaya koyduğu tespitler sonucunda Apple'a yönelik yasal bir sürecin başlayıp başlamayacağı henüz bilinmiyor. Fakat durum doğru çıkarsa, Apple adına büyük bir skandal olacaktır.

İddialara ilişkin ilk dava açıldı

İddialara ilişkin ilk yasal gelişme bugün gerçekleşti. Elliot Libman isimli bir kişi, kendi adına dava açarak Apple'a yönelik suçlamalarda bulundu. Elliot, 10 Kasım günü yaptığı başvuruda Apple'dan suçlarını itiraf etmesini ve mahkeme veya jüri tarafından belirlenecek miktardaki tazmin edici, kanuni ve cezai tazminatları ödemesini istedi.

Şunu da söylemekte fayda var; açılan dava her ne kadar Apple’a açılmış olsa da açan kişi sıradan bir kullanıcı. Dolayısıyla davanın ne kadar yankı getireceğini, yetkililerin de duruma karşı harekete geçip geçmek istemeyeceğini kestiremiyoruz. Mahkemenin davayı "Yüz binlerce kullanıcıyı etkileyebilecek büyüklükte" olarak sınıflandırması da dikkat çekiyor. Mahkeme ayrıca böyle durumlarda davaların toplu davaya dönüştürülmesinin daha etkili olabileceğini de belirtti. Davanın dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Apple, konu hakkındaki sessizliğini sürdürüyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/apple-iphone-analytics-tracking-even-when-off-app-store-1849757558
14
7
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
7
1
0
0