Avrupa Birliği, Yapay Zeka Yasası Çıkartmaya Hazırlanıyor: Riskler ve Tehlikeleri Egale Edecek Kanunlar Çıkacak

17
0
0
0
0
Avrupa Birliği, yapay zekâ temelli oluşabilecek herhangi bir sıkıntıdan vatandaşlarını korumak adına yeni bir yasa çıkartmaya hazırlanıyor. ‘Yapay Zekâ Yasası’ isimli bu yeni yasayla birlikte oluşabilecek ayrımcılıkların önüne geçilmek isteniyor.

Yapay zekâ her ne kadar büyüleyici bir şey olsa da sebep olabileceği etik dışı unsurlar mevcut. Hatta geçtiğimiz aylarda sizlere bilim insanının bir komutuyla bir tez yazan yapay zekadan bile bahsetmiştik, anlayacağınız durumlar vahim hale gelebilir.

Bu hususta Avrupa Birliği, bir yapay zekâ yasası çıkarmaya karar verdi. Bu yapay zekâ yasası, barındırdığı riskler ve tehlikeler konusunda vatandaşlarını koruyacak birtakım yeni kanunlar içerecek. Gelin detaylara beraber göz atalım.

Yapay zekâya dair düzenlenen ilk yasa olacak

‘Artificial Intelligence Act’ (Yapay Zekâ Yasası) isimli bu yeni yasa, yapay zekâ düzenlemeleri içeren dünyadaki ilk yasa olacak. Yapay Zekâ Yasası’nın karşı koymayı amaçladığı üç temel alan var, bunlar şöyle:

  • İlk olarak, Çin'de kullanılan türden hükümet tarafından yürütülen sosyal puanlama gibi kabul edilemez bir risk oluşturan uygulamalar ve sistemler yasaklanmıştır.
  • İkinci olarak, iş başvurusunda bulunanları sıralayan bir CV tarama aracı gibi yüksek riskli uygulamalar, belirli yasal gerekliliklere tabidir.
  • Son olarak, açıkça yasaklanmayan veya yüksek riskli olarak listelenmeyen uygulamalar büyük ölçüde denetimsiz bırakılacak.

Yasalardan anladığımız kadarıyla Avrupa Birliği, yapay zeka tabanlı oluşabilecek bir tür ayrımcılığın önüne geçmeyi hedefliyor. Siz yeni yasalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Kaynak : https://www.techtimes.com/articles/278904/20220807/eus-artificial-intelligence-act-moving-towards-countering-risks-dangers-ai.htm
17
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
0
0
0
0