Netflix'in 2020'de Fiyatları Artırmaması İçin 3 Mantıklı Neden

25
4
3
1
0
Netflix fiyatlarına en son Haziran ayında zam gelmişti ve yeni yıla yaklaşırken abonelerin aklında yeni zam ihtimaline karşı soru işaretleri var. İçinizi rahatlatmak adına 2020'de Netflix'in zam yapmayacağını gösteren üç nedeni sizlerle paylaşıyoruz.

Netflix, Nisan 2014'ten Ocak 2019'a kadar geçirdiği 58 aylık süreç boyunca dört fiyat artışı açıkladı. Abone sayısının hızla büyümesiyle birlikte fiyat artışları, yayın devi için olağanüstü bir gelir artışı sağladı. Netflix, bu geliri dikkatle yönetti ve izleyicileri çekecek daha fazla projeyle büyümeye devam etti. Şirket bu yıl yayınladığı içeriklere de 15 milyar dolar harcadı.

Şirket yönetimi gelecekte daha yüksek fiyatlar talep edeceklerini dile getirse de, 2020'de fiyat artışına gidilmesi pek olası görünmüyor. İşte Netflix'in gelecek yıl fiyatlarını tekrar yükseltmemesinin üç nedeni:

netflix

1 - Önden gelen zamlar

Son fiyat artışıyla Türkiye'de 15.99 TL olan temel aylık üyelik paketinin fiyatı 17.99 TL, 27.99 TL olan standart aylık üyelik paketinin fiyatı 29.99 TL ve 39.99 TL olan özel aylık üyelik paketinin fiyatı 41.99 TL oldu. Netflix'in abone sayısındaki yavaşlamaya rağmen yükselen fiyatlar, güçlü gelir artışına neden oldu. Kullanıcı başına ortalama gelir geçen çeyreğe göre yıllık %22 artarken, toplam gelir yıllık bazda %31 arttı ve yönetim dördüncü çeyrekte yine %30 artış bekliyor.

İçeriklere harcanan yatırımlar olumlu bir geri dönüş aldı ve Netflix için son üç ay, karlı bir çeyrek olarak geçti. Mevcut fiyatlandırmalarla Netflix'in 2020'de abonelerden daha fazlasını istemesine gerek kalmayacak gibi görünüyor.

la casa de papel

2 - Fiyatlandırmalarla kaybedilen aboneler

Netflix yönetimi ikinci çeyrek kazanç raporunda açıkça bir şeyi itiraf etti. Yeni fiyatlandırma, abone kaybını artırdı. Kayıplar %0,1 gibi çok küçük oranlarda olsa da yaklaşık 158 milyonluk abone tabanı düşünüldüğünde aslında etkisi büyük. Yani çok ufak bir oynama şirketin milyonlarca aboneyi kaybetmesine sebep olabiliyor. Netflix özellikle üçüncü çeyrekte ABD'de gerileyerek yaklaşık 280.000 abone kaybetti.

Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings şirketin kazançları üzerine yaptığı açıklamada fiyat hassasiyeti olduğunu belirterek dikkate alacaklarını belirtti. Yani Netflix, abonelerinin nabzını tutup fiyat artışlarına ara vermek zorunda kalacak gibi görünüyor.

dark

3 - Daha düşük fiyatlarla ortaya çıkan yeni rakipler

Belki de 2020'de Netflix'in fiyatlar tarafında yaşayacağı en büyük zorluk, çoğu düşük fiyatlara sahip olan birkaç yeni rakibin ortaya çıkması olacak. Apple ve Disney önümüzdeki ay akış servisleriyle 4.99 $ ve 6.99 $ gibi makul fiyatlarla pazara girecekler.

Netflix yönetimi yeni rakiplerin kendilerine karşı bir rüzgar yaratacağını kabul etti. Ancak diğer yandan ürün müdürü Greg Peters, kazanç çağrısında, "Rakiplerimizin fiyatlandırmasının, hizmetimizin ücretlerini belirlemede önemli bir faktör olmadığını düşünüyorum." açıklamasını yaptı ve bu noktada bir soru işaretleri var. Ancak rakip şirketler tüketicilere Netflix'ten daha düşük bir fiyat seviyesinde izleyicilere yeterli içerik sunabilirse, şirketin fiyat yükseltmesi çok daha zor olacaktır.

Netflix izleyici kitlesini dinleyeceğini ve bu yolda onlarla beraber yürüyeceğini söyledi. Elbette fiyatlarda indirim olmayacak, ancak rakiplerin artış olmaması yönünde büyük etkisi olacağı kesin. Kısaca tüm bu nedenler ve ek olarak ülkemizde ortaya çıkan sansür tepkisi göz önüne alındığında şirketin aboneleri biraz rahatlatmaya ihtiyacı var.

Kaynak : https://www.fool.com/investing/2019/10/20/3-reasons-netflix-wont-raise-prices-again-in-2020.aspx
25
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
4
3
1
0