NASA, Güneş'ten Gelen Şok Dalgasını İlk Kez Yakından Hesapladı

14
4
2
1
1
Bilim insanları, bu zamana kadar gerçekleştirilmemiş bir araştırmayı tamamladı. Gezegenler arası gerçekleşen şok dalgalarından birini NASA'nın MMS uyduları aracılığıyla hesaplamayı başaran bilim insanları, bulgularının ileriki araştırmalara öncülük edeceğini belirtti.

Devasa gezegenler arası şok dalgaları, Güneş Sistemi içerisinde yankılanıyor. Bu dalgalar, Güneş Sistemi içerisinde bolca bulunsa da bu dalgaların hesaplanması işlemi fazlasıyla zorlu olabiliyor. Çok ince hesaplamalar yapan aletlere ihtiyaç duyan bu olaylar, ilk defa bilim insanları tarafından hesaplandı.

Elektromanyetik dalgalar aracılığıyla enerji transfer eden parçacıklardan oluşan bu şok dalgaları, bilinenin aksine direkt olarak birbiriyle çarpışmıyor. Bu dalgaların Dünya'nın etrafında nasıl oluştuğunu anlamak, daha geniş ölçeklerde bilim insanlarının işine yarayabilir. Süpernovaların ve kara deliklerin de bu şekilde şok dalgalarını yaydıkları da düşünülünce araştırmaların ilerleyişi bu bilgilerle değişebilir.

gezegenler arası şok dalgaları

Gezegenler arası şok dalgalarına öncülük eden Güneş rüzgarları iki şekilde oluşuyor: hızlı ve yavaş. Hızlı bir akım, yavaş akımı alt ettiği zaman bir dalga oluşuyor. Bunun sonucunda da küçük dalgacıklar Güneş Sistemi'ne yayılıyor.

NASA'nın MMS uyduları sayesinde uzayda ilerleyen bir şok dalgası yakalandı. 4 adet uydunun yakınlığı sebebinde yalnızca yarım saniye içerisinde gerçekleşen şok dalgası tespit edildi. Araştırmacıların konuya ilişkin açıklamalarında "MMS, bir şok etkinliğinin eşi benzeri görülmemiş bir kaydını aldı" şeklinde bir ifade yer aldı.

MMS üzerinde bulunan Hızlı Plazma Araştırması aracı, önemli olan tüm bilgileri edindi. Araç, iki iyon kümesini tespit etti. Bu kümelerden biri Güneş rüzgarının oluşturduğu şok dalgasında, diğeriyse dalganın geçişi sonrasında kaydedildi.

Ekip, bu bulguların enerji ve ivmenin, şoklar yolculuk ederken nasıl oluştuğunu açıklamada yardımcı olacağını belirtiyor. MMS uyduları arasındaki mesafenin az olması sebebiyle şok dalgası içerisindeki düzensizlikler küçük bir oranda gözlemlenebildi. Yine de bulgunun bir ilk olması bilim insanlarını heyecanlandırdı.

Bilim insanları, MMS'nin inceleyebildiği mesafenin küçük olmasına karşın ölçüm yapabilme kapasitesinin yüksek olduğunu, daha fazla şok dalgasının inceleneceğini belirtti.

Bilim insanlarının Güneş rüzgarlarından gelen bir şok dalgasını ilk kez ölçümlediği araştırma, Journal of Geophysical Research isimli dergide yayınlandı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/we-ve-just-seen-one-of-the-sun-s-interplanetary-shockwaves-for-the-first-time
14
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
14
4
2
1
1