Gizli Verileri Paylaştığı İddiasıyla Facebook'a Soruşturma Açıldı

17
7
5
2
1
Sosyal medya ve teknoloji devi Facebook'a, gizli kullanıcı verilerini Amazon, Apple ve Microsoft gibi şirketlerle paylaştığı iddiasıyla soruşturma açıldı.

New York Times gazetesinin hazırladığı habere göre yaklaşık 2 milyar kullanıcısı bulunan sosyal medya devi Facebook, kullanıcılarına ait gizli kişisel verileri 150'den fazla şirketin kullanımına açmak için anlaşmalar yaptı.

Facebook her ne kadar üçüncü şahıslarla bilgi paylaşımına son vermiş olsa da, iddiaya göre Netflix, Spotify, Amazon, Apple, Sony ve Microsoft gibi büyük şirketlerin gizli kullanıcı verilerine ulaşmasına uzun bir süre daha izin verdi. Facebook, bu süreçte kamuoyu ve medya önünde ısrarla ‘veri paylaşımının kullanıcı gizliliğine zarar verdiğini' savunuyordu.

New York Times'ın haberinde New York'taki soruşturma kurulunun şimdiden en az iki akıllı telefon üreticisi ve bazı aygıt üreticilerini ifade vermeleri için çağırdığı bilgisi yer alıyor.

Gazeteye demeç veren bir Facebook sözcüsü, yetkililerle işbirliği yaptıklarını ve soruşturmayı 'çok ciddiye' aldıklarını söyledi.

Cezai soruşturma nedeniyle sosyal medya devi Facebook'un hisselerinin çarşamba günü kapanış sonrası yüzde 1.5 düştüğü bilgisi edinildi.

Londra merkezli ‘Cambridge Analytica' isimli veri analiz firmasının 2018 yılında 50 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz ele geçirdiği gizli kişisel verileri, ABD'de ve İngiltere'de önemli siyasi seçimleri etkilemek için usulsüzce kullandığı iddia edilmişti. Facebook'un kurucusu ve patronu Mark Zuckerberg, bu olay için "Bu tür olayların yaşanmaması için yıllar önce önlemler almıştık. Ancak, hata yaptık. Daha yapılması gerekenler var" yorumunda bulunmuştu.

Facebook, ayrıca gizli kullanıcı verilerini şirketlere satmak, bu verilerin usulsüz kullanımını denetlememek, telefonlarına sosyal medya platformunun uygulamasını yükleyen kişilerin cep telefonu konuşmalarını ve kısa mesaj kayıtlarını izinsiz tutmak gibi ciddi suçlarla anılmıştı.

Mark Zuckerberg, gizli kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili ABD Kongresi'nde ifade de vermişti.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/abd/201903141038192202-veri-paylasimi-nedeniyle-facebooka-cezai-sorustruma/
17
7
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
17
7
5
2
1