Hindistan, Ay Keşif Aracı Chandrayaan-2’yi Başarıyla Fırlattı

13
5
2
1
0
Geçtiğimiz haftalarda yakıt sızıntısı nedeniyle askıya alınan Chandrayaan-2 aracı başarıyla fırlatıldı. Chandrayaan-2, Hindistan’ın en güçlü roketi olan GSLV MkIII-M1 roketiyle, Hindistan Saati ile 14:43'te Sriharikota'daki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden fırlatıldı

Chandrayaan-2, Hindistan’ın Chandrayaan programındaki ikinci görev. Chandrayaan-1, 22 Ekim 2008'de fırlatılmıştı. Chandrayaan-2 ile Hindistan, bir iniş aracı sayesinde Ay’ın yüzeyine iniş gerçekleştirecek, gezici yörünge mekiği ve arazi aracı ile de Dünya'ya veri göndermeden önce yerinde kimyasal analizler yapacak.

Hindistan, eğer iniş sorunsuz bir şekilde gerçekleşirse; Sovyetler Birliği, ABD ve Çin’den sonra Ay’a iniş yapan dördüncü ülke olacak. Uzay aracı, Ay’da su belirtilerini ve Güneş sisteminin fosil kayıtlarını arayacak.

Fırtatılma Anı

Chadrayaan-2, düşük maliyeti ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu görev için sadece 140 milyon dolar harcandı. Chandrayaan-2 yi taşıyan uzay aracı, neredeyse tamamen Hindistan’da tasarlanmış.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Vikram İniş Aracı'nın yüzeye nasıl iniş yapacağını şu cümlelerle açıkladı: “İniş için güvenli ve tehlikesiz bölgeler bulmak adına iniş öncesinde araziyi gözlemliyoruz. Vikram iniş aracı, 7 Eylül 2019'da yaklaşık 70° güney enleminde bulunan iki krater (Manzinus C ve Simpelius N) arasındaki yüksek ovaya yumuşak bir iniş yapmaya çalışacak.”

Chandrayaan-2 Test Aşamasında

İniş başarılı bir şekilde tamamlandığında, arazi aracını içeren görevin üçüncü kısmı başlayacak. Pragyan arazi aracı Vikram’dan çıkacak ve 14 gün boyunca araştırmalar yapacak. Vikram iniş aracının da görevinin bitmesinden önce, 14 gün boyunca operasyonlara devam etmesi bekleniyor. Yörünge mekiğinin görevinin ise operasyondan sonra bir yıl boyunca devam etmesi öngörülüyor.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün Chandrayaan programı için planlanan Chandrayaan-3 adlı üçüncü bir görevi var. Görevde Japonya ile işbirliği yapılabilir ancak diğer detaylar henüz belirlenmedi. Görevin şimdilik öngörülen tarihi ise 2024’ü işaret ediyor.

Kaynak : https://www.neowin.net/news/india-successfully-launches-lunar-exploration-mission-chandrayaan-2
13
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
5
2
1
0