Batman’in Hikayesi Aslında Çalıntı mı? Bob Kane'in Yarattığı Sanılan Kahramanı Aslında Başkasının Yarattığını Gösteren Şoke Edici Detaylar

21
3
2
2
1
DC Comics evreninin en sevilen karakterlerinden bir tanesi olan yarasa adam Batman, uzun yıllardır sayısız çizgi romanı, filmi ve animasyonuyla izleyenlerin karşısına çıkıyor. Son yıllarda karşımıza çıkmasının nedeni ise yaratıcısı Bob Kane’in aslında bu fikri Bill Finger’dan çalmış olması. Bill Finger’ın varislerine dayanan bu hikayenin şoke eden detaylarına gelin yakından bakalım.

Batman, Gotham şehrinde maskesini takar ve kötü adamları derdest ederek adaleti sağlar. DC Comics evreninin en sevilen süper kahramanı ile uzun yıllardır sayısız çizgi roman hikayesinde, sinema filminde, animasyon yapımlarda karşılaştık ve tam anlamıyla kendisine hayran kaldık. Batman karakterinin yaratıcısı Bob Kane isimli bir çizerdir. Peki Bill Finger? Daha önce bu adı hiç duymuş muydunuz?

2017 yılında Hulu dijital platformunda yayınlanan Batman & Bill isimli bir belgesel hem Batman hem de Bob Kane hayranlarını şoke etti. Çünkü anlatılanlara göre aslında Batman karakterini ve hatta bugün hayran kaldığımız diğer Gotham kötülerini yaratan kişi Bill Finger isimli, hayatı boyunca hakkı yenmiş ve beş parasız hayatını kaybetmiş bir çizerdi. Bill Finger’in varislerine dayanan bu hikayenin detaylarına gelin yakından bakalım.

Yıllarca Batman’in tek yaratıcısı olarak bildiğimiz Bob Kane kimdir? 

bob kane, batman, bill finger

24 Ekim 1915 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan ve yine burada 3 Kasım 1998 tarihinde hayatını kaybeden Bob Kane, çizgi roman yazarı ve çizerdir. 1936 yılında çizgi roman dergilerinde çalışmaya başlayan Kane, DC Comics çatısı altında çalışırken 1939 yılında Batman karakterini yarattı ve o günden sonra tüm çalışmaları bu karakteri ve Gotham dünyasını geliştirmeye yönelik oldu.

Hikayenin diğer tarafını tanıyalım, Bill Finger kimdir?

bob kane, batman, bill finger

8 Şubat 1914 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan ve yine burada 18 Ocak 1974 tarihinde hayatını kaybeden William "Bill" Finger çizgi roman yazarı ve çizerdir. Bob Kane ile birlikte Batman karakterini yaratmış; Joker, Penguen, Catwoman, Two-Face, Riddler gibi diğer Gotham kötülerinin yaratılmasında büyük rol oynamıştır. Green Lantern karakterini de yaratan Bill Finger adına bugün Bill Finger Ödülleri dağıtılmaktadır.

Gelelim Bob Kane’in Batman fikrini Bill Finger’dan çalması hikayesine; bu iddia neye dayanıyor?

bob kane, batman, bill finger

2012 yılında Marc Tyler Nobleman tarafından kaleme alınan Bill the Boy Wonder: The Secret Co-Creator of Batman isimli bir kitap yayımlandı. İddialar bu kitaba dayanıyor ancak bu yazının konusu haline gelecek kadar ses getirmesi 2017 yılında Hulu dijital platformunda yayınlanan Batman & Bill isimli bir belgesel ile oldu. Belgeselin hikayesi de bu kitaba dayanmaktadır.

Bill Finger’in varisleri tarafından anlatılana göre Finger daha kendi halinde bir insanken Kane oldukça sosyal ve ağzı laf yapan biriydi. Evet, gerçekten Batman fikri ilk olarak Bob Kane’in aklına gelmişti ama ilk taslaklar tam anlamıyla berbattı.  Günümüzde gerçek bir çizgi roman dehası olarak kabul edilen Bill Finger bu taslakları aldı ve bugün bildiğimiz anlamdaki Batman’i yarattı.

Finger’ın yarattığı tek karakter Batman değildi. Bu iddiaya kadar adı bile duyulmamış olan Bill Finger; Joker, Penguen, Catwoman, Two-Face, Riddler gibi diğer Gotham kötülerini yani bildiğimiz Gotham dünyasını yaratan kişidir. Ancak gerçek bir şovmen olan Bob Kane kendini ön planda tutmuş ve ne Bill Finger’ın adını anmış ne de ona hak ettiği maddi karşılığı vermiştir.

Bu olayı daha iyi anlamak için Batman karakterinin yaratılış hikayesine bakalım:

bob kane, batman, bill finger

1939 yılında Superman karakteri çizgi roman tutkunlarını kendine hayran bırakırken Bob Kane; Zorro, Leonardo Da Vinci çizimleri ve 1937 yapımı The Bat Whispers isimli bir filmden ilham alarak The Bat-Man karakterinin ilk taslaklarını hazırladı. Fakat bu karakter kırmızı tulumlu, domino maskeli, sırtında yarasa kanatları taşıyan bir tipti. Yani bugün bildiğimiz Batman ile hiçbir alakası yoktu.

Bu karakterin pek de ilgi çekici olmadığının farkında olan Kane, bir süre önce tanışmış olduğu Bill Finger’ı arayarak karakter için yardım istedi. Aslında Finger yalnızca bir ayakkabı satıcısıydı ama o kadar kendini geliştirmiş bir insandı ki harika bir çizer ve yazardı. Bob Kane ile Bill Finger ortaklık kurdular. Rusty and Pals isimli bir eser ilk çalışmaları oldu.

Bill Finger, Batman’e ustalık dolu bir dokunuş yapıyor:

bob kane, batman, bill finger

Bill Finger aldı The Bat-Man taslağını eline ve başladı değiştirmeye. The Phantom karakterinden de ilham alarak bugün bildiğimiz Batman karakterini oluşturdu. Dahası, bu karakterin en sevilen özelliklerinden bir tanesi olan gizli kimliğini yani Bruce Wayne ismini verdi. Eski bir İskoç kralından ilham alınan bu isim sayesinde Batman’in lakabı Kara Şövalye de doğmuş oldu.

Bob Kane, The Bat-Man karakterini Superman’e benzetecek özellikler eklemişti ama Bill Finger böyle bir şey istemedi ve onu bir dedektif yaptı. Daha sonra bu karakterin benzersiz bir şehirde yani Gotham City’de yaşamasına karar verdi ve bu kapsamda Gotham kötüleri de bir bir yaratıldı. İyi ama tüm işi Bill Finger yaptıysa tüm övgüyü nasıl Bob Kane aldı?

Bill Finger kendi halinde bir yazar, Bob Kane ise gerçek bir şovmendi:

bob kane, batman, bill finger

Bill Finger gerçek bir entelektüeldi. Şaşalı bir hayat sürmüyor, işine otobüsle gidip geliyor, durmaksızın not defterine Batman karakterini geliştirecek notlar alıyordu. Bob Kane ise pahalı takım elbiseler giyiyor, partilere katılıyor, göz önünde olmayı seviyor ve dahası, insanlara Finger tarafından çizilen eskizleri kendininmiş gibi veriyordu. Yani tek istediği herkesin odak noktası olmaktı.

Aslında her şey, DC Comics şirketi ile imzalanan bir anlaşma ile zirve noktasını gördü. Bob Kane’nin babası bir avukattı. Harika bir anlaşma hazırladı. Bu anlaşma Kane’i zengin etti. Peki ya Bill Finger? Maalesef Finger’ın bu anlaşmadan haberi bile yoktu. Zaten bu işin pek de tutacağını düşünmüyordu. Ancak o anlaşmadan sonra Batman yalnızca bir çizgi roman karakteri olarak kalmadı. 

1966 yılına geldiğimizde Batman medyayı sallamaya başladı ve bir televizyon dizisi yapılmasına karar verildi. Bu süreçte Finger yazar ekibinin bir parçasıydı. Ancak Bob Kane milyon dolarlarla oynarken Bill Finger küçük bir apartman dairesinde sayısız iş yaparak zar zor hayatta kalıyordu. O, Batman yaratıcısı olarak değil yalnızca yazarlardan biri olarak tanınıyordu.

Durumu fark edenler de olmadı değil:

Bill Finger aktif bir yazar olarak hala Batman hikayelerini de yaratmaya ve bu dünyayı geliştirmeye devam ettiği için nadir de olsa hayranlar tarafından biliniyordu. 1965 yılında New York City Comic-Con'a katıldıktan sonra Bill Finger hakkında bir yazı yayımlandı ve onun Batman’in yaratıcılarından biri olduğundan bahsedildi.

Peki ne oldu? Bob Kane bir mektup ile bu iddiayı yalanladı! Utanmadan Bill Finger’ın hak ettiğinden çok daha fazla itibar gördüğünü, onun kafasının bulanık olduğunu, öyle bir şey olsa mutlaka onun da imzasını görmüş olmamız gerektiğini söyledi. 

bob kane, batman, bill finger

Bill Finger’ın ölümü sonrası Bob Kane vicdan azabına dayanamadı ve itiraf etti:

Bill Finger 1974 yılında adı bilinmeyen bir yazar olarak sefalet içinde öldü. Bob Kane artık rakipsiz kalmıştı. 1989 yılında Tim Burton tarafından çekilen Batman filminin jeneriğinde adı tek yaratıcı olarak geçti. Artık nedendir bilinmez film vizyona girdikten sonra Bob Kane verdiği bir röportajda Batman ve Joker karakterlerini Bill Finger ile birlikte yarattıklarını itiraf etti. 

DC Comics de bu durumu kabul etti ancak uzun yıllar Bill Finger adını ne çizgi romanlara ne de filmlere koydu. En sonunda belgeselin de yayınlanması ile birlikte artık Bill Finger adı hak ettiği gibi Batman yaratıcılarından biri olarak anılmaya başladı. Tabi Finger kalbi kırık, sefalet içinde ve hakkı yenmiş bir yazar olarak ölmüştü. Konu hakkında düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

21
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
21
3
2
2
1