iPhone 9, Neden Hiçbir Zaman Çıkmayacak?

132
68
17
11
11
Apple, iPhone akıllı telefonlarını piyasaya çıkardığı ilk günden itibaren sıralı rakamlarla isimlendiriyor ya da yanına birkaç harf ekleyerek yeni modelleri tanıtıyordu. Fakat iPhone 9 atlandı ve direkt iPhone X yani 10 piyasaya sürüldü. Sizin için neden bir iPhone 9 yok sorusunu yanıtladık.

Apple, ilk iPhone’u tanıttığı 2007 yılından itibaren her yeni iPhone modelinin ismini sıralı rakamlardan seçmişti. Aynı seride farklı olan modellerin ise yanına bir harf ekleyerek farkı ortaya koymuştu. Fakat bu durum iPhone 9 ile değişti. iPhone 9 yok, çıkmayacak. Yeni iPhone modelleri X yani 10 ve sonrası olarak isimlendirilmeye başladı.

Aynı durumu Microsoft’un Windows işletim sisteminde de görüyoruz. Sıralı rakamlarla ilerlerleyen Windows sürümlerinde bu sıra Windows 9 ile bozuldu. Windows 9 yok. Peki, neden? iPhone 9 neden yok? Sizin için iPhone 9, Windows 9 neden yok sorularını yanıtladık ve 9 rakamına atfedilen gizemli şehir efsanesini anlattık.

Apple neden iPhone 9 isimli bir telefon çıkarmadı?

iPhone 9

Apple tarafından 2007 yılında tanıtılan ilk iPhone modelinden 10 yıl sonra tanıtılması gereken iPhone 9, iPhone’un 10. yılı yani 2017 yılı nedeniyle iPhone X yani 10 olarak isimlendirildi,. Bu, iPhone için yeni bir sayfa açılmasını temsil ediyordu. iPhone X yani 10 ile birlikte Apple, bildiğimiz iPhone tasarımdan vazgeçmiş ve kullanıcılara yeni bir tasarım akımının sinyallerini vermişti. Hem bu nedenle hem de iPhone’un 10. yılı olması nedeniyle sıralamada iPhone 9 olması gereken modele sembolik olarak X yani 10 adı verildi.

Bu durum aslında alışılmadık değil. Pek çok geliştirici şirket, ürünlerine kurucularının ya da şirketlerinin önemli tarihlerinden isimler verebiliyorlar. Bu açıdan bakarsak, Apple’ın efsane CEO’su Steve Jobs’un anısına bir iPhone SJ modeli bile görebiliriz. 

Aslında iPhone 9 daha sonra farklı bir isimle karşımıza çıktı:

iPhone 9

Evet, iPhone 9 çıktı hem de bu sene. Fakat adı iPhone 9 değil, iPhone SE 2020. Neredeyse iPhone 12 gelecek, bu nasıl olur demeyin. iPhone SE 2 modeline alıcı gözle baktığınız zaman tam da 8 ile 10 arasında olması gereken bir model olduğunu fark edeceksiniz.

Elbette Apple tarafından iPhone 9 çıkıyor şeklinde resmi bir açıklama yapılmadı ancak teknoloji dünyasında dönen iPhone 9 çıkıyor dedikoduları sonrası tanıtılan iPhone SE 2 modeli, kullanıcıların gönlünde bir iPhone 9 olarak yer alabilir.

Efsanelerden efsane beğenmek: 9 rakamı, neden teknoloji şirketlerinin hiç hoşuna gitmiyor?

iPhone 9

Belki pek çok kullanıcı bu başlığı görene kadar fark etmemiş olabilir ama Microsoft’un işletim sistemi olan Windows da, 8 sürümünden sonra direkt olarak 10’a atlıyor. Bunun nedeninin Apple’da olduğu gibi duygusal değil, daha çok ticari olduğu düşünülüyor.

Microsoft, ne yaparsa yapsın Windows 7 kullanıcılarını yeni sürümlere geçmeye ikna edemediğini fark ediyor ve taktiksel bir adım atarak 2015 yılında piyasaya çıkan yeni Windows sürümünü 10 olarak isimlendiriyor ve pek çok cazip avantaj ekliyor.

Buradaki taktik insan aklını manipüle etmek. Bir kişi Windows 7 ile 9 arasında çok bir fark göremez ancak Windows 10 olduğu zaman 7 sürümü kullanıcı için oldukça eski gelecek ve değiştirmek isteyecek. Kahve boylarına bile uygulanan olan bu taktik ile Microsoft, başarılı olmuş görünüyor.

132
68
17
11
11
Emoji İle Tepki Ver
132
68
17
11
11