'Google' İsmi Nasıl ve Nereden Ortaya Çıktı?

82
26
13
8
5
Hemen her gün pek çok arama yaptığımız, dünyanın en çok kullanılan-en popüler arama motoru olan Google'ın, bu adı nasıl ve nereden aldığını biliyor muydunuz?

9 yaşındaki Milton Sirotta ve erkek kardeşi Edwin, bir gün amcalarıyla beraber New Jersey falezlerinde yürüyüşe çıkmışlardı. Amcaları Edward Kasner, Columbia üniversitesinde matematikçiydi ve aynı ivy league kurumunda temel bilim dallarının birinde kadroya alınan ilk Musevi olarak da ün salmıştı. 

Kasner, okumayı seven 9 yaşındaki çocukların ilgisini çekmek için tasarlanmış bir konuda konuşarak çocukları eğlendirmeye çabalıyordu. Konu, '1' rakamının ardına 100 adet 0 konularak yazılan sayı idi. Kasner, yeğenlerine bu sayıya bir ad bulmaları için meydan okudu. 

Milton'ın önerdiği ad, 'Googol' oldu. Ve Googol sözcüğü ilk kez, Kasner'ın James Newman ile birlikte 1940 yılında yazdığı 'Mathematics and the Imagination' isimli kitapta meydana çıktı. Üstelik daha büyük bir sayıya verilen ve 10 üzeri Googol olarak nitelenen Googolplex sayısına verilen ad da ilk kez bu kitapta yer buldu.

Her iki sözcük de beyinlere kazındı ve popüler kültürün içine sızarak; 'The Simpsons' isimli çizgi filmin yanı sıra, Larry Page ve Sergey Brin tarafından geliştirilen arama motoruna verilen ad olarak karşımıza çıktı. 

Stanford üniversitesinden David Koller'e göre, Sean (Anderson) ve Larry (Page) ofislerinde beyaz tahtayı kullanarak iyi bir ad bulmaya çabalıyorlardı. (Devasa miktarda verinin endekslenmesiyle alakalı bir ad.) Sean sözlü olarak Googolplex sözcüğünü ortaya attı ve Larry de kendisine sözlü olarak kısaltılmış hali olan Googol sözcüğüyle karşılık verdi. 

Bilgisayar terminalinin önünde oturan Sean, hemen harekete geçerek, tavsiye edilen adın kayıt ve kullanım için uygun olup olmadığını öğrenmek maksadıyla internet alan adı kayıt veri alanında bir arama gerçekleştirdi. Ancak sözcüğü kusursuz biçimde yazmayı beceremeyen Sean, hata yaparak, Google.com olarak aratmış ve alan adının da kayıt için müsait olduğunu bulmuştu. Adı Larry de beğenince, birkaç saat içerisinde 'Google.com' ismini kendisi ve Sergey adına kaydettirdi.

Bu arada, şunu da ekleyelim: Google'ın Mountain View kampüsünün öteki ismi de 'Googleplex' olarak geçmektedir.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/google-isminin-ortaya-cikis-hikayesi
82
26
13
8
5
Emoji İle Tepki Ver
82
26
13
8
5