Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar Uygulamasını Kaç Kişi Kullanıyor? [Anket Sonucu]

35
14
13
4
2
Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar Uygulamasını Kaç Kişi Kullanıyor? [Anket Sonucu]
Koronavirüs salgını başlattıktan yaklaşık 5 hafta sonra Sağlık Bakanlığı tarafından çalışmaları tamamlanan ve kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar uygulaması hakkında, resmi Telegram kanalımız üzerinde bir anket düzenledik. Ankete toplamda 3.700 kişi katıldı. Uygulamayı her gün kullananların oranı ise sadece %6.

11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ilk koronavirüs vakası tespit edilmiş, ardından salgına karşı alınan önlemler günbegün artırılmıştı. Uzun bir karantina ve #EvdeKal kampanyası sürecinden sonra Sağlık Bakanlığı kontrolünde, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren normalleşme dönemine giriş yapıldı. Bu süreçte salgına karşı alınan önlemlerden birisi ve belki de en kapsamlı olanı, 18 Nisan tarihinde Hayat Eve Sığar uygulamasının kullanıma sunulmasıydı.

Hayat Eve Sığar uygulamas ile birlikte bulunduğumuz bölgedeki vaka yoğunluğunu görebiliyoruz. İhbarda Bulun özelliği sayesinde salgına ilişkin kuralların ihlal edildiği işletmeleri, fotoğraflarla birlikte bildirebiliyoruz. Şehirler arası seyahat için de HES kodu alabiliyoruz. Uygulamanın toplumsal dayanışmaya yönelik tüm bu özelliklerinin amaca ulaşması için olabildiğince fazla vatandaş tarafından kullanılması şart.

Telegram kanalımız üzerinden düzenlediğimiz “Hayat Eve Sığar uygulamasını ne sıklıkla kullanıyorsunuz?” anketinin sonuçları belli oldu:

  • Hergün kullanıyorum: %6
  • Haftada 3-4 kez kullanıyorum: %14
  • Ayda 1-2 kez kullanıyorum: %23
  • Hiç kullanmıyorum: %57

Sonuçlara göre katılımcıların %57’si Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasını hiç kullanmıyor. Buna karşılık farklı amaçlar için uygulamayı her gün kullananların oranı ise sadece %6. Daha seyrek kullanım alışkanlığını ifade eden haftada 3-4 kez kullananların oranı %14, ayda 1-2 kullananların oranı ise %23.

Android cihazların uygulama marketi Google Play Store üzerinden 10 milyondan fazla indirilen Hayat Eve Sığar uygulaması, bu sonuçlara göre vatandaşlar tarafından sık sık kullanılmıyor. Uygulamanın App Store’da 5 üzerinden 3,4; Play Store’da ise 3,7 puan alması, kullanıcıların bazı sorunlar ile karşılaştıklarını gösteriyor.

Telegram kanalımıza bağlı olan toplu sohbet grubumuzda ankete dair yapılan bazı geri dönüşler, vatandaşların yaşadıkları deneyim sorunlarına da ışık tutuyor. Hayat Eve Sığar hakkında kullanıcıların en çok dile getirdikleri konu, uygulamanın asla silinmeyen bir bildirim göstermesi. Ayrıca zaman yaşanan çökmeler ve hata ekranları nedeniyle vatandaşlar süreç içerisinde kullanım alışkanlıklarını yitirmiş olabilirler.

35
14
13
4
2
Emoji İle Tepki Ver
35
14
13
4
2