NASA, 10 Yıllık Çalışma Sonucu Ay Yörünge Kaşifi'nden Lazer Geri Dönüşü Aldı

9
2
1
0
0
NASA, 2009 yılından beri Ay yörüngesinde dolanan keşif aracından lazer dönüşü almayı başardı. 10 yıldır yapılan çalışmaların meyvesini toplayan NASA, yaşanan son gelişmeyle birlikte Ay ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olunacağını düşünüyor.

Uzayla ilgili yapılan araştırmalar son dönemlerde Kızıl Gezegen Mars üzerinde yoğunlaşmış olsa da bilim insanları, Dünya'nın uydusu olan Ay üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Hatta NASA, Ay yörüngesine 2009 yılında giriş yapan Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO, Ay Yörünge Kaşifi) aracılığıyla da bir süredir Ay'la ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Yaşanan son gelişmeler, bu konuda önemli bir adım atıldığını gösteriyor.

Bilim insanları, LRO'ya 2009 yılından beri lazer ışınları gönderiyorlar. Bilim insanlarının bunu yapmaktaki amacıysa detaylı ölçümler yapabilmek. Yapılan son açıklamalar, gönderilen lazer ışınlarının nihayet Dünya'ya geri döndüğünü gözler önüne seriyor. Yani bilim insanları, 10 yıldır üzerinde çalıştıkları bir işlemi gerçekleştirmeyi başardılar. Bu gelişme, Ay'la ilgili önemli detayların kapılarını aralayabilir.

Ay

NASA, Apollo Projesi kapsamında doğal uydumuza astronot göndermişti. Hatta o dönemlerde Ay'a giden astronotlar, Ay yüzeyine sismograf ve lazer yansıtıcı aletler bırakmışlardı. Ancak 50 yıl önce bırakılan bu aletler, artık o kadar da işlevsel durumda değil. Bunun nedeni şu an için tam olarak bilinmiyor. Bu konudaki yaygın inanış, atmosfere sahip olmayan Ay yüzeyindeki toz ya da taş parçalarının, bu aletlerin yüzeyini kaplamış olma ihtimali. İşte son gelişme, işlevselliğini yitiren aletlerin artık önemsiz hale gelmesini sağlayabilir.

Bilim insanlarının LRO'ya gönderdikleri lazerleri geri alabilmeleri, Ay ile ilgili yeni ölçümlerin yapılmasının önünü açacak. Ayrıca bilim insanları, bu gelişmeyle birlikte Ay yüzeyiyle ilgili daha detaylı bilgi edinebileceklerini düşünüyorlar. İşte bu durum, 50 yıl önce bırakılan aletlerin neden işlevini yitirdiğini ortaya koyabilir. Görünüşe göre insanlık, Ay'la ilgili yeni bilgiler edinmeye artık çok daha yakın.

Kaynak : https://popsci.com.tr/bilim-insanlari-aya-sinyal-gonderiyordu-nihayet-bir-sinyal-geldi/
9
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
1
0
0