Uzmanlar, Koronavirüsün Ölümcüllüğünün Azalmaya Başladığını İddia Etti

31
8
5
4
1
Çeşitli yayın kuruluşlarına açıklama yapan bazı uzmanlar, koronavirüsün D614G mutasyonunun daha az ölümcül olduğunu ifade etti. Diğer uzmanlarsa ölümcüllüğün azaldığına dair bir kanıt olmadığını savundu.

İlk olarak 2019'un aralık ayı sonlarına doğru Çin'de görülen ve birkaç hafta içinde Avrupa'ya da sıçrayan koronavirüs, bugün tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. Bugüne kadar 800 binden fazla insanın ölümüne yol açan virüs, hâlen insan hayatını tehdit ediyor. Ancak yeni bir çalışmaya göre virüs, artık o kadar da ölümcül olmayabilir.

Koronavirüs Avrupa ülkelerinde etkisini ilk kez göstermeye başladığında bunu oldukça şiddetli bir şekilde görmüştük. Virüs nedeniyle her gün binlerce kişinin hayatını kaybettiği açıklanıyordu. Bazı doktorların açıklamalarına göre virüs, yavaş yavaş insan hayatına olan tehditini yitirmeye başladı.

Koronavirüsün ölümcüllüğünün azalmaya başladığı söylendi:

koronavirüs

Mirror.co.uk'nin haberine göre İngiltere'de açıklama yapan Dr. Ron Daniels, virüsün artık 'daha az kızgın' olmaya başladığını söyledi. Bunun yanı sıra Reuters'ın haberine göre Singapur Üniversitesi'nden Paul Tambyah, koronavirüsün mutasyona uğramış versiyonunun (D614G) hastalığı daha az ölümcül yaptığını belirtti.

Virüsün ölümcüllüğünün azalmaya başladığına dair açıklamalardan birisi de Oxford Üniversitesi'nden Jason Oke tarafından yapıldı. İngiltere için konuşan Jason, haziran ayından ağustos ayına olan süreçte verilere göre virüsün ölümcüllük oranının %55 - %80 arası düşüş yaşadığını belirtti.

koronavirüs

Jason Oke, bu oranın yalnızca İngiltere'ye özel bir şey olmadığını da açıklamasında belirtti. Jason, ölümcüllük oranında yaşanan ve düşüşe işaret eden verilerin Avrupa'da da görüldüğünü söyledi. Fakat ne Jason Oke, ne Dr. Ron Daniels, ne de Paul Tambyah yaşanan bu düşüşün arkasındaki nedene kesin bir cevap bulabildi.

Koronavirüsün ölümcüllüğünde yaşanan bu düşüşün nedeni henüz tam olarak açıklanamasa da İngiltere'deki veriler, daha çok genç insanın virüse maruz kaldığını gösterdi. Bunun yanı sıra birkaç uzman, New Scientist'e yaptığı açıklamada vakaların hastanede daha verimli bir şekilde tedavi gördüğünü ve düşüşün nedenini bu olabileceğini ifade etti.

Bu uzmanların yanı sıra diğer uzmanlarsa D614G mutasyonunun daha fazla bulaşıcı olduğunu ve virüsün daha az ölümcül olduğuna dair bir kanıt olmadığını ifade etti. Imperial College London'dan Erik Volz, modellemede vakaların yaşlarını kontrol etmekte yaşanan sorunların yanlış çıkarımların ortaya çıkmasını sağlayabileceğini açıkladı. 

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2252699-covid-19-is-becoming-less-deadly-in-europe-but-we-dont-know-why/
31
8
5
4
1
Emoji İle Tepki Ver
31
8
5
4
1