2023'te Satılan Her 4 Premium Telefonden 3'ü iPhone Oldu

15
6
5
1
1
Akıllı telefon pazarı 2023 yılında küçülmüş olsa da "premium" olarak isimlendirilen üst düzey akıllı telefonların satışları, geçen yıla kıyasla %6 artış gösterdi.

Küresel akıllı telefon pazarında geçtiğimiz yıl beklentiler karşılanmamıştı ve sektördeki satış rakamları, bir önceki yılın gerisinde kalmıştı. Akıllı telefon üreticileri, şaşırtıcı bir şekilde premium modellerin satışlarında ise %6'lık bir artışa ulaşmayı başardılar. Böylece son yıllarda devam eden premium modellerin pazarı sürüklemesi akımı devam etmiş oldu. 

Araştırmada göze çarpan noktalardan ilki, pazarın lokomotifinin premium cihazlar olmasıyken bir diğer önemli nokta da sadece 8 yılda premium cihazların, pazarın içindeki paylarını yüzdesel olarak 3 kat artırması ve %6'dan %24'e çıkarması. Bu süreçte akıllı telefon kullanımının da arttığını düşünürsek, premium modellerin etkisi daha da net olarak görülüyor. 

Yıllara göre premium akıllı telefon satış sayısının toplam akıllı telefon satış sayısına oranları şu şekildeydi:

grafik

Araştırmanın Kıdemli Analisti Varun Mishra, "Akıllı telefon pazarında müşterilerin satın alma örüntülerinde bir kayma söz konusu. Akıllı telefonların sahip olduğu önemi göz önüne alan tüketiciler, daha uzun süre kullanabilecekleri yüksek kaliteli bir cihaza sahip olmak için daha fazla harcama yapmaya istekli oluyorlar. En yeni ve en iyi amiral gemisi modellere sahip olmak, pek çok tüketici için, özellikle de doğrudan orta fiyat bandından premium bandına geen gelişmekte olan pazarlar için bir statü sembolü hâline geldi. Ayrıca bu cihazlar, promoosyon sezonları ve finansman seçenekleri sayesinde giderek daha uygun fiyatlı hâle geliyor." ifadelerini kullandı 

Satılan her 4 premium telefondan 3'ü iPhone oldu

global pazar

Toplam akıllı telefon satışlarında Samsung gibi dişli rakipleri olan Apple, iş ortalama piyasa fiyatı 600 doların üstünde olan modellere geldiğinde tartışmasız lider olmaya devam etti. Zaten ABD'li üreticinin bütün modelleri premium kategorisinde yer alıyor. Rakipleri gibi orta ya da alt segmente satışları söz konusu değil. Counterpoint Research tarafından gerçekleştirilen pazar araştırmasında da bu durum net bir şekilde ortaya koyuldu. Yine de Apple'ın bu pazardaki payının da azaldığını görüyoruz. 

Çinli Huawei ise Mate 60 ile âdeta "Ben ölmedim!" mesajı verirken Apple'ın da pazar payını epey daralttı. Samsung da S23 ve Fold serisi ile bu pazarda öne çıkan modellerden biri oldu. Katlanabilirlik özelliği ayrıca pazarda fark yaratan faktörlerden biri oldu. 

Çin, Batı Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Hindistan bölgelerinde premium pazarının gelecek yıllarda daha da büyümesi bekleniyor. Ayrıca fiyatı 1000 doların üzerindeki ultra-premium cihazların satışlarındaki büyüme, premium pazarı içinde en yüksek büyüme rakamı olarak dikkat çekiyor. 

Kaynak : https://www.counterpointresearch.com/insights/global-premium-smartphone-market-continues-record-growth-2023/
15
6
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
15
6
5
1
1